Bota16 Prill 2024, 14:10

"Raiffeisen Bank" sfidon SHBA, zbulohen manovrat për të fshehur zgjerimin e aktivitetit në Rusi

Shkruar nga Pamfleti
"Raiffeisen Bank" sfidon SHBA, zbulohen manovrat për të
Raiffeisen Bank International në Rusi

Raiffeisen Bank International e Austrisë nuk e ka mbajtur zotimin e saj për të dalë nga tregjet ruse.

Këtë e vërteton fakti se kohët e fundit postoi dhjetëra reklama për vende pune me bazë në Rusi që tregonin plane ambicioze për t'u rritur në vend.

Financial Times analizoi mbi 2,400 reklama pune të postuara në Rusi nga banka që nga dhjetori, ku një pjesë e konsiderueshme i kushtohen menaxhimit të shitjeve dhe roleve të shërbimit ndaj klientit.

Në një nga postimet e RBI thuhej se “qëllimet kryesore të saj janë zgjerimi i shumëfishtë i bazës aktive të klientëve dhe rritja e qëndrueshme dyshifrore e të ardhurave”.

Një tjetër njoftim pune për shërbimet e listës së pagave përmendi se banka “po zgjeron në mënyrë aktive bazën e saj të klientëve të korporatave”.

Disa postime të tjera pune, duke theksuar strategjinë e rritjes së bankës në Rusi, shkruan Financial Times.

Reklamat kundërshtojnë deklaratat e përsëritura nga Raiffeisen, se ajo synon të tkurret dhe të shesë biznesin e saj në Rusi pas vendimit të Presidentit Vladimir Putin për të nisur një pushtim të plotë të Ukrainës në shkurt 2022.

Dy vite më vonë, banka është huadhënësi perëndimor me operacionet më të mëdha në Rusi. Banka është nën vëzhgim nga zyrtarë në departamentin e Thesarit të SHBA-së dhe është nën presion nga Banka Qendrore Evropiane për t'u tërhequr nga Rusia.

Në përgjigje të hetimit të FT, RBI tha se CEO Johann Strobl urdhëroi një hetim të menjëhershëm. Sipas një raporti të dorëzuar në Strobl nga filiali rus i bankës, RBI ia atribuoi postimet kontradiktore të punës informacionit të vjetëruar në lidhje me ambiciet e saj ruse, të cilat nuk ishin përditësuar që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia.

RBI tha në një deklaratë: “Reduktimi i biznesit rus do të vazhdojë në vitin 2024. Raiffeisen vazhdoi të punojë në një transaksion të mundshëm, një shitje ose një spin-off, i cili do të rezultonte në dekonsolidimin e Raiffeisenbank Rusi nga grupi”.

Banka shtoi se reklamat, nuk pasqyrojnë masat e marra nga RBI për të reduktuar biznesin e saj rus dhe as nuk korrespondojnë me planet e ardhshme për biznesin rus.

E vetmja bankë perëndimore në Rusi

Pavarësisht presionit nga organet rregullatore si Banka Qendrore Evropiane dhe Thesari i SHBA-së, RBI mbetet një nga bankat më të mëdha perëndimore që operon në Rusi.

Drejtuesit e RBI e gjejnë veten në një pozicion sfidues në lidhje me operacionet e tyre në Rusi. Fitimet e realizuara në vend nuk mund të riatdhesohen dhe çdo shitje e biznesit do të kërkonte miratimin e Kremlinit.

Ekzekutivët theksojnë se banka synon të ruajë funksionalitetin në Rusi për të tërhequr blerës potencialë duke shmangur mbështetjen e drejtpërdrejtë për ekonominë ruse të kohës së luftës.

Megjithatë, FT vuri në dukje se RBI është e vetmja bankë perëndimore që ende operon në Rusi që ka rritur numrin e saj të punonjësve. Si përgjigje, RBI ia atribuoi rritjen e numrit të punonjësve një zgjerimi të departamentit të IT, për të cilin tha se synon të krijojë një arkitekturë të pavarur IT për një shitje të mundshme të njësisë së saj në Rus

Raiffeisen tha se vëllimi i madh i postimeve ishte për shkak të problemeve të mbajtjes së punonjësve./ Përshtati "Pamfleti", marrë nga "Financial Times"

raiffeisen bank putin rusia