Politike31 Maj 2023, 11:54

Presidentja e KE prezanton plan me 4 pika për Ballkanin Perëndimor: Kjo ofertë do përmirësojë jetesën në rajon

Shkruar nga Pamfleti
Presidentja e KE prezanton plan me 4 pika për Ballkanin Perëndimor:
Presidentja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen

Presidentja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen ka prezantuar një iniciativë të re për zhvillimin e rajonit të Ballkanit Perëndimor në Bratislavë, ku merr pjesë në forumin e sigurisë. 

“Është një plan i ri rritje për Ballkanin Perëndimor. Duam ta ndërtojmë mbi progresin e arritur muajt e fundit”, tha Von der Leyen.

Në fjalën e saj, ajo u shpreh se BE-ja synon që të dërgojë disa prej përfitimeve të anëtarësimit të BE-së për njerëzit e Ballkanit Perëndimor që në këtë moment.

Plani i ri i BE-së, tha ajo konsiston në katër pika.

“E para, të sjellim Ballkanin Perëndimor më afër Tregut të Përbashkët të BE-së. Së dyti, të thellojmë integrimin ekonomik rajonal. Së treti të përshpejtohen reformat themelore dhe së katërti, të rriten fondet e para-anëtarësimit”, u shpreh Von der Leyen.

Presidentja e KE-së tha se kjo është qasja e re e Bashkimit Europian që ka për qëllim përmirësimin e jetesës në rajon.

“Ne nuk kërkojmë vetëm nga partnerët tanë që të ndërmarrin hapa të rinj drejt nesh. Gjithashtu, edhe ne bëjmë një hap të madh drejt tyre”, theksoi ajo duke shtuar se qëllimi i përbashkët është përshpejtimi i integrimit të vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE.

Në këto kohë të trazuara, theksoi presidentja e PE, "ky plan me katër pika është oferta e duhur për Ballkanin Perëndimor”.

"Ballkani Perëndimor mund t'i bashkohet Tregut tonë Unik Dixhital në fusha të tilla si tregtia elektronike ose siguria kibernetike. Ne mund të lehtësojmë tregtinë tonë në mallra dhe pagesa. Dua që tregu ynë i vetëm të jetë një shtytës i ndryshimit, jo vetëm për vendet që tashmë i janë bashkuar familjes, por edhe për ato që janë ende në rrugën e tyre.

Kjo lidhje më e ngushtë me tregun tonë të vetëm duhet të shkojë paralelisht me një treg të përbashkët rajonal. Një treg i përbashkët rajonal është vendimtar për të zhbllokuar potencialin ekonomik të rajonit. Është thelbësore që Ballkani Perëndimor të bëhet një vend më tërheqës për investitorët evropianë. Dhe, nëse bazohet në rregullat dhe standardet e BE-së, ky treg i përbashkët rajonal mund të ndihmojë gjithashtu në përshpejtimin e anëtarësimit në Bashkimin tonë.

Ne duam t'i ofrojmë paraprakisht Ballkanit Perëndimor disa nga avantazhet e anëtarësimit. Por kjo do të thotë se edhe disa kërkesa të anëtarësimit duhet të plotësohen paraprakisht. Disa nga reformat që janë pjesë e procesit të anëtarësimit janë kyçe për besimin e investitorëve. Mendoni për ndërtimin e një gjyqësori të pavarur dhe efikas, sigurimin e prokurimeve publike të shëndosha dhe rritjen e luftës kundër korrupsionit. Ose mendoni për tregun e energjisë. Rajoni i Ballkanit Perëndimor ka një potencial të madh për t'u diversifikuar larg karburanteve fosile ruse. Por ajo duhet të rrisë efikasitetin e energjisë, të përshpejtojë diversifikimin dhe të përshpejtojë vendosjen e më shumë burimeve të rinovueshme. Ballkani Perëndimor mund t'i arrijë të dyja: pavarësinë energjetike nga Rusia dhe harmonizimin më të ngushtë me Bashkimin Evropian për të përshpejtuar anëtarësimin.

Pika ime e fundit është e drejtpërdrejtë. Ne jemi të gatshëm të mbështesim Ballkanin Perëndimor me rritjen e fondeve të para-anëtarësimit. Ka një nevojë të madhe për investime në Ballkanin Perëndimor. Këto investime do ta bëjnë jetën e njerëzve më të mirë. Dhe ata gjithashtu do të qetësojnë rrugën drejt Bashkimit tonë. Për këtë arsye, ne duhet të rrisim burimet e dedikuara për Ballkanin Perëndimor. Në këto kohë të trazuara, ky plan me katër pika është oferta e duhur për Ballkanin Perëndimor.", përfundoi von der Leyen.

ursula von der leyen be ballkani perëndimor