TAGS-AT E JAVËS

Forum2024-09-13 12:30:00

Should Albania be armed?

Shkruar nga Ben Blushi

Should Albania be armed?

In 45 years, the Albanian army killed more Albanians than foreigners and this makes it the most useless army in the history of the world. She defended Albania every day from Albanians and never from foreigners.

As a man who lived twenty years under a semi-military regime, I almost hated the army. It seemed to me that the army was a warehouse full of unnecessary things.

In the military classes I was indifferent, I used the weapons they gave us as carnival decorations, I folded the hats with red stars that ruined my hair in my pocket, I lazily disassembled the Kalashnikov model 56 and I went to the choir like most boys and girls to took up other jobs befitting his age.

Pupils and students were more or less the same at that time. Almost no one wanted to learn how to defend the Motherland.

I don't know if such a category of teenagers existed in any European country, but in the Tirana of the 80s that I know, this contingent of potential soldiers was large.

We believed that a place that prevented us from listening to music, traveling abroad, talking, cursing, complaining, mocking, dancing, wandering, reading did not deserve to be protected.
This place was probably not worth dying for.

In this country we had no property. Everything was shared, nothing was ours. Those who had fought before us, our grandfathers in the 1940s had property, which they lost after fighting.

But we were born without knowing property, and maybe the Motherland without property, it lacks something, that's why it seemed strange to protect something you didn't have.

For these reasons we despised the army.

The army was the warden of the prison where we lived. It did not allow the world to enter Albania and did not allow any Albanian to go out, because it controlled the borders with weapons.

In 45 years, the Albanian army killed more Albanians than foreigners and this makes it the most useless army in the history of the world. She defended Albania every day from Albanians and never from foreigners.

But while it was one of the richest armies on the planet, it was also the poorest. It had many weapons, but no hands. He had a lot of will, but no soul.
Her soldiers worshiped the enemy.

I don't know what would have happened at that time, if America, Germany or France had attacked us, but I am convinced that many soldiers would have crossed with the enemy who later proved to be the liberator.
Despite the fact that it was never tested and could not defeat any external enemy, the Albanian Army was the greatest asset we have had in history.

Before and after it, we have not created anything that can be compared to the army of communism and we will probably never manage to create an institution so organized, so large and equipped with weapons of all calibers.

The Albanian army was the only gigantic thing in a Lilliputian state like Albania.

Përveç bombës atomike, ajo kishte gjithçka që i duhej për t’u mbrojtur, në ajër, në tokë dhe në det.
Kur komunizmi ra Shqipëria kishte 1200 tanke. Që të kuptohet sa janë 1200 tanke, duhet të dini se sot Serbia ka vetem 230 tanke. Ndërsa Greqia ka aktualisht aq tanke sa ne kishim në kohën e komunizmit rreth 1300. Rusia që lufton dhe pushton nuk ka më shumë se 6 mijë tanke, disa prej të cilëve si ata që na ka falur ne dikur.
Kurse Shqipëria sot ka vetëm 40 tanke. Nga 1200 që kishte.

Në vitin 1990 Shqipëria kishte 240 avionë nga të cilët 120 ishin Mig të disa llojeve, përfshi MIG 15, 19 dhe 21 të gjithë avionë sulmues, ky i fundit edhe më i shpejtë se F 22 amerikan i kohës së vet që kapte një shpejtësi më shumë 2200 kilometra në orë.

Sot Shqipëria është i vetmi vend antar i NATOs, që nuk ka asnjë avion luftarak. E vetme Shqipëria nuk mbrohet dot nga ajri.

Ndërkaq Maqedonia ka tre avionë luftarakë, që meqë ra fjala i bleu nga Ukraina për t’i përdorur kundër rebelimit të shqiptarëve në vitin 2004, kurse Serbia ka 18 MIG si ata që kemi pasur ne, në gjendje pune dhe të gatshëm për sulm.

Por nuk mbaron me kaq. Të tjerët janë armatosur kur ne jemi çarmatosur.
Sot Serbia është bërë një eksportuese armësh, Maqedonia prodhon pistoleta dhe pushkë, ndërsa Kroacia është një nga furnizueset kryesore me armë personale të të gjitha llojeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës sidomos me pistoleta, armë gjahu dhe automatikë.

Ndërkohë të gjitha fabrikat e prodhimit të armëve në Shqipëri janë mbyllur. Shqipëria është i vetmi vend që nuk prodhon më as fishekë për vete. Vetëm tre dekada më parë në Polican prodhoheshin 40 ton municion në ditë, në Gramsh deri në 400 automatikë në ditë.

Më kujtohet në vitet 2000 kur në rrethet tona qarkullonte një shaka e hidhur.
Kur tanket çoheshin për skrap kishte nga ata që talleshin duke thënë se mund ta blenin një tank për 200 dollarë thjesht për t’ia bërë peshqesh fëmijëve. Një tank kinez dyzet tonësh kushtonte në ato kohë më lirë se një qen kinez i llustruar që bënte fotografi me një bateri të fshehur pas kurrizit.
Sikur këto pasuri t’ua kishin shitur njerëzve si relike, gjysma do t’i kishin ruajtur. Por ato u çuan në furra për t’u shkrirë.

Kjo e bën edhe më të kobshme atë që ka ndodhur. Ushtria Shqiptare, është e para e llojit të vet që në vend të shkatërronte armikun shkatërroi armët e veta.

Edhe vetëvrasja është më e llogjikshme se vetëgjymtimi.
Tanket dhe avionët u shitën me kile, sipas peshës, pa marrë parasysh funksionin e tyre. Kjo është njëlloj sikur vlera e një futbollitsti të matet nga pesha e tij trupore dhe jo nga cilësitë atletike.

Në tregun e lirë sot, një tank kinez do kushtonte më shumë se 200 mijë dollarë, ndërsa një avion MIG pa dyshim disa milionë. Shumë prej këtyre modeleve që ne kemi patur lëvizin çdo ditë mes fushave të Ukrainës dhe Rusisë, duke bërë pushtime të vogla dhe duke mbrojtur ushtarë, pasi kanë kaluar nëpër një proces rinovimi teknologjik.
Nga një llogari pak euforike, del që vlera e gjithë armatimeve të ushtrisë shqiptare me çmimet e sotme të tregut do shkonte më shumë se 100 miliardë dollarë nëse do i shitej vendeve të etura për armatim siç po ndodh sot kudo në botë.

Por edhe sikur gjysma apo çereku i kësaj vlere të jetë e vërtetë, ajo duket edhe më dramatike në kushtet kur buxheti vjetor i ushtrisë shkon afërsisht 400 milion dollarë në vit, që do thotë se vetëm duke shitur pasurinë ushtarake që kishim, mund ta kishim siguruar për 250 vjet ose 125 vjet këtë buxhet, pa prekur taksat.

Është njëlloj sikur babai të të lërë një pasuri aq të madhe saqë mund të jetosh disa qindra vjet pa punuar.
Kur i bëj këto llogari më duket se Shqipëria i ngjan një familje që ka shitur armët e gjyshit për të blerë buzëkuq dhe për të shkuar në një dasëm. Komshinjtë kanë qeshur dhe kur ka mbaruar dasma të gjithë kanë shkrepur armët në ajër, siç ndodh në Ballkan, kurse ty të është fshirë buzëkuqi nga turpi.
Sa e dhimbshme.

Nëse në vitin 1990 ishim një vend që kishte shumë armë, por nuk kishte çfarë mbronte sepse ishte shumë i varfër, sot i ngjajmë një vendi që ka çfarë mbron por nuk ka me se e mbron.
Prandaj pyetja është kjo:

A duhet të armatoset Shqipëria?

Për arsye që para luftës në Ukrainë dukeshin të pamundura, të gjitha vendet kanë nisur të armatosen, madje rëndë. Fshati jonë po mbushet me armë dhe tani të gjithë shkojnë nëpër dasma me xhepat plot me bomba. Aty mund të plasë një konflikt nga çasti në çast.

Kështu duket sot Europa dhe Bota, e cila nuk kuptohet pse gjithnjë i bën luftërat në Europë. Amerikanët luftojnë në Europë, rusët luftojnë në Europë, kinezët nuk kanë ardhur akoma. Kështu ka qenë dhe kështu është. Dhe meqë kështu ka qenë, mesa duket kështu do jetë, sepse të gjithë po presin që në Europë të ketë luftë prandaj të gjithë po armatosen.

Franca për 10 vjet e dyfishon buxhetin e saj ushtarak, nga 30 miliardë në 60 miliardë euro. Zvicra një vend neutral, ka vendosur që deri në vitin 2030 ta dyfishojë buxhetin e ushtrisë nga 6 në 11 miliardë. Greqia e ka rritur me dy herë në dhjetë vjet shpenzimin për ushtrinë dhe sot harxhon 8 miiliardë dollarë në vit. Serbia, vendi që kërcënon më shumë fshatin afër nesh, nga viti 2016 e ka dyfishuar buxhetin e ushtrisë nga 700 milion në 1.5 miliradë dollarë dhe të njëtën gjë ka bërë dhe Kroacia.

Not surprisingly, most of all, military spending is increasing those with the strongest armies and most formidable weapons. The big ones. America, Russia and China.
In the last two years, China has doubled its military budget from $230 billion to $470 billion. Of course it gets ready to defend itself, but it is more certain that it is getting ready to attack.

Russia spent in 2021, 65 billion dollars for the army, today it spends 140 billion and for the next three years it will go to 600 billion. Ukraine is enough to understand why. It will continue to attack in the West in Europe, because there is nowhere to go in the East.

Many people in Albania, including me, think that nobody has any reason to attack Albania, but even if this happens, for reasons that we do not understand today, NATO will protect us.
Of course, this is a great guarantee, but seeing that all the neighbors are armed, you can't sleep easy.

What do they know that we don't?

What happens if there is a global conflict like that of the Second World War when Germany, the greatest power of the world, came to Albania and occupied us for almost a year to spend in Greece? Will those who want to go somewhere else pass through our territory again? Will Russia attack NATO or will the opposite happen, NATO will attack Russia weakened by Ukraine?

Maybe not, but maybe yes. We are always like that village between two cities at war. We cannot help but be touched. The warheads passing over our skies can injure us every day.

Today the world is a more dangerous place than 30 years ago, much more frightening than three years ago and much more unpredictable than three days ago.
If the world outside us has changed a lot, although some say it hasn't, in 30 years something has changed a lot inside us.

Children who have now reached the age of arms have more reason to defend the country. This place may not be loved every day, but it no longer gives you any reason to hate it. He doesn't put you in jail when you curse him, he doesn't kill you when you leave him, and he doesn't stop you from owning property.

The young people of Albania today have as many reasons as a French, a Swiss and a Croatian to defend their country.
They lack neither spirit, nor power, nor love. They only lack weapons.
Because their parents sold them.

a duhet të armatoset shqipëria?

Lini një Përgjigje