Aktualitet15 Qershor 2023, 14:44

“Safe Journalist” jep alarmim për emërimin e Alfred Pezës në krye të RTSH: Nuk garanton pavarësi, është person politik!

Shkruar nga Pamfleti

“Safe Journalist” jep alarmim për emërimin e Alfred

Organizata “Safe Journalist” ka reaguar ashpër për emërimin e Alfred Pezës drejtor të RTSH.

Duke përmendur çështje ligjore dhe etike që lidhen me historinë e fortë politike të Pezës, “Safe Journalist” ka bërë thirrje për veprim të menjëhershëm për të ruajtur integritetin e transmetimit publik.

Letra në fjalë i është drejtuar kryetares së Komisionit të Medias dhe Informimit publik Flutura Açka dhe deputetit të PS Petro Koçi.

Ne, Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt në Ballkanin Perëndimor, po ju shkruajmë për të shprehur shqetësimin tonë të thellë në lidhje me emërimin e fundit të Z. Alfred Peza si Drejtor i Përgjithshëm i shërbimit publik të medias - Radio Televizioni Shqiptar (RTSH). Shqetësimet tona rrjedhin nga historia e rëndësishme politike e zotit Peza, duke përfshirë qëndrimin e tij si deputet i Partisë Socialiste nga 2013-2017 dhe si Sekretar i Marrëdhënieve me Shoqërinë Civile dhe Median e Partisë Socialiste deri në shtator 2021.

Sipas Ligjit për Mediat Audiovizive Nr. 97/2013, neni 104, individët që kanë mbajtur poste deputeti ose kanë qenë kandidatë për deputetë në dy legjislaturat e fundit, ose janë ose kanë qenë anëtarë të partive apo organizatave politike, nuk kanë të drejtë të mbajnë pozicionin e Drejtorit të Përgjithshëm në televizionin publik”, theksohet në letër.

Në letër thuhet se neni 10 i Statutit të RTSH-së nënvizon domosdoshmërinë e mbajtjes së neutralitetit politik për rolin e Drejtorit të Përgjithshëm, duke thënë se “Drejtori i Përgjithshëm nuk duhet të marrë udhëzime nga një grupim apo parti politike”. Sipas “Safe Journalist”, duke marrë parasysh sfondin e konsiderueshëm politik të z. Peza dhe shtrirjen e përfshirjes së tij në aktivitete partiake, bëhet e vështirë të parashikohet se si ai do të ruajë pavarësinë dhe neutralitetin e nevojshëm politik.

Vërejmë me shqetësim se procesi i përzgjedhjes u karakterizua edhe nga konkurrenca e kufizuar nga kandidatët e tjerë, duke ngritur më tej shqetësimin për legjitimitetin e emërimit. Prania e kandidatëve të tjerë me lidhje me zotin Peza vë në pikëpyetje drejtësinë dhe hapjen e procesit të përzgjedhjes. Ne i bëjmë thirrje me forcë Komisionit Parlamentar për Arsimin dhe Mjetet e Informimit Publik në Shqipëri që të shqyrtojë me përpikëri këto shqetësime. Është e rëndësishme të sigurohet që parimet e paanshmërisë, pavarësisë dhe profesionalizmit të mbeten gurët e themelit të RTSH. Në kontekstin e peizazhit mediatik të Shqipërisë, ku lufta për lirinë e medias është e vazhdueshme, paanshmëria e shërbimit të transmetimit publik ka peshë të konsiderueshme pasi në parim ai luan një rol vendimtar në forcimin e proceseve demokratike”, thuhet më tej.

pez rtsh