Bota 2 Gusht 2023, 21:44

Mizoria e ushtarëve të Putinit, prokuroria ukrainase: Rusia ka kryer mbi 100 mijë krime lufte që nga nisja e konfliktit

Shkruar nga Pamfleti

Mizoria e ushtarëve të Putinit, prokuroria ukrainase: Rusia ka kryer

Prokurori ukrainas, Yurii Bielousov ka deklaruar se Rusia ka kryer rreth 100,000 krime lufte. Njeriu që drejton hetimet federale të Ukrainës për krimet e luftës thotë se ekipi i tij ka regjistruar 98,000 shkelje nga forcat ruse që nga fillimi i luftës.

Duke folur për uebsajtin ukrainas Interfax-Ukraine , Yurii Bielousov tha se shumica dërrmuese e krimeve të luftës po hetohen brenda Ukrainës.

Fajtorët e këtyre krimeve do të dënohen gjithashtu në Ukrainë. Vetëm 1%, ose edhe më pak, do të ndiqen penalisht nga partnerët tanë ndërkombëtarë”, tha ai.

Bielousov dha gjithashtu një përditësim se sa civilë ukrainas janë vrarë në 8 muajt e fundit, duke thënë se numri i përafërt është mbi 10 mijë.

Ai vendosi numrin e të vdekurve në 10,749 të vrarë, duke përfshirë 499 fëmijë - por paralajmëroi se këto shifra janë vetëm maja e ajsbergut.

Kur ne de-okupojmë territoret tona, shifrat do të rriten shumë herë, dhe ndoshta dhjetëra herë. Unë mendoj se vetëm në Mariupol do të ketë dhjetëra mijëra të vdekur", paralajmëroi ai.

Ukraina krijoi një departament të specializuar që shqyrton krimet e luftës nga Rusia në vitin 2019, me qëllim që të hetojë incidentet e dyshuara në Krime dhe rajonin e Donbasit.

Por pushtimi në shkallë të plotë i Rusisë në shkurt 2022 detyroi një rishikim në mënyrën se si Ukraina e shikon krimin e luftës në shkallë, me një sistem specifik kombëtar të ndjekjes penale për krimet e luftës tani në punë.

Bielousov tha se numri i madh i krimeve e ka detyruar ekipin e tij të gjejë gjithashtu mënyra të reja për mbledhjen e shpejtë të provave.

"Një shembull i thjeshtë është përdorimi i dronëve për të vëzhguar skenën e ngjarjeve. Ne e kemi marrë këtë pajisje dhe po i bëjmë veprimet hetimore shumë më shpejt, dhjetëra herë dhe shumë më mirë. Në fillim të luftës kishte pritshmëri që dikush të ndërhynte, të tundte një shkop magjik konvencional dhe menjëherë të gjithë kriminelët e luftës të përfundonin në Hagë. Për fat të keq, kjo nuk ndodh.  I gjithë ky është një proces i gjatë dhe vëllimet janë të tilla që askush përveç nesh nuk do ta bëjë këtë”, tha ai.

ukraina krimet e luftës