Politike 1 Mars 2024, 13:07

“Padjeshkat” diplomatike të Aleksandar Vuçiç

Shkruar nga Pamfleti
“Padjeshkat” diplomatike të Aleksandar Vuçiç
Aleksandar Vuçiç dhe Volodymir Zelenski /

Si u prit në Serbi takimi i Presidentit serb në Tiranë me Presidentin e Ukrainës Volodymir Zelenski, Si u prit nga votuesit e qeverisë dhe votuesit e opozitës?

Vuçiç mban një kurs të mos vendosjes së sanksioneve ndaj Rusisë dhe kënaq, si të thuash, orekset e votuesve të tij, dhe nga ana tjetër, strategjia i funksionon mirë, sepse mundi të gjente një gjuhë të përbashkët edhe me palën e kundërt

Edhe pse Serbia nuk ka vendosur ende sanksione ndaj Rusisë dhe një pjesë e komunitetit ndërkombëtar e konsideron Presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiç, të afërt me presidentin rus Vladimir Putin, që nga fillimi i luftës në Ukrainë, Vuçiç është takuar dhe biseduar me Presidentin e Ukrainës, Volodymyr Zelensky, disa herë.

Takimet e tyre favorizojnë Vuçiçin në sytë e votuesve të tij, ndërsa në mesin e atyre që janë me prirje opozitare dhe pro-evropiane, kanë një efekt më negativ në qëndrimin e Vuçiç ndaj Zelenskit sesa përmirësojnë pikëpamjen e tyre ndaj qeverisë në Serbi, kjo pasi ata e konsiderojnë qëndrimin e presidentit të tyre një demagogji në sytë e perëndimorëve.

“Padjeshkat” diplomatike të Aleksandar Vuçiç

Të mërkurën, Aleksandar Vuçiç dhe Volodymyr Zelensky patën një takim të dytë dypalësh në Tiranë në samitin e Ukrainës dhe Evropës Juglindore. Pas takimit, Zelensky falënderoi Serbinë për mbështetjen e sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës, për ndihmën humanitare dhe financiare dhe për pranimin e refugjatëve nga vendi i tij.

Presidenti i Serbisë, siç e thotë vetë ai, me kërkesën e tij, arriti që të hiqen nga Deklarata për mbështetjen e Ukrainës pjesët për vendosjen e sanksioneve kundër Rusisë dhe ndikimin malinj rus.

Vuçiç, në të njëjtën mënyrë, luftoi edhe për tonin e tekstit të Deklaratës në Athinë në gusht 2023 në samitin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në prani të përfaqësuesve të vendeve të BE-së dhe presidentëve të Ukrainës dhe Moldavisë, sepse formulimi në lidhje me Rusinë ishte problematik. 

Në atë samit, Vuçiç dhe Zelenski folën drejtpërdrejt për herë të parë që nga fillimi i luftës në Ukrainë . Vuçiç i konfirmoi Zelenskit se Serbia do të vazhdojë të mbështesë dhe respektojë integritetin territorial të Ukrainës.

“Padjeshkat” diplomatike të Aleksandar Vuçiç

Ndërsa takimi i parë, në dukje kalimthi i të dyve, u zhvillua në Samitin e Komunitetit Politik Evropian në Kishinau në korrik të vitit të kaluar. Më pas ata biseduan shkurt në prani të kryeministrit të Luksemburgut, Xavier Bethel.

“Një bisedë e shkurtër dhe e mirë me presidentin Volodymyr Zelensky dhe kryeministrin e Luksemburgut Xavier Bethel”, ka shkruar ai krahas fotos në profilin e tij në Instagram.

Më pas, një video e atij takimi u shfaq në televizionin në Namek.

Të dy presidentët u takuan gjithashtu në hapjen e samitit të Komunitetit Politik Evropian në Granada në tetor 2023.

Opozitari Miljan Mlladenoviç, i “Rrugës së Tretë të Re”, iu përgjigj pyetjes se si e shohin votuesit e pushtetit dhe opozitës takimin e fundit.

Ai, thotë për Danas, se shumë tema të politikës së jashtme, përfshirë edhe këtë konkrete, kanë gjithnjë e më pak ndikim në ndryshimin e humorit të votuesve për aktorët brenda vendit dhe gjithnjë e më shumë për aktorët e jashtëm politikë.

- Takimi u konsiderua i mirë dhe i rëndësishëm dhe konkluzionet kryesore lidhen me historinë e rrugës evropiane ku Serbia dhe Ukraina janë në pozicione të ngjashme, si dhe me mbështetjen për integritetin territorial që vendet i japin njëra-tjetrës. 

Megjithëse shumica e votuesve të qeverisë kanë një opinion të moderuar deri në shumë negativ për Zelenskyn, ky takim do të ketë një efekt pozitiv në vlerësimin e tij për shkak të disa fjalëve të bukura nga presidenti për të dhe vendin e tij, në vend që të ketë një efekt negativ në në vlerësimin e qeverisë për shkak të “takimit me kundërshtarin e Rusisë”, – shpjegon ai. Është e ngjashme edhe në anën tjetër, ku votuesit pro-evropianë janë më neutralë dhe empatikë ndaj Zelenskit dhe ky takim do t'i prishë padyshim imazhin Zelenskit për shkak të "takimit me mikun e Vladimir Putin", në vend që të përmirësojë imazhin e autoritetetve për shkak të një forme të ndërmjetme mbështetjeje.
Votuesit e opozitës pro-evropiane më parë ndryshojnë për keq mendimin e tyre për Zelenskin, për shkak të një "takimi relativisht miqësor me aleatin e Putinit", sesa t'i japin pikë pozitive presidentit serb për një të takim të tillë – tregon Mlladenoviç.

Dhe Predrag Lacmanoviç, drejtor ekzekutiv i agjencisë Faktor plus, thekson se kjo ishte një lëvizje pozitive dhe e suksesshme diplomatike dhe sukses i presidentit.

- Ai mban një kurs të mos vendosjes së sanksioneve ndaj Rusisë dhe kënaq, si të thuash, orekset e votuesve të tij, dhe nga ana tjetër, strategjia e tij funksionon mirë, sepse ai mundi të gjente një gjuhë të përbashkët edhe me palën krejtësisht të kundërt, përkatësisht Zelensky. Ai mori çuditërisht mirënjohje për mbështetjen e Serbisë, në një kohë që Serbia është i vetmi vend në Evropë që nuk ka pranuar sanksionet ndaj Rusisë. Kjo mund të quhet vetëm sukses – thotë Lacmanoviç.

Ai nuk sheh arësye që ndonjë nga votuesit e opozitës mund ta konsiderojë të kritikueshëm dhe as që elektorati i tij mund të ketë kundërshtime lidhur me takimin. /Pamfleti & Danas

zelenski vuçiç padjeshka