Sport30 Mars 2023, 21:30

Vazhdon beteja e Shakhtarit të Donjetskut kundër FIFA-s, ekipi ukrainas padit në Komisionin Evropian organin e futbollit botëror

Shkruar nga Pamfleti

Vazhdon beteja e Shakhtarit të Donjetskut kundër FIFA-s, ekipi

Beteja e zhvilluar nga Shakhtar Donetsk kundër FIFA-s vazhdon, e cila, sipas klubit ukrainas, lejoi ndërprerjen e njëanshme të lojtarëve të huaj të regjistruar në kohën e fillimit të konfliktit ruso-ukrainas, por pa mbrojtje për klubet që u panë kështu të grabitur nga talentet më të mire te tyre pa marrë asgjë në këmbim.

Më herët sot, Shakhtar Donetsk lëshoi ​​një deklaratë zyrtare për këtë çështje me shefin ekzekutiv Sergei Palkin duke thënë:

“Klubi ukrainas i futbollit FC Shakhtar dje (29 mars 2023) paraqiti një ankesë sipas nenit 7 të Rregullores (KE) nr. 1/2003 Komisionit të Bashkimit Evropian kundër FIFA-s lidhur me pezullimin e kontratave të punës së lojtarëve dhe trajnerëve ndërkombëtarë.

Ankesa vjen pas qëllimit të klubit për të apeluar vendimin e Këshillit të FIFA-s për të zgjatur ndryshimet e përkohshme në Rregulloren e FIFA-s për Statusin dhe Transferimin e Lojtarëve nëpërmjet Qarkoreve 1800 dhe 1804.

Është vendosur që kjo ankesë t’i dorëzohet Komisionit duke pasur parasysh rëndësinë dhe besimin FC Shakhtar vendoset në tregun e transferimeve të lojtarëve brenda Bashkimit Evropian – dhe ndikimi i dukshëm i vendimit të FIFA-s ka pasur në aktivitetet e tregut të transferimeve të klubit në BE. Prandaj, është plotësisht legjitime dhe korrekte që kjo ankesë të paraqitet në Komisionin e BE-së, pasi veprimet e FIFA-s shkelin ligjin e konkurrencës të Bashkimit Evropian.

Mosmarrëveshja e FC Shakhtar me FIFA-n përqendrohet në veprimet e organit drejtues të futbollit botëror, i cili në vitin 2022 çoi në pezullimin automatik të kontratave ndërkombëtare të lojtarëve dhe trajnerëve të klubit pas pushtimit të paligjshëm dhe agresiv nga forcat e armatosura ruse në Ukrainë.

Shumë lojtarë ndërkombëtarë më pas u larguan nga klubi me transferime të lira. Masat e tepërta të aplikuara nga FIFA kanë çuar në një humbje masive të të ardhurave të transferimit të lojtarëve dhe një shterim të të ardhurave thelbësore të Klubit, që arrijnë në rreth 40 milionë euro.

CAS hodhi poshtë pretendimet e FC Shakhtar dhe klubi po apelon të gjitha rregullat përkatëse. Ne do të vazhdojmë të kundërshtojmë vendimin origjinal të lëshuar nga Byroja e Këshillit të FIFA-s më 20 qershor 2022, në lidhje me pezullimin automatik të kontratave ndërkombëtare.

FIFA ka vendosur që ky vendim të zgjasë deri në qershor të vitit 2023, të cilin klubi e konsideron të paligjshëm. Ekziston gjithashtu një rrezik i lartë i një zgjatjeje të mëtejshme deri në qershor 2024. Të gjitha palët janë ende në pritje të arsyeve për vendimin origjinal të CAS që vendosi në favor të FIFA-s në janar 2023.

Si klub ne kemi qenë në gjendje të përjetojmë njëanshmërinë dhe padrejtësinë e natyrshme në sistemin ligjor të futbollit ndërkombëtar – një proces të cilit i mungon integriteti dhe transparenca dhe që qartazi nuk është i përshtatshëm për qëllimin.

FIFA ka ndërtuar një sistem në të cilin mund të ndikojë në rezultatin e vendimeve të CAS, ndaj ne po bëjmë thirrje që futbolli ndërkombëtar të bashkohet për të reformuar procedurat ligjore dhe standardet e qeverisjes së sportit tonë. CAS duhet të mbrohet nga ndikimi i të gjitha palëve të jashtme – përfshirë FIFA-n – dhe duhet të jetë në gjendje të vendosë rastet në mënyrë transparente me paanshmëri dhe drejtësi të plotë.

Ne presim që Komisioni Evropian të kuptojë dhe vlerësojë presionin e jashtëzakonshëm financiar nën të cilin ndodhet klubi ynë si rezultat i veprimeve të FIFA-s, në një kohë kur kombi ynë është shkatërruar nga një luftë ilegale. Edhe në këto kohë tragjike dhe të dëshpëruara, futbolli ofron lehtësim dhe ne shpresojmë që si klub ukrainas të na lejohet të funksionojmë siç duhet për të sjellë pak gëzim për mbështetësit tanë, lojtarët dhe familjet tona”./Riquadri Laterali

shaktari i donjetskut skuadra ukrainase fifa