TAGS-AT E JAVËS

Forum 5 Prill 2026, 12:57

Pse po përqendrohet vëmendja te zgjedhjet në Hungari

Shkruar nga Edwina Otira
Pse po përqendrohet vëmendja te zgjedhjet në Hungari
Orban dhe Magyar

Viktor Orban ka qenë prej vitesh një faktor problematik për BE-në dhe NATO-n. Tani Peter Magyar mund ta ndryshojë këtë situatë…

Hungarezët do të shkojnë në votime më 12 prill për zgjedhjet më të rëndësishme të viteve të fundit, ndërsa mandati 16-vjeçar i kryeministrit Viktor Orban përballet me sfidën më të madhe deri tani.

Sondazhet e fundit sugjerojnë se lideri më jetëgjatë i Europës dhe një figurë e qëndrueshme joliberale mund të pësojë humbje përballë Partisë Tisza të opozitarit Peter Magyar.

Orban, 62 vjeç, ka kaluar dekada duke konsoliduar pushtetin përmes vendosjes së besnikëve në institucionet shtetërore dhe në peizazhin mediatik. Ky dominim i ka siguruar një platformë të fuqishme për të përhapur axhendën e qeverisë, duke krijuar një lloj dhome jehone kombëtare ku ai ka nxitur frikën ndaj emigrantëve.

Megjithatë, ai ka ndërtuar gjithashtu një bazë të qëndrueshme mbështetjeje dhe ka arritur disa suksese ekonomike në vitet e para të qeverisjes së tij. Në këtë dokumentar javor të Bloomberg Originals, shqyrtohet se si Orbán ndërtoi një nga makineritë politike më të qëndrueshme në Europë dhe pse ajo tani është në rrezik.

Gara po ndiqet nga afër në Bruksel, ku liderët e Bashkimit Evropian e shohin një fitore të opozitës si një shenjë të mundshme të një epoke të re në marrëdhëniet me një vend anëtar shpesh të papajtueshëm. Situata po vëzhgohet edhe nga aleatët e Orbánit në Uashington, Moskë dhe Pekin. Orban ka krijuar një praktikë të pengimit të vendimmarrjes në BE, ka ngadalësuar zgjerimin e NATO-s në kushtet e agresionit rus dhe ka vonuar miliarda dollarë ndihmë financiare për Ukrainën.

Megjithatë, janë çështjet e brendshme ato që e kanë vënë Orbanin në pozicion mbrojtës. Një ekonomi në stanjacion, shërbime publike në rënie dhe disa skandale korrupsioni kanë nxitur rritjen e kundërshtarit të tij të fortë. Magyar, 45 vjeç, dikur pjesë e elitës në pushtet të Orbanit, tani drejton një fushatë me bazë qytetare duke premtuar të luftojë korrupsionin, të përmirësojë shërbimet publike dhe të rikthejë marrëdhëniet e Hungarisë me Bashkimin Evropian.

Rezultati i zgjedhjeve të 12 prillit do të përcaktojë nëse strategjia e Magyarit ka funksionuar. Megjithatë, siç tregohet nga analizat, edhe nëse ai fiton, aleatët e rrënjosur thellë të Orbanit do të mbeten një sfidë për të.  /Përshtatur nga Bloomberg/

hungaria zgjedhje orban

Lini një Përgjigje