Bota 9 Mars 2023, 09:43

Përplasja e trenave në Greqi/ Zbardhet dëshmia e inspektorit, përgjegjësia mbi makinistin dhe komandantin e stacionit

Shkruar nga Pamfleti
Përplasja e trenave në Greqi/ Zbardhet dëshmia e inspektorit,

Inspektori Dimitrios Niklaou është një nga figurat qendrore në tragjedinë e Tempes. Ndoshta pas stacionistit të paraburgosur Vassilis Samaras, ai është personi i dytë më i përfshirë në këtë ngjarje të rëndë me 57 persona të vdekur. Në dëshminë që ai dha në orën 14:00 më datë 3 mars mediat greke kanë publikuar me detaje gjithçka ka ndodhur në natën fatale, por edhe se si sistemi punon me rekrutimin, trajnimin dhe turnet e drejtuesve të stacionit. Shoferi e kuptoi që kishte ardhur në vijën e zbritjes dhe duhet të pyeste veten pse nuk mori modelin 1001.

"Shoferi Koutsoumbas Georgios, me sa di unë, nuk ka punuar për herë të fundit në linjën Athinë-Selanik dhe është kthyer së fundmi. Kur takova Vassilis Samaras në orën 01:15 , e pyeta pse.ishte vetëm, ndërsa aty ishte një drejtues stacioni, ai u përgjigj se Pavlopulos ia dorëzoi dhe u largua rreth orës 21:45 deri në 21:50 . E pyeta sërish Pavlopulosin se në çfarë ore u nis dhe ai m'u përgjigj se e dorëzoi normalisht pa specifikuar orën e saktë. Mendoj se nëse Pavlopulos do të kishte siguruar edhe trenin 2597 , aksidenti mund të ishte shmangur...”, tha ai.

Në ditët e fundit inspektori ka qenë në “syrin e ciklonit” dhe pse menjëherë pas tragjedisë me 57 të vdekurit ka shkuar në spitalin e Volos dhe në rrethana të panjohura ka marrë një muaj pushim mjekësor për shkak se kishte një problem me kurrizin e tij.

"Unë jam punonjës i OSE-së dhe drejtues i përkohshëm i departamentit të Inspektimit të Larisës që nga 20 shkurt 2020. Titulli im është master stacioni," theksoi inspektori Nikolaou në fillim të dëshmisë dhe më pas u përgjigjet të gjitha pyetjeve të hetuesit.

Dëshmia e inspektorit Nikolaou:

Pyetje: Cilat janë përgjegjësitë e shefit të stacionit të shërbimit?

Stacioni përkatës është përgjegjës për kryerjen e trafikut të trenave të pasagjerëve, trenave komercialë, makinerive të binarëve dhe hekurudhave që janë të nevojshme për nevojat e shërbimit. Stacioni përkatës bashkëpunon me dy stacionet në të dyja anët, konkretisht në Larisa me stacionin Paleofarsalon dhe stacionet Neo Poron dhe Litochoro”.

Pyetje: Kur një tren është gati të mbërrijë ose të niset, çfarë i paraprin atij?

Kur komandanti i stacionit merr një njoftim nga të dy stacionet, merr një telegram se treni është larguar nga stacioni dhe se është gati të mbërrijë në Larisa. Duke ditur edhe kohën e nevojshme për të mbërritur në stacion.

Pyetje: Kur treni largohet nga Larisa, kë informon mjeshtri i stacionit?

Kur bëhet fjalë për një nisje nga Larisa, mjeshtri i stacionit njofton stacionet e Palaiofarsala dhe Neo Pori, pasi i rregullon thumbat në drejtimin që duhet të shkojë çdo tren.

Pyetje: Çfarë do të thotë termi ‘për të rregulluar thumbat’

Kjo do të thotë që kur treni është në një linjë trafiku, të gjitha thumbat duhet të vendosen në mënyrë korrekte që ai të shkojë. Gomat janë çelësat që ekzistojnë në shinat hekurudhore. Konkretisht, ato janë

diagonale dhe përcaktojnë se në cilën linjë do të hyjë secili tren. Linja e parë e cila është zbritja drejt Paleofarsalos , është linja e dytë drejt Selanikut që është linja e ngjitjes, është linja e tretë që përdoret për trenin e Volos, është linja periferike e quajtur MORTA , prej andej niset treni periferik për Selaniku, është linja e 5-të që përdoret për vagonët komercialë dhe linja e 6- të që përdoret vetëm kur ka një dendësi trafiku dhe mund të jetë e nevojshme të bëhen manovra dhe ka të bëjë më së shumti me trenat e Volos dhe periferisë. Trenat për në Athinë nisen gjithmonë nga linja e parë e zbritjes, përveç rasteve kur mund te punohet ka problem me linjen. Përkatësisht, ato të destinuara për në Selanik, gjithmonë nga linja e 2-të që është një linjë në rritje.

Pyetje: Cila drejtëz konsiderohet dyshe dhe cila një drejtëz e vetme?

Kur linjat funksionojnë normalisht, domethënë nuk ka prerje apo dëmtim të trenit, atëherë normalisht kemi një linjë të dyfishtë, ngjitje – zbritje. Kur ka punë të planifikuara ose të papritura dhe funksionon vetëm një linjë, atëherë trenat lëvizin në linjën e vetme. Linja Larisa-Selanik është e dyfishtë , pra ka një ngjitje dhe një zbritje.

Pyetje: Më datë 28.02.2023, a ka pasur ndonjë avari gjatë orëve të mbrëmjes në linja, qoftë për të qëndruar vetëm në linjë?

Pasdite, një tren udhëtarësh u nis nga Larisa për në Selanik dhe shprehu turp afërsisht në lartësinë e fabrikës Zachareos. E di këtë sepse në orën 19:50 më thirri mjeshtri i stacionit të Larisës, Pavlopulos Konstantinos dhe më tha se do të na duhet një çelës në stacionin hekurudhor Litochoro për qarkullimin midis Larisa - Neo Pori - Litochoro. Kjo çështje u zgjidh menjëherë pasi motori rezervë e ktheu trenin në stacionin e Larisës dhe u rivendos trafiku i dyfishtë lart-poshtë.

Pyetje: A e dini nëse treni periferik 2597 kishte problem të hynte në stacionin e Larisës?

E di që u nis nga Neios Poros në orën 22:15 dhe për rreth 22 minuta mbërriti në Larisa, në linjën periferike.

Pyetje: Çfarë janë semaforët?

Janë semaforët që i japin sinjal shoferit . Nëse është e gjelbër, ai niset lirshëm me sinjalin e drejtuesit të stacionit. Nëse është me ngjyrë të kuqe, drejtuesi i stacionit përkatës duhet të lëshojë formularin 1001 (formular njoftimi) ku thuhet: Për trenin filani, kaloni mbi semaforin e kuq në dalje të stacionit hekurudhor të Larisës. Ju udhëtoni në vijën ngjitëse ose zbritëse (në varësi të drejtimit të trenit). Keni një linjë të lirë deri në semaforin e hyrjes së stacionit tjetër.

Pyetje: Sa semaforë ka në çdo stacion?

Kjo varet nga dendësia e secilit stacion. Këtu në Larisa ka një semafor daljeje në Paleofarsalo dhe një semafor daljeje në Selanik brenda kufijve të stacionit dhe një semafor për në Volos.

Pyetje: A funksionon normalisht semafori në vijën e përpjetë për në Selanik?

Për një numër vitesh, më shumë se gjashtë apo shtatë vjet, si në ngjitje ashtu edhe në zbritje, semaforët nuk funksiononin , ata ishin gjithmonë të kuq. Pra, që çdo tren të nisej, komandanti i stacionit duhej të lëshonte formularin e njoftimit 1001 për shoferin përkatës. Nga mesi i nëntorit 2022, sinjalizimi i dritës u bë nga kompanitë ERGOSE dhe ALSTON, por herë pas here shfaqte probleme.

 

Pyetje: A e dini nëse më 28 shkurt 2023 semafori punonte normalisht apo kishte probleme?

Si mbikëqyrës, nuk kisha informacion nëse kishte ndonjë problem. Çdo problem që paraqitet në stacionin përkatës, komisariati raporton defektin, përcillet në inspektim dhe ne e përcjellim në shërbimin kompetent në Athinë në D.K (Drejtoria e Qarkullimit) dhe tek kompanitë ERGOSE dhe ALSTON.

Pyetje: Gjatë nisjes së trenit 62 në drejtim të Selanikut, a është raportuar ndonjë dëmtim në semafor?

Nuk është raportuar asnjë defekt sepse mund të ketë ndodhur në atë kohë, me ç'rast komandanti i stacionit është dashur t'i lëshojë formularin 1001 makinistit dhe mbikëqyrësit sipas rregullores së brendshme të trafikut. Formulari 1001 hartohet me shkrim në tre kopje. A merret nga shoferi i trenit, B nga mbikëqyrësi i tij dhe C mbetet një cung në librin e masterit të stacionit. Ai duhet të nënshkruhet nga shoferi dhe mbikëqyrësi i trenit përpara nisjes së trenit. Ka raste që formulari 1001 shërbehet edhe me telefon. Kreu i stacionit komunikon me shoferin e trenit nëpërmjet radiotelefonit dhe e informon atë për daljen e trenit me një dritë të kuqe dhe lëviz në vijën e ngjitjes ose zbritjes deri në stacionin e hyrjes në të dyja anët.

Pyetje: Në cilat raste modeli 1001 lëshohet me telefon?

Kur, për shembull, kushtet e motit nuk e lejojnë këtë ose kur ka bllokim trafiku në stacion dhe drejtuesi i stacionit nuk është në gjendje të vijë te motori i trenit dhe t'ia dorëzojë modelin vetë shoferit.

Pyetje: Kur konsultimi bëhet me radiotelefon, si sigurohet që ka ndodhur?

Shtetësi i stacionit thërret makinistin e trenit, shoferi përgjigjet nëse po dëgjon dhe më pas drejtuesi i stacionit duhet t'i raportojë shoferit gjithçka që do të kishte shkruar nëse do t'i jepej formulari 1001. Më pas, gjatë sinjalizimit dhe nisjes së treni, makinisti detyrohet të shqiptojë atë që i ka thënë komandanti, pra numrin e telegramit që i është dhënë: “Me telegramin numër X kaloj semaforin e kuq të daljes, udhëtoj në ngjitje ose në zbritje. vijë deri në semaforin hyrës të stacionit pasardhës”. Ky telegram është regjistruar dhe incizuar me shirit në makineritë e vendosura në selinë e kompanisë OSE në rrugën Karolou 1 në Athinë. Të gjitha bisedat regjistrohen dhe këto shënime mbahen në selinë e kompanisë. Kur treni mbërrin nga Selaniku në linjën e parë (vija e zbritjes), maja 118 B duhet të jetë drejt për të hyrë në stacionin e Larisës. Kur destinacioni i trenit është në Athinë, futeni në vijën e drejtë. Kur një tren udhëtar mbërrin nga Selaniku, ai hyn përmes diagonales 118 B dhe 118 A dhe 117 B dhe 117 A dhe 116 dhe 111. Në këtë rast maja 118 B ndryshon në diagonale dhe nga vija zbritëse trafiku devijohet. Maja 118 B ndodhet në një distancë prej afërsisht 1500 metrash nga stacioni në zonën e Karagatsit. hyn përmes diagonales 118 B dhe 118 A dhe 117 B dhe 117 A dhe 116 dhe 111. Në këtë rast maja 118 B ndryshon në diagonale dhe nga vija e zbritjes trafiku devijohet. Maja 118 B ndodhet në një distancë prej afërsisht 1500 metrash nga stacioni në zonën e Karagatsit. hyn përmes diagonales 118 B dhe 118 A dhe 117 B dhe 117 A dhe 116 dhe 111. Në këtë rast maja 118 B ndryshon në diagonale dhe nga vija e zbritjes trafiku devijohet. Maja 118 B ndodhet në një distancë prej afërsisht 1500 metrash nga stacioni në zonën e Karagatsit.

Pyetje: Kush është përgjegjës për ndryshimin e thumbave dhe si sigurohet që kjo të ndodhë realisht? Përgjigje:

 

Siç ju përmenda, nga mesi i nëntorit kur është dorëzuar sinjalistika është dorëzuar edhe tabela e komunikacionit elektrik e cila ndodhet në zyrën e komunikacionit ku punon mjeshtri i stacionit. Paneli i lejon drejtuesit të stacionit të kontrollojë thumbat, ndonjëherë me dorë përmes çelësave në panel dhe ndonjëherë me gdhendje. Domethënë, ai shtyp dy butona, një nga ana e majtë e tabelës dhe një nga e djathta, dhe të gjitha thumbat që janë midis dy butonave vijnë në vijë të drejtë. Çdo majë në tabelë përfaqësohet nga një buton. Kur gjilpëra rrotullohet, me dorë dhe sigurohet, llamba përkatëse në tabelën e trafikut ndizet dhe tregon treguesin e dhënë nga drejtuesi i stacionit. Kur kyçet çelësi, drita është e verdhë.

Pyetje: Ku filloi treni 62?

Treni 62 që vinte nga Athina, u largua nga stacioni Paleofarsalo afërsisht në orën 22:30 në vijën zbritëse, d.m.th. kundër linjës tjetër, sepse po punohej në vijën e ngritjes. Është nisur me modelin 1001 deri në majën e 1-rë të stacionit të Larisës në 101. Ka lëvizur mbrapsht deri në majën 101 dhe prej andej me urdhër të komandantit të stacionit te çelësi është rregulluar të futet në vijën ngjitëse, ku ka hyrë dhe mbërriti në stacionin e Larisës në orën 23:02 në linjën e ngritjes.

Pyetje: Çfarë ndodhi më 28 shkurt dhe në orët e mbrëmjes?

Në orën 22:15, treni periferik 2597 u nis për në Larisa nga stacioni i Nea Poros. Rrugakjo është 22 minuta . Ai u nis dhe lëvizi normalisht në linjën e zbritjes për në Larisa. Drejtori i stacionit, që të hynte 2597, përdori lokalisht – manualisht – diagonalet 118 B dhe 118 A dhe treni hyri në linjë dhe parkoi rreth orës 22:37. Treni 62, siç thashë, lëvizte nga Paleofarsala në vijën e zbritjes . Në majën 101 ishte një çelës kyç, i cili me urdhër të komandantit të stacionit, ktheu çelësin 101 dhe treni hyri normalisht në linjën e ngjitjes , pra në datën 2. Mbërriti në orën 23:02 sipas drejtorit të stacionit dhe u nis në orën 23:04. Siç më përcolli mjeshtri i stacionit Samaras në një komunikim të drejtpërdrejtë pas incidentit, ndërsa treni ishte në stacion, me telegramin 47, ai kontaktoi makinistin e trenit 62 dhe i tha se kishte një linjë të lirë deri në hyrjen e semaforit të Neios Poros, pa i thënë nëse po lëvizte në ngjitje . ose vijë zbritëse. Makinisti ishte i detyruar dhe duhej të thoshte atë që i tha komandanti i stacionit . Nuk e di nëse bëri dhe tha atë që i tha drejtori i stacionit. Në rast se nuk e bënte, drejtori i stacionit duhej ta pyeste nëse e kuptonte dhe të vazhdonte me një dialog nëse e kishte dëgjuar urdhrin. Treni nisi normalisht në vijën e sipërme dhe duke arritur majat 118 A dhe 118 B të mbetura në diagonale nga kalimi 2557, u devijua dhe hyri në vijën e poshtme.. Kur treni hyri në vijën e zbritjes, sipas dokumenteve audio të lëshuara për publikun, u zhvillua dialogu i mëposhtëm midis drejtuesit të stacionit dhe shoferit:

 M: Larisa po dëgjon?

S: Ai dëgjon.

M: Santa, po largohem?

S: Po largohesh, po largohesh.

M : Mirëmbrëma.

S : Paç fat.

Shoferi me siguri e kuptoi që kishte ardhur në vijën e zbritjes dhe duhet të pyeste veten pse nuk mori modelin 1001. Shoferi specifik Koutsoumbas Georgios, me sa di unë, nuk punonte për herë të fundit në linjën Athinë-Selanik dhe është kthyer së fundmi.

Pyetje: A keni ndonjë gjë tjetër për të shtuar?

Nuk kam asgjë tjetër për të shtuar.

Ngjarja e rëndë ndodhi pak para mesnatës së të martës (28 shkurt) në Greqi. Dy trena u përplasën me njëri-tjetrin duke shkaktuar një zjarr që u mori jetën 57 personave. Një tren me 350 pasagjerë që po udhëtonte nga Athina drejt Selanikut u përplas me një tren mallrash. Shkak për shpërthimin e zjarrit dyshohet se është bërë prerja e një kabulli elektrik në njërën prej vagonët të trenit me pasagjerë që në momentin e përplasjes ka rezultuar fatal.

përplasja e trenave në greqi