Bota17 Mars 2023, 19:51

Rreth 16 mijë fëmijë të rrëmbyer, pse Haga lëshoi urdhër-arresti për Putinin?

Shkruar nga Pamfleti

Rreth 16 mijë fëmijë të rrëmbyer, pse Haga lëshoi

Rusia ka pranuar se mban të paktën 1,400 fëmijë ukrainas, të cilët i përshkruan si jetimë, megjithëse tha se të paktën 2,000 kishin udhëtuar në Rusi të pashoqëruar. Por sipas Kievit janë rrëmbyer afro 16 mijë fëmijë. 

Gjykata penale ndërkombëtare në Hagë ka paditur presidentin rus, Vladimir Putin dhe komisioneren e fëmijëve, Maria Lvova-Belova, për rrëmbimin masiv të fëmijëve ukrainas.

Kjo do të thotë se tani ka një urdhër arresti ndërkombëtar për Putinin, një reflektim i shpejtësisë me të cilën komuniteti ligjor ndërkombëtar ka ndjekur akuzat për krime lufte gjatë pushtimit rus të Ukrainës .

Këto janë rastet e para të hapura nga GJNP që kur prokurorët e saj nisën një hetim për krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit dhe gjenocidin në Ukrainë shkurtin e kaluar.

Çfarë dimë për fëmijët ukrainas të marrë nga Rusia?

Raportet u shfaqën fillimisht pranverën e kaluar se fëmijët ukrainas në territorin e pushtuar po çoheshin në Rusi dhe madje po birësoheshin nga familjet ruse. Rusia i ka paraqitur veprimet e saj si një mision humanitar për të shpëtuar fëmijët ukrainas nga lufta. Por Ukraina e ka akuzuar Rusinë për gjenocid dhe i ka përshkruar veprimet e saj si krim lufte.

Cilët janë fëmijët e rrëmbyer?

Shumica dërrmuese e fëmijëve ukrainas të marrë nga Rusia janë nga zonat e pushtuara të Ukrainës jugore dhe lindore: Rajoni Kherson, rajoni i Kharkiv, rajoni i Zaporizhzhia, rajoni i Donetsk dhe Luhansk, si dhe një zonë e vogël e rajonit të Mykolaiv.

Sa fëmijë janë marrë?

Rusia ka pranuar se mban të paktën 1,400 fëmijë ukrainas, të cilët i përshkruan si jetimë, megjithëse tha se të paktën 2,000 kishin udhëtuar në Rusi të pashoqëruar. Por sipas Kievit janë rrëmbyer afro 16 mijë fëmijë. Për më tepër, disa qindra fëmijë nga territoret e pushtuara mbeten në Rusi pasi morën pjesë në kampet e "riedukimit" me pëlqimin e prindërve të tyre, por më pas nuk u kthyen.

Çfarë ka ndodhur me ta?

Që nga pushtimi, të paktën 400 jetimë ukrainas janë birësuar nga familjet ruse, sipas Qendrës Rajonale të Ukrainës për të Drejtat e Njeriut, e cila ka llogaritur shifrën e saj nga deklaratat e shtetit rus. Rusia ka thënë se 1000 të tjerë janë në pritje të miratimit.

Por shumë nga këta fëmijë ukrainas kanë të afërm të gjallë, të cilët shpesh janë duke i kërkuar me dëshpërim. Rreth 90% e fëmijëve ukrainas që jetonin nën kujdesin shtetëror në kohën e pushtimit ishin "jetimë socialë", që do të thotë se kishin të afërm, por ata anëtarë të familjes nuk ishin në gjendje të kujdeseshin për ta.

Njoftimet e shtetit rus për jetimët nuk përmendin emrat e fëmijëve dhe nuk japin ndonjë detaj se nga janë apo ku jetojnë në Rusi, duke e bërë të vështirë për autoritetet ukrainase dhe ndërkombëtare identifikimin e tyre dhe gjurmimin e lëvizjeve të tyre.

Në disa raste, të afërmit i kanë identifikuar fëmijët përmes videove të postuara nga media shtetërore ruse dhe kanë bërë fushatë për kthimin e tyre. Janë dokumentuar gjithashtu raste kur fëmijët përfunduan në kujdesin shtetëror rus pasi u larguan nga luftimet në Ukrainë me autobusët e evakuimit për në Rusi, si dhe fëmijët që u ndanë nga prindërit e tyre në kampet ruse të filtrimit.

Cilat janë kampet verore të 'riedukimit'?

Të paktën 6,000 fëmijë ukrainas në zonat e pushtuara morën pjesë në kampet verore të financuara nga shteti rus dhe disa qindra prej tyre nuk janë kthyer në familjet e tyre. Disa prindër kanë arritur të marrin fëmijët e tyre duke bërë një udhëtim të gjatë nga Ukraina përmes Polonisë dhe Balltikut, deri në Rusinë jugore. Të tjerë u kanë dhënë autorizime rrjeteve sekrete të vullnetarëve anti-Putin për të nxjerrë fëmijët e tyre nga Rusia. Por videot nga nëntori, të publikuara nga autoritetet rajonale pushtuese ruse, treguan qindra fëmijë që ende jetonin në kampe.

Çfarë thotë e drejta ndërkombëtare?

Konventa e Kombeve të Bashkuara për parandalimin e gjenocidit ndalon "transferimin me forcë të fëmijëve në një grup tjetër", dhe Konventa e OKB-së për të drejtat e fëmijëve ndalon "transferimin e paligjshëm dhe moskthimin e fëmijëve jashtë vendit".

Çfarë thotë Rusia?

Narrativa e brendshme e Rusisë është se po i shpëton fëmijët ukrainas nga lufta. Zëdhënësi i Putinit, Dmitry Peskov, tha gjithashtu se Rusia nuk e njeh juridiksionin e ICC-së. Ukraina, e cila gjithashtu nuk është palë në ICC, i ka kërkuar gjykatës që të ushtrojë juridiksion mbi territorin e saj dy herë. / “The Guardian”

putin femije rrembime