TAGS-AT E JAVËS

Forum30 Nëntor 2025, 20:00

'Skelerokracia'; sundimi i kriminelëve

Shkruar nga Milan St. Protic

'Skelerokracia'; sundimi i kriminelëve

Në vend të shtetit, institucioneve, kemi një bandë kriminelësh. Shkelës të dënuar të ligjit, ish-të burgosur, të ndjekur penalisht që enden në të gjithë vendin dhe bëjnë çfarë të duan. Policia i dëgjon dhe u nënshtrohet atyre. Gjyqtarët dhe prokurorët gjithashtu u binden atyre...

Në latinisht, do të quhej skelerokraci. Serbia jeton në një regjim të tillë. Më mirë të themi, ajo rënkon dhe vuan. Ajo është e poshtëruar. Këtu ka pasur autoritarizëm më parë. Asgjë nuk e kufizonte pushtetin. Por nuk ka pasur kurrë një sundim kriminelësh.

Në vend të shtetit, institucioneve, kemi një bandë kriminelësh. Shkelës të dënuar të ligjit, ish-të burgosur, të ndjekur penalisht që enden në të gjithë vendin dhe bëjnë çfarë të duan. Policia i dëgjon dhe u nënshtrohet atyre. Gjyqtarët dhe prokurorët gjithashtu u binden atyre. Bota e drejtë i shmang. Kushdo që i bezdis, atë që nuk e pëlqejnë, atë që nuk e durojnë dot, është në rrezik serioz. Ata rrahin, ndalojnë dhe arrestojnë. Ata kërcënojnë dhe abuzojnë. Ata janë qeveria informale, por më realiste. Një turmë e tërbuar primitivësh pa fjalë me dekada të kaluara në burgje. Ose të falur për vepra penale si shenjë mirënjohjeje për besnikërinë ndaj regjimit.

Ata nuk janë aty nga bindja. Jo nga bindja, jo për shkak të ideologjisë. Ata janë aty sepse paguhen. Të shpërblyer me bollëk për mbjelljen e frikës tek qytetarët e zakonshëm, rebelët e padisiplinuar dhe mediat e pavarura. Për çdo kundërshtar dhe kritik të regjimit aktual. Ata janë versioni më vulgar, më i thjeshtë, më i mjeri i ish-"Gardës Pretoriane". Si kujtesë, pretorianët ishin gjithashtu në gjendje t'u kundërviheshin perandorëve romakë. Shembulli i Kaligulës i vitit 41 ose ankandi pretorian për fronin perandorak në vitin 193.

Disa nga këta njerëz janë me uniformë, disa janë me rroba civile. Ka të tillë në organet shtetërore, ka të tillë në rrugë. Janë kudo. Ata krijojnë një mbretërim terrori dhe tmerri. Ata janë patriotë dhe mbrojtës të kombit. Ata janë shpata e zhveshur e regjimit. Ata janë shpresa dhe mbështetja e regjimit. Ata janë thelbi i regjimit. Komandanti i tyre i përgjithshëm, komandanti i tyre i vetëm, është, për fat të keq dhe turpshëm, vetë presidenti i Serbisë. Dikur, në historinë e kohëve të fundit të njerëzimit, një fenomen i tillë i kobshëm ekzistonte tashmë. Dhe quhej "Schutztafel", më i njohur me shkurtesën e saj, SS. Ajo drejtohej nga një farë Heinrich Himmler, dhe themeluesi dhe sponsori kryesor, gjithashtu një farë Adolf Hitleri. Mendoj se e mbajmë mend se si përfundoi ajo sipërmarrje historike. Çfarë tragjedie i solli ai të gjithë botës dhe çfarë katastrofe për popullin gjerman. Një katastrofë kombëtare dhe një dosje kriminale.

Për fat të mirë, ky version lokal i SS nuk e kërcënon Tokën, por ne jemi në mëshirën e tyre. Ata jetojnë mbi ne çdo ditë dhe brutalisht.

Ata nuk janë vetëm njerëz rruge. Ata gjenden gjithashtu në të gjitha shërbimet publike, midis të ashtuquajturve njerëz të biznesit, në media, në universitete. Disa me diploma, të rreme ose të vërteta, disa me precedentë kriminalë, më të gjatë ose më të shkurtër. Ata kanë tre fjalë të përbashkëta: besnikëri, dhunë, paligjshmëri. Besnikëria është në fakt një eufemizëm për idhujtarinë. Ndaj kujt? Ndaj Udhëheqësit Suprem, sigurisht.

Shoh se po bëhen përgatitje edhe për t'ia nënshtruar ushtrinë autoritetit të tij. Kështu i duhet asaj. Ushtria gënjen vazhdimisht dhe pretendon të jetë e vdekur ndaj të gjitha tmerreve që po ndodhin në Serbi. Merret me punët e veta. Epo, tani do t'u duhet ta puthin udhëheqësin suprem.

E thashë dhe e përsëris, sundimi i kriminelëve.

Sot, krerët e policisë e pranojnë diktimin presidencial me letër dhe pa pyetje. Pa rezistencë, ata i nënshtrohen arbitraritetit të tij, transferohen, pendohen ose dalin në pension. Asnjë kundërshtim, asnjë protestë, asnjë refuzim. Nuk ka as kritika publike.

Pyetja ime është pse? Kush dhe mbi çfarë baze në këtë vend vendos se kush do të jetë i dobët dhe kush do të jetë i fortë? Fjala e kujt do të injorohet dhe vullneti i kujt do të respektohet? Kush do të rebelohet dhe kush është i lirë të shantazhojë, dhe kush është sundimtari i paprekshëm dhe i padiskutueshëm?

Kush është pushteti mbi pushtetin në Serbi? Kush, nga hija e errët, e ndriçon dhe e vesh Serbinë? Ai vendos për fatin, të ardhmen, jetën dhe vdekjen tonë?

Mësimi nga fillimi i viteve 2000 është nxjerrë. Nuk do të ndodhë përsëri. Letrat janë ndarë, fituesi dihet, bashkëpunëtori dihet, protagonistët dihen. Spektatorët e njohin njëri-tjetrin. Viktimat dihen gjithashtu. Secilit i caktohet një rol. Dikush ia caktoi.

Marrëveshja për Serbinë u arrit. Drejtimi dhe rruga e saj janë përcaktuar. Mënyra e qeverisjes, prioritetet, historia, vetëdija, sistemi i vlerave. Shumë kohë më parë. Ajo është pikërisht ashtu siç duhet të jetë. Në interpretimin dhe realizimin e atyre që, prapa skenave, ia prenë kapelen.

Kjo nuk e shfajëson në asnjë mënyrë presidentin e Serbisë. Ai është më përgjegjës, më fajtori për të gjithë të keqen dhe padrejtësinë në këtë vend. Ai di gjithçka, është prodhuesi i verës dhe komandanti. Nëse nuk është autori, ai është sigurisht kreu i bandës. Nëse nuk është ideolog, ai është një komandant i padiskutueshëm. Një fanatik i bindur. Një anëtar i zellshëm i partisë. I nënshtruar dhe hakmarrës. Djallëzor dhe keqdashës. Kandidat ideal. Zgjedhja perfekte. Nuk ka asgjë më të përshtatshme ose të dobishme. Kaq është.

A do të vijmë ndonjëherë në vete si popull dhe do ta heqim velin e vjetër prej dekadash nga sytë tanë? Apo këto janë thjesht dhe shterpë fjalësh të kota të Protić-it? Një njeri keqdashës do të thoshte pallavra./Përshtati “Pamfleti” nga “Danas”

2 Komente

1. T
    Tony

Pamfleti kujtoni se jeni te zgjuar. Pse me filozofine e moralin e sllaveve do e mbroni Shqiperine e politiken Shqiptare? A e dini qe Shqiptaret nuk duan tu degjojne veshet e tu shohin syte emra sllavesh qelbashe? Demi qe i kane bere sllavet Shqiptareve e vazhdojne t'i bejne eshte i tmerrshem. Na kane katandisur ne nje grusht njerezish mbi nje grusht dhe. Nuk mbahet gazeta e familja me rrogat e sllaveve ic, tic, vich, ov, e sorrollope te tyre. C'jane keto fjale skleromania e kakerdhia. Keta duhet te treten nga trojet tona te origjines.

1. l
      leshteriku

Ky Tony, me siguri eshte nje nga morrat qe ushqehet prane veres se bythes se atij qe pershkruan artikulli, por qe nuk jeton vetem ne Serbi, por po perhapet si sindrome ne shume shtete. Artikullshkrusi ne gazeten Danas, flet per nje njeri qe vjen nga bandat e Milloshevicit dhe ka vene nen kembet e tij demokracine e shtetit ku ai qeveris. Por nuk eshte vetem ai tip ne Serbi, po jane klonuar e po zhvillohen ne shume shtete te Europes dhe vetem vjedhin, shkaterrojne, shesin e falin per interesa te veta personale pjeset e gjymtuara te shtetit te vet tek. te huajt. Ska rendesi se cfare kombesie a shtetesie ka autori i artikullit, por ai evidenton nje te vertete te hidhur, qe njerzit e pergjumur i mbajne keta tipa ne krye te puneve te shtetit. Prandaj mund te thuhet se progressive ca gjynaheve, Trampi ka te drejte sot. Ne shtratin e Europes kurve plake, po gelojne elemente qe marrim pushtete dhe kopjojne pastaj Adolfet. Po Adolfi vetem shkaterroi me luften, po nuk vodhi kaq shume.

Lini një Përgjigje