Ekonomi18 Maj 2024, 08:46

Si parashikohen çmimet e arit, argjendit dhe platinit gjatë vitit 2024?!

Shkruar nga Pamfleti

Si parashikohen çmimet e arit, argjendit dhe platinit gjatë vitit

Çmimet e arit, argjendit dhe platinit kanë qenë në rritje deri më tani këtë vit, dhe strategët thonë se metalet e çmuara mund të vazhdojnë të arrijnë nivele të reja rekord gjatë muajve të ardhshëm. Çmimet e metaleve të çmuara arritën një rritje të madhe gjatë kësaj jave pasi të dhënat më të buta se sa pritej për inflacionin në SHBA rritën perspektivën afatshkurtër të uljes së normave nga Rezerva Federale.

Çmimet e arit të mërkurën u vendosën në nivelin e tyre më të lartë në më shumë se tre javë pas lajmeve të fundit, ndërsa argjendi shënoi nivelin e tij më të lartë në më shumë se tre vjet dhe platini u ngjit në një kulm gati njëvjeçar.

Çmimet vendase të arit u moderuan pak të enjten duke u tregtuar rreth 2,382 dollarë për ons, pasi u vendos në nivelin më të lartë që nga 19 prilli në seancën e mëparshme. Metali i verdhë ka shënuar vazhdimisht nivelet më të larta të të gjitha kohërave në javët e fundit.

Ndërkohë, çmimet vendase të argjendit u tregtuan 0.5% më të ulëta me rreth 29.54 dollarë për ons. Metali i çmuar, i përshkruar ndonjëherë si “kushëriri më i varfër” i arit, arriti shkurtimisht 29,73 dollarë të mërkurën për të regjistruar nivelin e tij më të lartë brenda ditës që nga shkurti 2021.

Çmimet e platinit për dorëzimin e korrikut u tregtuan 0.7% më të larta të enjten me 1,077 dollarë për ons, duke zgjeruar fitimet pas mbylljes së sesionit të së mërkurës më shumë se 2.4% më të larta. Strategët në Saxo Bank thanë në një shënim të fundit kërkimor se çmimet e arit së shpejti mund të testojnë nivelin e 2400 dollarëve, argjendi mund të rritet deri në 30 dollarë, ndërsa platini ka potencial për të arritur në 1130 dollarë.

Banka daneze tha të mërkurën se tema e saj “viti i metaleve” kishte vazhduar të merrte vrull javët e fundit, duke përmendur preferencën e saj për arin, argjendin dhe bakrin. Më vete, analistët në ROTH Capital Partners kanë parashikuar çmimet e arit dhe argjendit për t’u rritur edhe më shumë gjatë muajve të ardhshëm.

Ari, i cili zakonisht konsiderohet një aktiv “strehë e sigurt” në kohë pasigurie financiare, ka qenë në një prirje rritëse që nga fundi i vitit 2022, pavarësisht normave të larta të interesit dhe një dollari amerikan relativisht të fortë. Çmimet e arit, si argjendi, priren të kenë një lidhje të kundërt me normat e interesit. Një mjedis me norma më të larta interesi zakonisht dëmton kërkesën për ar dhe argjend pasi metalet e çmuara nuk paguajnë interes, duke i bërë ato më pak tërheqëse në krahasim me investimet që bëjnë, si obligacionet.

Megjithatë, jo të gjithë presin që çmimet e metaleve të çmuara të rriten gjithnjë e më shumë gjatë muajve të ardhshëm. /Scan