Sport 3 Mars 2024, 15:36

Rregullat e reja në futboll, portieri mund ta mbajë më shumë topin, çfarë do të ndodhë me kapitenin dhe VAR-in në stadium

Shkruar nga Pamfleti

Rregullat e reja në futboll, portieri mund ta mbajë më shumë

Futbolli vazhdon të evoluojë, me rregulla të reja për sezonin e ardhshëm. Takimi vjetor i IFAB, organi botëror që vendos ndryshime në rregullat e lojës së futbollit, ka sjellë disa risi për muajt në vijim.

Në mënyrë të veçantë, në fakt, mbledhja e IFAB 2024 i bëri anëtarët të vendosin për tri teste që do të kryhen në muajt në vijim, në mënyrë që të përpiqen t’i zbatojnë këto risi nga sezoni 2024-2025 edhe në kampionate të ndryshme të nivelit të lartë.

Megjithatë, rregullat e mëtejshme (përfshirë ato që lidhen me pajisjet dhe zëvendësimet e përhershme për shkak të tronditjes) janë tashmë zyrtare për 2024-2025 për të gjitha turnetë botërorë (përfshirë Serinë A).

Vetëm kapiteni: “Ndër vendimet e marra nga IFAB është edhe ai i marrëdhënies mes lojtarëve dhe arbitrit. Në veçanti, vetëm kapiteni do të jetë në gjendje të protestojë/raportojë me drejtuesin e garës në situata të caktuara.

Objektivi është, në fakt, eliminimi presioneve të ndryshme rreth gjyqtarit pas një episodi të diskutueshëm.

Dy sekonda “bonus” për portierët: “Krahasuar me çfarë ndodh zakonisht, portierët do të mund ta mbajnë topin për dy sekonda më shumë pa masa dhe ndryshim të posedimit. Në fakt, mbrojtësit ekstremë do të mund ta kenë topin në duar për tetë sekonda dhe jo më gjashtë.

VAR në stadium: “Nuk janë përcaktuar cilat, por IFAB ka vendosur ta shtrijë në gara të tjera procesin e FIFA-s në të cilin arbitri shpall publikisht vendimet përfundimtare dhe shpjegimin e rishikimit pas VAR-it në të gjithë stadiumin përmes altoparlantit. /Supersport

 

ifab portieri var