Sport 8 Dhjetor 2023, 17:52

Lojërat Olimpike “Paris 2024”/ Atletët rusë dhe bjellorusë do të lejohen të marrin pjesë vetëm me një kusht

Shkruar nga Pamfleti

Lojërat Olimpike “Paris 2024”/ Atletët rusë dhe

Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) mori një vendim të premten duke lejuar atletët rusë dhe bjellorusë të garojnë në Lojërat Olimpike në Paris vitin e ardhshëm, por pa simbole kombëtare. Sportistët e këtyre dy vendeve do të performojnë individualisht, si neutralë, me kusht që të kenë plotësuar standardet e kualifikimit, ndërsa skuadrat nuk do të lejohen të performojnë.

Bjellorusët dhe rusët në Paris pa simbole kombëtare

Sportistët nga Rusia dhe Bjellorusia praktikisht do të përfaqësohen në Paris, pasi nuk do të lejohen të mbajnë emblemat kombëtare në veshjet e tyre dhe as himni kombëtar i tyre nuk do të këndohet në rast të fitimit të medaljes së artë. Vetëm ata atletë që nuk kanë lidhje me ushtrinë apo forcat e sigurisë dhe që nuk duhet të tregojnë aktivisht mbështetjen e tyre për luftën në Ukrainë do të lejohen të performojnë.

Si kusht shtesë për performancën në Paris, IOC kërkon që të gjithë sportistët të angazhohen me shkrim për të respektuar Kartën Olimpike, dhe në këtë mënyrë “misionin paqësor të lëvizjes Olimpike”.

Sipas IOC, tetë rusë dhe tre bjellorusë janë kualifikuar deri më tani për Olimpiadën në Paris. Rreth 4,600 sportistë plotësuan standardet e kualifikimit, duke përfshirë më shumë se 60 përfaqësues ukrainas.

Në shtator, Komiteti Ndërkombëtar Paraolimpik hoqi një ndalim të përgjithshëm ndaj Rusisë dhe lejoi atletët rusë me aftësi të kufizuara të garonin në Paraolimpiadën e Parisit nën një flamur neutral. Kjo tashmë u interpretua si një njoftim i një vendimi të ngjashëm nga IOC.

lojërat olimpike “paris 2024” atletët bjellorusë dhe rusë