Politike13 Prill 2024, 10:07

Miratimi i abortit nga PE, deputeti i PD kritikon Brukselin: Po goditet e drejta e mbijetesës 

Shkruar nga Pamfleti

 

Miratimi i abortit nga PE, deputeti i PD kritikon Brukselin: Po goditet e drejta

Deputeti demokrat, Tritan Shehu ka reaguar për miratimin e vendimit për abortin nga Parlamenti Europian. Ai përmes një mesazhi në “Facebook”, thekson se Parlamenti Europian, godet vlerat universal të mbijetesës së shoqëris njerëzore.
Shehu u shpreh se aborti është arma më e rrezikshme në botë. Ai tha se shkaku i rënies së numrit të lindjeve është pikërisht ky akt . Shehu theksoi se aborti nuk është një e drejtë universale, por e kundërta.

"Parlamenti Europian, godet te drejtat e “Gruas e te Jetes”! Nen trysnine e majtisteve populiste PE godet vlerat universale e te mbijeteses se shoqerise njerezore. Behet bashke fajtor ne cfaqjen me te rende boterore te vrasjes se femrave. Vendosja prej PE ne «Karten e te drejtave fondamentalete BE» e te «drejtes se abortit si te drejte universale», do te thote te cvleresosh ate Karte te Madhe ne mbrojtje te Jetes e shoqerise njerezore, ta kthesh ne nxitese te «krimit»

Aborti ne themelin e tij eshte nje akt qe merr Jete, qe shkel te drejten universale te Gruas per tu bere Nene, qe bije ndesh me te drejten e njerezimit per te mbijetuar. Aborti nepermjet selektivitetit te tij eshte sot «arma» me e rrezikeshme ne Bote e dhunes mbi gruan dhe vrasjes reale te femres. Ne vendin tone si pasoje e abortit selektiv, qe vret femren ne uterus, prej vitit 1991 jane vrare 33 mije femra, Kjo ka bere qe raporti burre/grua te arrije ne 112/100 nga 105/100, qe eshte niveli i mbijeteses. Dhe ky fenomen eshte nje problem i mprehte boteror.

Ne kemi reth 2500 jete te humbura ne 5 vitet e fundit, me reth 200 per 1000 lindje. Ky eshte nje nga shkaqet qe natalitetit tek ne ka rene ne 1,5 lindje per grua, kur niveli minimial i mbijeteses se shoqerise eshte 2,1. Pra aborti nuk eshte e nuk mund te jete nje e Drejte Universale, ne fakt eshte e kunderta. Realizimi i tij si mjet mjekesor e social duhet te mbeshtetet ne ligje te kujdeseshme, mbi ndergjegjesimin e qytetareve per Jeten, edukimim e gruas vete e krijimin e kushteve asaj per tu bere Nene. Aborti nuk eshte e nuk mund te jete nje e drejte e Gruas, perkundrazi eshte mohim i te drejtave te saj, eshte

Dhune mbi gruan deri ne vrasjen e femres! Te drejtat e gruas duhet te forcohen, dhe per kete ka te tjera ligje e menyra, qe duhen percaktuar e implementuar. Ashtu sic ishte vendimi i Gjykates Supreme te ShBA qe rezoi sentencen Roe vv Ëad, e cila ishte kthyer ne nje arme ligjore kunder Jetes. Sidoqofte shume shpejt tashme jane Zgjedhjet europiane, ku pa dyshim konservatoret, te djathtet do te arrijne nje fitore te qarte!  Te ndihmuar edhe nga keto veprime krejt te pa pergjegjeshme te te majtes populiste". tha Shehu.

Parlamenti Evropian votoi më 11 prill për përfshirjen e të drejtës së abortit në Kartën e të Drejtave Themelore të Bashkimit Evropian . Pavarësisht miratimit të parlamentit, një ndryshim i Kartës kërkon që të 27 vendet anëtare të votojnë pro. Me 336 vota pro, 163 kundër dhe 39 abstenime, Parlamenti Evropian ka dalë në favor të njohjes së abortit si një e drejtë themelore. Në tekstin e mocionit, eurodeputetët bëjnë thirrje që neni 3 i Kartës së të Drejtave Themelore të BE-së të amendohet, duke thënë: “Çdokush ka të drejtën e vendimmarrjes autonome mbi trupin e tij ose të saj, akses të lirë në abortin e sigurt dhe të ligjshëm. ” Në mënyrë kompakte votuan për masën socialistët dhe demokratët, të Gjelbërit/Ale, Reneë dhe të Majtë. Partia Popullore Evropiane u nda me miratimin e vetëm deputetëve nga Evropa veriore. Nga ana tjetër, grupi Konservatorët dhe Reformistët dhe Identiteti dhe Demokracia, me përjashtime të rralla, votuan kundër mocionit.

tritan shehu