Aktualitet 9 Dhjetor 2023, 21:29

Kush duhet të mbajë përgjegjësi? SPAK zbulon skandalin, si u rrit artificialisht tarifa për depozitimin e mbetjeve në Sharrë

Shkruar nga Pamfleti

Kush duhet të mbajë përgjegjësi? SPAK zbulon skandalin, si u

Dalin të tjera detaje nga skandali me inceneratori e Tiranës. SPAK lëshoi 15 urdhër-arreste një ditë më parë, por ata që duhet të ishin pas hekurave vijojnë të jenë imunë përballë drejtësisë.

Megjithatë, në dosjen e firmosur nga gjyqtarja Irena Gjoka, zbulohet dhe mënyra si u arrit llogaritja e tarifës 29 Euro/ton që duhet të paguanin njësitë e qeverisjes vendore për depozitimin e mbetjeve.

Gjatë hetimeve SPAK ka gjetur të dhëna fiktive të vendosura në studimin e fizibilitetit, të cilët kanë rritur fiktivisht tarifën. Vetëm për mjetet e transportit kostoja është rritur me 3 milionë euro.

Vlera e mjeteve të transportit në momentin që është përdorur për të llogaritur koston e ndërtimit është shënuar në vlerën prej 750,000 Euro, ndërsa kur është llogaritur tarifa, vlera e mjeteve të transportit është vendosur 3,750,000 Euro.

Diferencat janë të paraqitura në investimet e propozuara për mjetet e transportit, ku në një rast është propozuar shumën 750,000 euro, ndërkohë që në një rast është paraqitur në shumën 3,750,000 euro. Këto diferenca kanë efekt të drejtpërdrejtë në përcaktimin e kostos për njësi të shërbimit të ofruar dhe rrjedhimisht në pagesat e projektuara nga autoritetet publike në funksion të zbatimit të projektit koncesionar. Në të njëjtën kohë ato vendosin në dyshim vlerat reale që do investohen nga koncesionari gjatë procesit të zbatimit të projektit koncesionar/PPP”, thuhet në dosje.