Bota28 Mars 2023, 20:45

Lindje apo Perëndim: Ku po shkon Aleksandar Vuçiç?

Shkruar nga Britta Hilpert
Lindje apo Perëndim: Ku po shkon Aleksandar Vuçiç?
Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç

Ministrja e Jashtme gjermane Annalena Baerbock mund ta shohë Serbinë në një "udhëkryq" - por presidenti Vuçiç është i vendosur të qëndrojë atje. Sepse kjo i jep atij fuqinë e tij.

Civilët vdiqën gjithashtu në sulmin ajror të NATO- s 24 vjet më parë - ky është fokusi i përkujtimit serb të premten në mbrëmje në Sombor. Një ditë zie, por jo për t'u pajtuar: Për presidentin serb Aleksandar Vuçiç , është dita në të cilën "e drejta ndërkombëtare vdiq përfundimisht," tha ai. Dhe gjithashtu se Perëndimi gënjen kur thotë se sulmoi për arsye humanitare.

Asnjë fjalë për mizoritë e kryera nga njësitë serbe që e shtynë NATO-n të ndërhyjë. Përkundrazi: “Gënjeve!” thotë Vuçiç, domethënë NATO. "Ju nuk na sulmuat për arsye humanitare. (...) Ju dëshironit të na mësoni diçka - por nuk e bëtë atë. Dëshiruat të na thyenin, të thyeni Serbinë krenare dhe sfiduese dhe nuk e keni thyer kurrë!".

Popullsia serbe është kritike ndaj Perëndimit

"Vuçiç ka qenë tani në pushtet për rreth dhjetë vjet - në vitet e tij të hershme në krye të qeverisë ose shtetit, tone të tilla do të ishin të paimagjinueshme," thotë Florian Bieber nga Qendra për Studime të Evropës Juglindore në Universitetin e Gracit.

Në atë kohë, shumica e popullsisë ishte pro anëtarësimit në BE. Por që atëherë ai e ka tërhequr popullin shumë larg në një qëndrim antiperëndimor.

Një studim nga Shoqëria Henry Jackson e konfirmon këtë: vetëm rreth 38 përqind do të ishin në favor të anëtarësimit në BE sot. Edhe më i madh është refuzimi i NATO-s.

Si përputhet kjo me qëllimin e deklaruar të Vuçiçit për t'u afruar ekonomikisht me BE-në? Po përpjekjet e BE-së për të arritur normalizimin ndërmjet Kosovës dhe Serbisë ? Në fakt, deri tani, në fund të marsit, duhet të ishte lidhur një marrëveshje. Në fakt, ky është një parakusht që Serbia të ecë përpara në rrugën e anëtarësimit në BE.

Kosova, tani e banuar pothuajse ekskluzivisht nga shqiptarët, dikur ishte pjesë e Serbisë. Pas një kryengritjeje të armatosur nga shqiptarët e Kosovës dhe shkeljeve masive të të drejtave të njeriut nga forcat serbe të sigurisë, NATO u përgjigj në pranverën e vitit 1999 me bombardime në atë që atëherë ishte pjesa tjetër e Jugosllavisë (Serbia dhe Mali i Zi).

Nga viti 1999 deri në vitin 2008, administrata e OKB-së Unmik menaxhoi zonën. Në vitin 2008 vendi u shpall i pavarur. Deri më sot, Serbia nuk e ka njohur këtë hap dhe po e kërkon territorin për vete.

Politika tronditëse mes Lindjes dhe Perëndimit

"Nëse Vuçiç flet pro-evropianëve, atëherë është një shfaqje," thotë Florian Bieber: "Ai vjen nga mjedisi nacionalist." Ai me të vërtetë e sheh kështu, thotë Bieber: Serbia është viktimë e NATO-s, prandaj ai nuk thotë asnjë fjalë për mizoritë e kryera nga njësitë serbe, për shkakun dhe pasojën. Është një rrëfim që kultivohet edhe nga mediat kryesisht proqeveritare në Serbi.

Por fjalimi i së premtes tregon gjithashtu se Vuçiç është i angazhuar në politikën e sharrëve midis Lindjes dhe Perëndimit për të ruajtur pushtetin e tij.

“Po bëj çmos për të ruajtur qetësinë”, kështu e shpjegon ai pazëvendësueshmërinë e tij:

Më takon mua ta çoj vendin tonë me vrimën e gjilpërës në këto kohë të çmendura kur nuk mund të flisni racionalisht me njëri-tjetrin.

Florian Bieber njeh një model në këtë që ai e ka vërejtur tashmë me Viktor Orban në Hungari: "Ne nuk mund të përballojmë të përfshihemi në konflikte globale, ne duhet të nxjerrim më të mirën nga vetja", kështu e përshkruan Bieber perspektivën e Vuçiçit.

Eksperti nuk sheh gatishmëri për kompromis

Sa e qëndrueshme mund të jetë një marrëveshje me Kosovën?

“Aspak”, thotë Bieber. Nuk do të kishte vullnet të vërtetë tek Vuçiç për të zbatuar kompromise. Dhe cilat janë shanset që Serbia të anëtarësohet në BE? As i madh, sipas ekspertit të Evropës Juglindore - qoftë edhe sepse një pranim i tillë do të kufizonte seriozisht fuqinë e Vuçiçit.

Korrupsioni dhe strukturat informale të pushtetit të paktën do të kufizoheshin nga rregullat e BE-së - kjo nuk mund të jetë në interesin e një njeriu që, si president, ka pak pushtet zyrtarisht, por nga fjala e të cilit varet gjithçka në Serbi.

Shenjat tregojnë për mbajtjen e pushtetit

"Vuçiç gjithmonë bën vetëm aq sa është absolutisht e nevojshme. Ai përfiton nga status quo-ja, nga interesat e ndryshme që ai mund të luajë kundër njëri-tjetrit."

Sanksionet e Rusisë, bashkimi i Kosovës, anëtarësimi në BE, lufta... sa më shumë faktorë të ketë, aq më i besueshëm është akti i tij i ngushtë në sytë e popullit të tij.

Florian Bieber, Qendra për Studime të Evropës Juglindore në Universitetin e Gracit

Në këtë situatë nuk ka “ asnjë alternativë të besueshme ” për Vuçiçin brenda vendit, tha Bieber.

Ministrja e Jashtme gjermane Annalena Baerbock mund ta shohë Serbinë në një "udhëkryq" - por presidenti Vuçiç është i vendosur të qëndrojë atje. Sepse kjo i jep atij fuqinë e tij./ Përshtatur nga ZDF

 

vuçiç kosova serbia