Kosova25 Shkurt 2024, 22:14

Si Serbia po përdor lidhjet me Kinën për të bllokuar Kosovën?!

Shkruar nga Pamfleti

Si Serbia po përdor lidhjet me Kinën për të bllokuar

Serbia po shfrytëzon lidhjen me Kinën për të penguar njohjen e Kosovës në arenën ndërkombëtare dhe për të mos lejuar anëtarësimin e Kosovës në organizata të ndryshme ndërkombëtare!

Duke pasur parasysh se Rusia ka humbur kapitalin e saj diplomatik për shkak të luftës në Ukrainë, Serbia tani po mbështetet te Kina, kështu shprehet studiuesja dhe presidentja e Institutit ESTIMA në Maqedoninë e Veriut, Ana Krstinovska.

Në një intervistë për “The Geopost”, Krstinovska deklaroi se Ballkani po përballet me propagandën kineze, teksa theksoi se Serbia dhe rajoni i Republikës Srpska po i nënshtrohen më së shumit këtij ndikimi. Ajo shtoi se dhe vendet si Shqipëria, Kosova dhe Mali i Zi janë të ekspozuara nga propaganda kineze por në një nivel më të ulët.

Kur flasim për rajonin shohim një ndarje të qartë ndërmjet aleatëve të NATO-s, Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Malit të Zi, plus Kosovën, dhe në anën tjetër shohim Serbinë dhe Bosnjën dhe Hercegovinën, dhe veçanërisht rajonin e Republikës, Srpska, të cilat i nënshtrohen shumë më tepër ndikimit kinez, jo vetëm në aspektin e hapësirës së informacionit, por edhe në aspektin e ndikimit ekonomik, dhe ndryshe nga grupi i parë prej katër vendeve që përmenda, ku Kina po bëhet disi e padëshiruar ose më pak e mirëpritur nga elitat politike, në Serbi dhe në Bosnje, ne shohim një prani të shtuar kineze në vitet e fundit”, tha ajo.

Sipas Krstinovskas, ndikimi kinez në rajonin e Ballkanit nuk është aq i dukshëm, për shkak se mediat nuk janë të mirinformuara për metodat e dezinformomi që përdor Pekini, të cilat, sipas saj, janë shumë më ndryshe nga ato të Rusisë.

Nëse flasim për aktivitetet kineze, informacionin dhe aktivitetet e ndikimit në Ballkanin Perëndimor, mendoj se ato shkojnë nën radar. Ato janë shumë më pak të eksploruara dhe shumë më pak vëmendje po i kushtohet aktiviteteve kineze. Dhe kjo është pjesërisht sepse shoqëria jonë civile dhe mediat tona nuk janë aq të mirëinformuara, ato nuk kanë mirëkuptimin dhe kapacitetin për t'u marrë me kërcënimet e informacionit të paraqitura nga prania kineze në rajon. Kjo për shkak se Kina përdor mjete të ndryshme në krahasim me Rusinë. Ai përdor shumë më pak dezinformata dhe mbështetet shumë më tepër në propagandë, që po shpërndan informacione të njëanshme ose kryesisht të zbukuruara për Kinën dhe për atë që po bën Kina dhe nga ana tjetër eliminon të gjitha kritikat që mund t'i drejtohen Kinës ose veprimeve të saj në Rajon”, u shpreh ajo.

Krstinovska tha se nga e gjithë kjo propagandë, Kosova është ajo që rrezikohet më shumë nga të gjithë shtetet e Ballkanit Perëndimor. Sipas saj, Serbia po shfrytëzon lidhjen me Kinën për të penguar njohjen e Kosovës në arenën ndërkombëtare dhe për të mos lejuar anëtarësimin e Kosovës në organizata të ndryshme ndërkombëtare!

Kina është shumë e rëndësishme kur bëhet fjalë për shtetësinë e Kosovës dhe njohjen e Kosovës. Dhe ndoshta përfundimi kryesor që mund të ndaj me ju, veçanërisht pas agresionit rus në Ukrainë, është se ne shohim përpjekje të shtuara nga Serbia për të përdorur marrëdhëniet e saj të privilegjuara me Kinën. Në thelb, Serbia po mbështet shumë më tepër në Kinë tani, ishte Rusia në të kaluarën, por duke pasur parasysh se Rusia ka humbur kapitalin e saj diplomatik për shkak të luftës në Ukrainë, Serbia është duke u fokusuar shumë më tepër në Kinë për të bllokuar në thelb përpjekjet e Kosovës për sigurimin ndërkombëtar njohje ose për të kërkuar anëtarësim në organizata të ndryshme ndërkombëtare”, u shpreh Krstinovska.

Ajo gjithashtu vuri në dukje dhe paaftësinë e Kosovës për t’i bërë ballë kësaj sfide. E shkëputur totalisht nga marrëdhëniet me Kinën, Krstinovska sugjero se Kosova duhet të ri mendojë politikën e saj të jashtme dhe të shtojë përpjekjet për njohje ndërkombëtare.

Për fat të keq, megjithëse shpresoj se situata do të ndryshojë, por nuk kam parë përpjekje apo aktivitete sistematike nga ana e Kosovës për ta adresuar disi këtë sfidë. Kam pasur ndjenjën se Kosova nuk është shumë e vetëdijshme për potencialin që ka Kina për të penguar përpjekjet e saj për njohje ndërkombëtare. Dhe ky është ndoshta një mesazh për politikëbërësit e Kosovës se kjo është diçka që ata duhet ta marrin seriozisht dhe të punojnë seriozisht”, tha Krstinovska./Përshtati “Pamfleti” nga “The Geopost”

kosova serbia kina