Paralajmërimet që ka marrë regjimi i Beogradit treguan qartë se kush e dikton ritmin e proceseve rajonale dhe kush do të ketë rolin udhëheqës në to në periudhën e ardhshme, deri në zgjerimin e madh të BE-së në vitin 2030, gjë që e shqetëson veçanërisht regjimin e Aleksandar Vuçiçit.
Arrestimi i një piloti të Forcave Ajrore Kroate dhe të dashurës së tij, një serbe nga Mitrovica e Veriut, me akuzën e spiunazhit përfaqëson aferën e dytë të këtij lloji në muajt e fundit. Rasti i parë ishte arrestimi i një zyrtari nga Zyra e Serbisë për Kosovën, në telefonin e të cilit u gjetën materiale kompromentuese nga bisedimet teknike në Bruksel - materiale që ai i kishte regjistruar rregullisht dhe i kishte dërguar Agjencisë së Sigurisë dhe Informacionit të Serbisë (BIA).
Rasti i pilotit kroat të çon gjithashtu te shërbimet serbe përmes “Listës Serbe”, të cilave ai dyshohet se u ka shpërndarë të dhëna mbi lëvizjet e KFOR-it. Ajo që është veçanërisht problematike në këto raste është fakti se tani është dokumentuar se shërbimet serbe janë të angazhuara në mënyrë aktive në spiunazhin e procesit të negociatave në Bruksel dhe të misionit të KFOR-it, i vetmi mision që mbron sigurinë e serbëve në Kosovë, gjë që zbulon qëllimet shkatërruese dhe destabilizuese të Beogradit në Kosovë.
Për më tepër, koha e zbulimit të këtyre çështjeve sinjalizon mesazhin nga komuniteti i inteligjencës perëndimore drejtuar Beogradit: aktivitetet e tij shkatërruese nuk janë aspak sekret për Brukselin dhe kryeqytetet perëndimore, të cilat po vendosin vija të kuqe që Serbia nuk do të lejohet t’i kalojë.
Paralajmërimet që ka marrë regjimi i Beogradit treguan qartë se kush e dikton ritmin e proceseve rajonale dhe kush do të ketë rolin udhëheqës në to në periudhën e ardhshme, deri në zgjerimin e madh të BE-së në vitin 2030, gjë që e shqetëson veçanërisht regjimin e Aleksandar Vuçiçit. Një simbolikë e veçantë është fakti që skandalet e spiunazhit u zbuluan zyrtarisht nga shërbimet e Kosovës dhe Kroacisë, gjë që përfaqëson një lloj poshtërimi për Beogradin, i cili përpiqet të paraqitet si aktori kryesor në rajon. Nën Vuçiçin, Serbia po humbet një pozicion pas tjetrit.
Përveç humbjeve në fushën e inteligjencës, projekti "Ballkani i Hapur" nuk ekziston më; në procesin e integrimit evropian, Serbia tani ka mbetur edhe pas Bosnjës dhe Hercegovinës; ekonomikisht ajo është në rënie, me një normë rritjeje prej vetëm 2% dhe inflacion që tejkalon 5%, çmimet më të larta të mallrave bazë në rajon dhe fuqinë blerëse më të ulët të popullsisë! Ekonomia është në prag të kolapsit dhe nuk ka investime të reja, veçanërisht nga Perëndimi. "Hendeku" në buxhet po rritet gjithnjë e më shumë.
Tani situata është plotësisht e qartë. BE-ja dhe vendet e saj kryesore nuk do të lejojnë që regjimi në Beograd, as mentorët e tij në Moskë, të pengojnë zgjerimin e shpallur dhe planet e BE-së në Ballkanin Perëndimor. Bosnja dhe Hercegovina do të bëhet pjesë e BE-së, pavarësisht dhe në kundërshtim me kundërshtimin e regjimit kleptokratik të Milorad Dodik dhe mbështetjen ngurruese që Aleksandar Vuçiç dhe qeveria e tij japin në këtë drejtim. E njëjta gjë vlen edhe për Malin e Zi dhe Kosovën.
Deklarata e Marta Kos në Bled se Mali i Zi dhe Shqipëria mund të bëhen anëtarë të BE-së edhe para vitit 2030 konfirmon pretendimet e mia të mëparshme se Brukseli është i vendosur fuqimisht që viti 2030 të jetë viti i zgjerimit të madh të Unionit! Kjo dëshmohet më tej nga festimet e fundit të Ditës së Pavarësisë në Moldavi, ku morën pjesë Macron, Scholz dhe Tusk - diçka që nuk ka ndodhur kurrë në Ballkanin Perëndimor. Serbia mund të zgjedhë një qëllim vetëshkatërrues, duke u bërë një vrimë e zezë në qilimin e Evropës, por nuk mund t'i tërheqë fqinjët e saj dhe të gjithë rajonin në politikën e saj të errët dhe pa perspektivë.
Të gjithë duhet ta kuptojnë se këto afera spiunazhi, njësoj si akti terrorist në Banjska, sulmi ndaj KFOR-it në maj 2023 dhe tërheqja nga institucionet e Kosovës në veri… janë bazë për izolimin e plotë politik të “Listës Serbe”. Askush në Kosovë nuk dëshiron më të bashkëpunojë me ta, madje as partitë e komuniteteve të tjera minoritare!
Prandaj, serbët e Kosovës duhet të vijnë në vete sa më shpejt të jetë e mundur dhe në zgjedhjet e ardhshme lokale - dhe ndoshta edhe ato parlamentare - t'ua japin besimin partive të tjera, sepse me Vuçiçin dhe "Listën Serbe" ata do të mbeten viktima të një politike të gabuar që po e çon Serbinë në izolim, ndërsa regjimi do të vazhdojë t'i shfrytëzojë ata për retorikën nacionaliste që e mban në pushtet! Serbët nga Kosova duhet t'i ndihmojnë qytetarët e Serbisë të çlirohen nga ky regjim shkatërrues, në mënyrë që së bashku më në fund të gjithë të hyjmë në ujëra më të qeta!/TheGeopost
Lini një Përgjigje