Bota10 Dhjetor 2023, 14:00

Nëse Trump fiton, Amerika bie

Shkruar nga Pamfleti
Nëse Trump fiton, Amerika bie
Trump dhe Biden

Ideja se vendi më i pasur, më i fuqishëm dhe inovativ në botë rrezikon një kthesë totalitare është tronditëse.

Njëzet e gjashtë autorë të gazetës prestigjioze amerikane «The Atlantic», kanë përgatitur numrin special në fillim të vitit: «Nëse Trumps fiton».

Nëse Trump fitonte, shpjeguan ata, do të ishte një fatkeqësi.

NATO-s do t'i vinte një fund i keq, për të gëzuar shumë Putinin dhe Xi Jinping.

Sistemi i drejtësisë nuk do të duronte. Korrupsioni do të rritet në mënyrë eksponenciale. E vërteta do të bëhej fakultative.

Të drejtat civile do të riktheheshin me dekada prapa. Milicitë ultra të djathta do të dominonin. Ndër të preferuarat e mia, një koment mbi pasojat fiziologjike të rikthimit të Donald Trump: "Trupat tanë nuk janë krijuar për të përballuar stresin kronik", thuhet në përmbledhje.

Përshtypja nga larg?

 Shqetësimi është legjitim, por kjo kundërshtim është e kotë. Votuesit e Donald nuk e lexojnë "The Atlantic" dhe, nga ato që shkruan "The New York Times", ata dinë aq sa ta urrejnë atë.

Po ndodh përseri. Kur lind një rrezik për demokracinë, demokratët - jo vetëm në SHBA - përpiqen të qetësojnë njëri-tjetrin (zakonisht duke përfunduar duke u frikësuar më shumë). Ka pak përdorim.

Le të jemi të qartë: rreziku i fitores së Trump është real.

Ai është i zemëruar dhe deklaron në mënyrë eksplicite qëllimet e tij hakmarrëse. Ideja se vendi më i pasur, më i fuqishëm dhe inovativ në botë rrezikon një kthesë totalitare është tronditëse.

Por për të shmangur rrezikun nuk mjafton ta raportoni atë. Ne duhet të pyesim veten: si u zvogëlua kaq një sistem demokratik, i ndërtuar gjatë më shumë se dy shekujve? A janë të barabartë Thomas Jefferson dhe Donald Trump? Pse një pjesë e madhe e popullsisë duket e gatshme t'i besojë një njeriu të tillë?

Ndoshta sepse demokracia amerikane nuk ka qenë në gjendje të shpjegojë vlerën dhe bukurinë e saj për qytetarët e saj. Demokracia nuk shet një të nesërme të ndritshme dhe të rreme, si totalitarizmi, por një grup praktikash të përditshme: komplekse, të lodhshme, të papërsosura. Pas përvojës së diktaturës, njerëzit e kuptojnë vlerën dhe bukurinë e kësaj papërsosmërie. Pastaj ata humbasin kujtesën e tyre; në atë moment, ata bëhen të pambrojtur.

Le të shpresojmë që amerikanët të mos përfundojnë në këtë kurth evropian. Do të ishte hera e parë për ta. Ata nuk dinë as të bien dhe mund të lëndohen shumë./ Corriere della Sera

shba trump