Bota12 Shkurt 2024, 14:14

20 vendet e NATO-s që Trump kërcënon të mos i mbrojë, në listë edhe Shqipëria

Shkruar nga Pamfleti
20 vendet e NATO-s që Trump kërcënon të mos i mbrojë,
Donald Trump në një takim të NATO-s në San Fracisco, SHBA /Foto nga AP

Ka qenë një nga obsesionet e tij prej kohësh. Ata që nuk shpenzojnë mjaftueshëm për mbrojtjen siç është rënë dakord brenda NATO-s, nuk e meritojnë mbështetjen e aleatëve të tyre.

Në një tubim në Conway, Karolina e Jugut, Donald Trump e përsëriti këtë në një mënyrë shumë të vrazhdë, siç është stili i tij: ai tha në fakt se nuk do të hezitonte të “inkurajonte” shtete si Rusia që të “bëjnë çfarëdo dreqin duan” me vendet e NATO-s që nuk respektojnë angazhimet e tyre financiare, duke hezituar të rrisin kontributin e tyre të mbrojtjes në 2% të PBB-së.

Një shpërthim që Shtëpia e Bardhë e Joe Biden – kundërshtari i tij në garën presidenciale të nëntorit – e cilësoi si “të frikshëm dhe të çmendur”, ndërsa sekretari i përgjithshëm i Aleancës Jens Stoltenberg saktësoi se “NATO mbetet e gatshme të mbrojë të gjithë aleatët e saj.

Çdo aludim se aleatët nuk do të mbrojnë njëri-tjetrin – paralajmëroi ai – rrezikon të gjithë sigurinë tonë, përfshirë atë të Shteteve të Bashkuara dhe i vë ushtarët amerikanë dhe evropianë në rrezik më të madh.

Ata që respektojnë angazhimet e tyre

Përveç Shteteve të Bashkuara (3.49%), përmbushin angazhimin e NATO-s për raportin e shpenzimeve të mbrojtjes ndaj PBB-së edhe Polonia (3.9%), Greqia (3.01%), Estonia (2.73%), Lituania (2.54%), Finlanda (2.45%), Rumania (2.44%), Hungaria (2.43). %), Letonia (2.27%), Mbretëria e Bashkuar (2.07%) dhe Sllovakia (2.03%).

Kush nuk i respekton

Në pjesën e pasme janë Luksemburgu (0.72%), Belgjika (1.13%) dhe Spanja (1.26%). Nën objektivin prej 2% dhe për rrjedhojë në “listën e zezë” të Trump janë edhe: Turqia, Sllovenia, Kanadaja, Italia, Portugalia, Republika Çeke, Gjermania, Danimarka, Norvegjia, Hollanda, Shqipëria, Kroacia, Bullgaria, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Franca. (kjo e fundit për një kohë të shkurtër, është në 1.9%). Finlanda, një anëtare e re e NATO-s, është pak më pak se 2%, por është zotuar të sjellë shpenzimet në 2.3% të prodhimit të brendshëm bruto dhe për këtë arsye mund të llogarisë në “mburojën” e një Amerike të udhëhequr nga Trump.

Ndarja e barrës së NATO

Prandaj, çështja e ndarjes së barrës, pra respektimi i angazhimeve të marra në Samitin e NATO-s ndërmjet krerëve të shteteve dhe qeverive, të mbajtur në Uells në shtator 2014, është ende një temë shumë e nxehtë.

Ndarja e barrës përfshin përpjekjet e çdo shteti anëtar për të synuar, deri në vitin 2024, arritjen e 3 objektivave. Ato janë shpenzimet për mbrojtjen sa 2% E PBB-së, 20% e pjesës së buxhetit të Mbrojtjes të shkojë për investime dhe objektivi i tretë është kontributi në misione, operacione dhe aktivitete të tjera të NATO-s. Në rast të fitores së Trump në nëntor, është një bast i sigurt që dosja e ndarjes së barrës do të kthehet me forcë në plan të parë në krye të Aleancës Atlantike.