Kosova18 Maj 2024, 22:24

Diplomacia “qorre” e Perëndimit dhe negociatat Kosovë-Serbi!

Shkruar nga Daniel Serwer

Diplomacia “qorre” e Perëndimit dhe negociatat

Përveç presionit ndaj Kosovës, SHBA-ja dhe BE-ja duhet t'i kujtojnë Serbisë obligimet e saj sipas marrëveshjes së 2013-ës.

Pyetja e pashmangshme sot për ata që mendojnë për Ballkanin është se çfarë të bëjnë me Asociacionin/Bashkësinë e Komunave me shumicë serbe. Beogradi dëshiron që ajo të formohet me statut brenda Kosovës. Amerikanët dhe evropianët po insistojnë në të. Autoritetet e Kosovës po e kundërshtojnë. Çfarë duhet bërë?

Marrëveshja origjinale

Prishtina u pajtua me Asociacionin në vitin 2013, në atë që u quajt “Marrëveshja e Parë e Parimeve që Drejtojnë Normalizimin e Marrëdhënieve”. Kjo marrëveshje e panënshkruar parashikonte që Asociacioni të kishte “përmbledhje të plotë të fushave të zhvillimit ekonomik, arsimit, shëndetësisë, planifikimit urban dhe rural”. Autoritetet qendrore mund t'i delegojnë gjithashtu kompetenca shtesë. Një marrëveshje tjetër u përfundua në vitin 1915, por Gjykata Kushtetuese e Kosovës anuloi pjesën më të madhe të asaj marrëveshjeje.

Marrëveshja e vitit 2013 përfshin quid pro quo për Kosovën. Ai parasheh integrimin e serbëve në Policinë e Kosovës dhe institucionet gjyqësore, si dhe aplikimin e kornizës ligjore të Kosovës në të gjitha komunat serbe. Ai gjithashtu parashikoi "që asnjëra palë nuk do të bllokojë ose inkurajojë të tjerët të bllokojnë, përparimin e palës tjetër në rrugën e tyre përkatëse në BE".

Kjo ishte një marrëveshje e dyanshme, jo një koncesion i njëanshëm. Vuk Drashkoviç, ish-ministri i jashtëm i Serbisë, ma kujtoi këtë gjatë një vizite në Uashington vitin e kaluar.

Dështimi i saj

As Beogradi dhe as Prishtina nuk e kanë përmbushur pjesën e tyre të pazarit. Albin Kurti, tani kryeministër i Kosovës, kundërshtoi formimin e Asociacionit ndërsa ishte në opozitë. Në pushtet, ai ka vazhduar t'i rezistojë zbatimit të tij. Presidenti serb Vuçiç, i cili shërbeu si zëvendëskryeministër në kohën e marrëveshjes fillestare, ka vazhduar të insistojë në të.

Për më tepër, biseda në Beograd për krijimin e një “bote serbe” që përfshin popullsinë serbe të vendeve fqinje ka ngritur dyshime. Njerëzit në Kosovë shqetësohen se Serbia po përpiqet të krijojë me Asociacionin një zonë të veçantë, autonome jashtë autoritetit të Prishtinës. Këto dyshime fituan besim kur një propozim i mbështetur nga Beogradi për Asociacionin bëri pikërisht këtë. Një shoqatë e ngjashme serbe në Bosnje çoi në luftë në vitet 1990.

Ndërkohë, Beogradi ka dështuar të përmbushë pjesën e tij të marrëveshjes. Asnjëherë nuk ka hequr dorë nga përpjekjet për të bllokuar përparimin e Kosovës drejt BE-së. Kjo përfshin përpjekjet e saj të fundit për të penguar anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës. Serbët janë tërhequr nga institucionet e Kosovës në katër komunat veriore. Serbia gjithashtu sponsorizoi një bojkot të zgjedhjeve atje, rrëmbeu tre policë të Kosovës nga territori i Kosovës, organizoi një trazirë që plagosi paqeruajtësit e NATO-s dhe komplotoi një sulm terrorist shtatorin e kaluar që synonte të ofronte një justifikim për një inkursion ushtarak serb. Secila prej këtyre përpjekjeve ishte një sfidë ndaj kornizës ligjore për të cilën Beogradi kishte rënë dakord se do të zbatohej në mbarë Kosovën.

Neglizhencë diplomatike

Nuk ka asgjë të re për marrëveshjet e dështuara mes Kosovës dhe Serbisë. Shumë nga marrëveshjet më teknike të para vitit 2013 arritën zbatim vetëm të pjesshëm ose të vonuar. Por për arsye që vetëm diplomatët e përfshirë mund të shpjegojnë, në këtë rast amerikanët dhe evropianët i premtuan Beogradit zbatimin e Asociacionit pa asnjë kusht për Kosovën.

Në një shkrim, amerikanët premtuan se Shoqata nuk do të lejohet të bëhet një nivel i ri qeverisjeje. Por ata nuk kanë qenë të gatshëm të angazhohen për këtë në një marrëveshje zyrtare qeveritare. Evropianët kanë sjellë “pasoja” (dmth. sanksione) ndaj Kosovës për dështimin në themelimin e Asociacionit. Ata gjithashtu kanë vonuar në minutën e fundit shqyrtimin e kërkesës së Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës. Evropianët vendosën këtë kusht të ri edhe pse Kosova kishte përmbushur një kërkesë të kahershme për të njohur të drejtat pronësore të një manastiri serb.

Kjo është keqpërdorim diplomatik. Mendoj se presioni intensiv do ta bëjë Kosovën të marrë një statut të propozuar për Asociacionin. Por nuk ka kuptim të kushtëzojmë pranimin në Këshillin e Evropës me zbatimin e tij. Anëtarësimi në atë institucion përndryshe të errët do t'u jepte serbëve në Kosovë qasje në Gjykatën Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Kjo ofron një forum serioz për zgjidhjen e ankesave të pakicave etnike. Serbia, SHBA-ja dhe BE-ja duhet të mirëpresin interesin e Kosovës për t'u bashkuar me të.

Jep për të marrë

Përveç presionit ndaj Kosovës, SHBA-ja dhe BE-ja duhet t'i kujtojnë Serbisë obligimet e saj sipas marrëveshjes së 2013-ës. Serbët duhet të rihyjnë në institucionet e Kosovës dhe të marrin pjesë në zgjedhje. Beogradi duhet të përfundojë fushatën e tij kundër anëtarësimit të Kosovës në institucionet evropiane. Serbia duhet të dorëzojë trazirat dhe terroristët e saj në Kosovë për gjykim, si dëshmi se Beogradi e pranon kornizën ligjore të Kosovës. Nuk kam asnjë dyshim por se Prishtina do ta shikonte Asociacionin ndryshe nëse Beogradi do t'i përmbushte të gjitha këto kushte. Serbia duhet të japë për të marrë. Këtë e kërkon marrëveshja e vitit 2013 për Asociacionin./Përshtati “Pamfleti” nga “Peacefare”