Politikat e Trump kanë minuar globalizimin ekonomik dhe qasjen shumëpalëshe ndaj çështjeve botërore, por asgjë nuk mund ta ndalë globalizimin e imazheve, qarkullimin e ideve dhe shembujve...
Ndonjëherë koha sjell paradokset e historisë. Kush e di nëse pas pak vitesh, apo edhe disa muajsh, ne amerikanët, evropianët, perëndimorët, do ta gjejmë veten duke falënderuar Donald Trump. Jo sepse ai e ka bërë Amerikën më të madhe, por sepse e ka bërë botën përreth nesh më të vetëdijshme dhe më pak të varur.
Le t'i mbyllim sytë vetëm për një moment ndaj katastrofës së së tashmes, botës në prag të luftës botërore, krizës së naftës, ligjit ndërkombëtar të copëtuar. Dhe le t'i hapim përsëri, duke imagjinuar pasojat e mundshme pozitive të një politike kaq neurotike dhe të paqëndrueshme saqë po fillon të mos i pëlqejë, dhe kjo është pasoja e parë, madje as rrethit magjik të këshilltarëve, ndjekësve dhe konformistëve, përveç, sigurisht, pakënaqësisë që zvarritet nëpër qarqet industriale dhe financiare dhe madje edhe brenda Partisë Republikane.
E dyta është zgjimi i popullit, me sheshe që mbushen përsëri si nuk kanë qenë prej vitesh me të rinj që marrin pjesë, me intelektualë dhe artistë që mobilizohen, me kisha që marrin anë. Njerëz të çdo race dhe ngjyre marshojnë në procesion, të shqetësuar për një botë pa paqe, për masakrën politike të idealeve më autentike dhe dikur universale amerikane, për të drejtat civile të shkelura. Po ndodh në Shtetet e Bashkuara, Kanada, Evropë dhe Itali, ku një reflektim i gjerë kolektiv mbi arsyet themelore që ndikuan në votën e të rinjve në referendum do të ishte gjithashtu i dobishëm.
E treta është një distancim vendimtar i shumë qeverive "aleate" dhe "miqësore" të Shteteve të Bashkuara, të udhëhequra nga Kanadaja dhe Spanja, nga politikat e Shtëpisë së Bardhë. Kanadaja po zbaton masa për të zbutur varësinë e saj ekonomike dhe politike nga fqinji i saj. Spanja ka shprehur reagime të forta diplomatike. Disa vende kanë ndaluar avionët luftarakë amerikanë të fluturojnë mbi Shtetet e Bashkuara. Me shkallë të ndryshme admirimi, megjithëse pa vënë në dyshim lidhjet historike me Shtetet e Bashkuara, ekziston një ndërgjegjësim i përgjithshëm - në Francë, Gjermani dhe madje edhe në qeverinë italiane, si në çështjen Sigonella dhe deklaratat e fundit të Ministrit Crosetto - se nënshtrimi mund të jetë katastrofik, ndërsa kritika mund të jetë e dobishme për vetë amerikanët në afat të shkurtër ose të mesëm: sa e rëndësishme është humbja e kapitalit të tyre global të prestigjit dhe vullnetit të mirë për ta?
Politikat e Trump kanë minuar globalizimin ekonomik dhe qasjen shumëpalëshe ndaj çështjeve botërore, por asgjë nuk mund ta ndalë globalizimin e imazheve, qarkullimin e ideve dhe shembujve. Sheshet e mbushura me njerëz të Shteteve të Bashkuara po jehojnë në Romë, Paris dhe Berlin, sikur lavjerrësi i vlerave demokratike të kishte filluar të lëkundej prapa në drejtimin e duhur.
Pasoja e katërt është rruga e pashmangshme drejt një politike të përbashkët mbrojtëse evropiane. Shkëputja progresive e Shteteve të Bashkuara nga NATO, ndërsa Trump vazhdon të kërcënojë, është një ftesë për të bërë sot ose nesër atë që do të kishte qenë e dobishme të planifikohej dje. Për më tepër, që nga ditët e de Gaulle, politika mbrojtëse evropiane është diskutuar, pavarësisht shqetësimeve për të qenë shumë autonome për të mos i pëlqyer amerikanët dhe industrinë e tyre të mbrojtjes. Sot, Trump po ofron autonomi në një pjatë argjendi, ndërsa kërkon, përmes kërcënimeve dhe shantazhit, përdorimin e vazhdueshëm të bazave ushtarake, siç bëri për të bombarduar Iranin.
Fatkeqësisht për evropianët dhe ukrainasit, rusët do ta falënderojnë gjithashtu Trumpin që e ka zënë në qoshe Presidentin Zelensky dhe e ka lënë Ukrainën në supet e Evropës, por nëse kjo çon në paqe dhe hyrjen e Kievit në BE, ky do të jetë ende një lajm i mirë krahasuar me tragjedinë e përditshme dhe të pafundme.
Së fundmi, pasoja më urgjente e aventurës katastrofike në Iran mbetet për t'u vlerësuar. Kriza e Hormuzit po e detyron botën të rimendojë, siç bëri pas krizës së viteve 1970, një model zhvillimi të varur nga burimet primare të energjisë, gazi dhe nafta, disponueshmëria e të cilave, me përjashtim të Shteteve të Bashkuara, gjendet në zonat e planetit më të kërcënuara nga paqëndrueshmëria ose të kontrolluara nga regjimet autoritare./Përshtati “Pamfleti” nga “ Corriere della Sera”
Lini një Përgjigje