Politike22 Shkurt 2024, 12:34

A është Shqipëria gati për t’u anëtarësuar në BE? Rama për “EuroNews”: Kemi ende shpresë nga Brukseli

Shkruar nga Pamfleti
A është Shqipëria gati për t’u anëtarësuar
Edi Rama

Kryeministri Edi Rama është pyetur nga “Euronews”, nëse Shqipëria është gati për t’u anëtarësuar në Bashkimin Europian.

Kreu i ekzekutivit ka deklaruar se “bisedimet e anëtarësimit janë burimi më i pabesueshëm i njohurive të shtet-ndërtimit që njerëzimi ka krijuar, falë BE-së.”

“Tani, ne duhet ta përdorim këtë transferim të njohurive në mënyrën më të mirë të tij për të ndërtuar këtu një shtet të ngjashëm me anëtarët, një shtet demokratik, një shtet funksional me qeverisje të mirë dhe sundim të ligjit. Dhe pastaj ne do të bashkohemi, me shpresë”, u shpreh Rama.

Shqipëria një bum ndërtimi

Për të ndihmuar në hapjen e rrugës që vendet e Ballkanit Perëndimor t'i bashkohen bllokut, Brukseli hartoi një proces stabilizimi dhe shoqërimi. Kjo përcakton objektivat politike dhe ekonomike për rajonin.

Mungesa e konvergjencës midis vendeve në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe pjesës tjetër të Evropës mbetet një pikë e madhe pengese për lejimin e anëtarësimit në BE. Kjo aktualisht qëndron në rreth 35 për qind të niveleve mesatare të BE-së.

Konvergjenca ekonomike ndonjëherë përshkruhet si 'efekti i rritjes' ose rrethanat që i mundësojnë një vendi me një nivel më të ngadaltë të zhvillimit dhe rritjes ekonomike të arrijë një vend 'më të pasur'.

Në rastin e Shqipërisë, vendi po investon shumë në industrinë e tij të ndërtimit dhe turizmit në një përpjekje për të nxitur rritjen ekonomike, shkruan Euronews.

edi rama be