Bota 4 Korrik 2023, 22:25

A do të zgjasë përgjithmonë SHBA apo kriza e madhe po afron?!

Shkruar nga Pamfleti

A do të zgjasë përgjithmonë SHBA apo kriza e madhe po

Ndasi të tillë kanë ashpërsuar konfliktet jo vetëm midis shteteve, por edhe midis rajoneve urbane dhe rurale brenda tyre; një tendencë në rritje e votuesve në çdo koalicion politik për ta parë palën tjetër jo vetëm si një rival politik, por si një "armik" që kërcënon konceptin e tyre thelbësor për Amerikën...

Ndërsa Shtetet e Bashkuara shënojnë të martën ditëlindjen e tyre të 247-të, pyetjet se sa të tjera do të festojë kombi në formën e tij aktuale janë bërë jashtëzakonisht të rëndësishme.

Ndoshta që nga dy dekadat para Luftës Civile Amerika nuk është përballur me kaq shumë presion mbi kohezionin e saj themelor. Rreziku më i madh ndoshta nuk është një përsëritje e ndarjes së drejtpërdrejtë që shkaktoi Luftën Civile, megjithëse edhe kjo nuk duket më krejtësisht e pamundur në skenarët më ekstremë. Më e besueshme është perspektiva që kombi të vazhdojë zhvendosjen e tij në dy blloqe të papajtueshme të shteteve të kuqe dhe blu që përpiqen të zënë të njëjtën hapësirë ​​gjeografike.

Tensionet mbi unitetin bazë të Amerikës janë të gjera dhe të ndryshme. Ato përfshijnë një divergjencë të zgjeruar në rregullat bazë të jetës midis dy kaheve, duke nisur nga disponueshmëria e abortit dhe armëve deri tek ajo që mësuesit mund të thonë në klasë.

Ndasi të tillë kanë ashpërsuar konfliktet jo vetëm midis shteteve, por edhe midis rajoneve urbane dhe rurale brenda tyre; një tendencë në rritje e votuesve në çdo koalicion politik për ta parë palën tjetër jo vetëm si një rival politik, por si një "armik" që kërcënon konceptin e tyre thelbësor për Amerikën.

Paaftësia në rritje e pothuajse çdo institucioni – nga mediat tek zbatimi i ligjit federal e deri te produktet e konsumit – për të ruajtur besueshmërinë e krahasueshme në të dy anët e ndarjes kuq e blu, ka sjellë kërcënime dhe dhunë politike, kryesisht nga e djathta, kundër zyrtarëve vendorë dhe kombëtarë. Qëndrueshmëria e Donald Trump si lideri i parë i një lëvizjeje politike amerikane në shkallë të vërtetë masive, ka demonstruar një gatishmëri për të përmbysur demokracinë e vogël për të arritur qëllimet e tij.

Ndërsa SHBA evoluon drejt një të ardhmeje, diku pas vitit 2040, kur njerëzit me ngjyrë do të përbëjnë shumicën e popullsisë, shkencëtarët politikë theksojnë se vendi po përpiqet të ndërtojë diçka pa precedent të saktë modern: një demokraci të vërtetë multi-racore që ofron një zë për të gjithë qytetarët e saj.

Kërkesat urgjente për mundësi më të mëdha dhe përfshirje nga grupet tradicionalisht të margjinalizuara (nga zezakët tek njerëzit LGBTQ) dhe reagimi i egër kundër atyre kërkesave që Trump ka mobilizuar në lëvizjen e tij "Make America Great Again" tregojnë se sa i ngarkuar është bërë ai pasazh.

Ideali i unitetit kombëtar i kremtuar më 4 korrik ka qenë pothuajse gjithmonë i mbivlerësuar: vendi që nga themelimi i tij ka qenë i copëtuar nga konflikte sektoriale, racore, klasore dhe gjinore. Grupe të mëdha njerëzish që jetojnë brenda kufijve janë ndjerë gjithmonë të përjashtuar nga çdo konsensus kombëtar i shpallur, duke nisur nga indianët e Amerikës që u zhvendosën brutalisht për dekada, zezakët që u përballën me breza të skllavërisë legale dhe më pas dekada të ndarjes së sponsorizuar nga shtetit ku gratë e mohuan votën deri në Shekulli 20.

Por presionet e sotme të përhapura dhe të ndërthurura kanë arritur një kulm që po i detyron ekspertët të mendojnë për pyetjet që pak amerikanë i kanë konsideruar seriozisht që nga epoka e Luftës Civile: a mund të vazhdojnë Shtetet e Bashkuara të funksionojnë si një entitet i vetëm i unifikuar dhe nëse po, në çfarë forme?

Në fund të viteve 1990, Alan Wolfe, një shkencëtar politik i Universitetit të Bostonit, shkroi një libër të quajtur "Një komb, në fund të fundit" bazuar në intervista të thella me qindra amerikanë anembanë vendit. Libri i tij ishte një nga disa të botuara në atë epokë që arriti në përfundimin se publiku i gjerë amerikan nuk ishte aq i përçarë sa udhëheqësit e tij dhe se amerikanët e zakonshëm, sado që pikëpamjet e tyre të ndryshojnë për çështjet, e kuptuan rëndësinë e gjetjes së bazës së përbashkët me të tjerët me pikëpamje të kundërta.

Tani, më tha Wolfe në një intervistë, ai e konsideron situatën aktuale shumë më shqetësuese. “Isha shumë optimist me titullin “Një komb, në fund të fundit”, por nuk mund ta thosha këtë tani”, tha Wolfe, një profesor emeritus. “Mendoj se libri ishte i duhuri për kohën e tij. Unë mendoj se sociologjia e saj ishte e drejtë. Kjo është ajo që gjeta. Por jam i sigurt që nuk do ta gjeja tani.”

Për Wolfe, SHBA-të tani janë bllokuar në një "cikël vicioz" të armiqësisë partizane dhe ideologjike në rritje, në të cilën udhëheqësit politikë, veçanërisht në të djathtë, shohin një "përfitim në nxitjen e tërbimit edhe më shumë".

Ekspertët mund të jenë më pak të shqetësuar për skenarin më të diskutuar për një zbërthim të ardhshëm amerikan. Kjo është perspektiva që kombi do të ndahet plotësisht në entitete të veçanta, siç ndodhi kur Jugu u nda për të krijuar Shtetet Konfederate të Amerikës pas zgjedhjes së Abraham Lincoln në 1860. Rep. Marjorie Taylor Greene, republikanja e ekstremit të djathtë nga Gjeorgjia e cila është bërë një aleat i ngushtë i kryetarit të Dhomës së Përfaqësuesve, Kevin McCarthy, ka bërë thirrje për "një divorc kombëtar" në të cilin shtetet me prirje republikane dhe demokratike do të shkonin në rrugët e tyre të ndara, me sa duket në mënyrë paqësore.

Sfida më e madhe e kombit mund të jetë ndarja e vazhdueshme në rritje midis blloqeve të kuqe dhe blu – ekuivalenti politik i zhvendosjes kontinentale. Sondazhet tregojnë se votuesit në secilin koalicion kanë pikëpamje të errëta ndaj tjetrit. Në sondazhin e CBS/YouGov të vitit 2022, rreth gjysma e votuesve si për Trump ashtu edhe për Biden thanë se e konsideronin partinë tjetër jo vetëm "opozitë politike" por "armiq, domethënë, nëse fitojnë, jeta e tyre ose e gjithë mënyra e tyre e jetesës mund të kërcënohet.”

Lëvizjet më agresive kanë ardhur nga shtetet e kuqe që kanë zhvendosur politikën sociale ashpër në të djathtë për një gamë të gjerë çështjesh, nga shkurtimi i abortit dhe të drejtave LGBTQ, te censurimi i diskutimeve në klasë për racën, gjininë dhe orientimin seksual, zgjerimin e aksesit ndaj armëve, kombi po përballet me konflikt të hapur lidhur me zbatimin ndërkufitar të ligjit shtetëror.

Megjithatë, lejimi i shteteve që të ndryshojnë këtë në mënyrë gjithëpërfshirëse mund të bëjë më shumë për të rritur sesa për të lehtësuar tensionet kombëtare. Sfida më e madhe e krijuar nga zgjerimi i distancës midis shteteve është se ku të vihet kufiri midis lirisë lokale dhe ruajtjes së një niveli bazë të të drejtave të garantuara në nivel kombëtar në çdo shtet.

Si nga Kongresi ashtu edhe nga Gjykata e Lartë, tendenca e përgjithshme në jetën amerikane nga vitet 1950 deri në vitet 2010 ishte shtetëzimi i më shumë të drejtave dhe kufizimi i aftësisë së shteteve për t'i kufizuar ato të drejta. Megjithatë, tani, shtetet e kuqe janë angazhuar në përpjekjet më të bashkërenduara mbi atë hark të gjatë për të rikthyer "revolucionin e të drejtave" dhe për të rivendosur një sistem në të cilin të drejtat themelore civile të njerëzve ndryshojnë shumë më tepër në varësi të vendit ku ata jetojnë.

Hendeku midis të drejtave dhe lirive civile të disponueshme në shtetet blu dhe të kuqe është zgjeruar deri në pikën ku do të jetë shumë shpërthyese për secilën palë që të përpiqet të imponojë regjimin e saj social ndaj tjetrës. Nëse demokratët fitojnë kontrollin e unifikuar të Shtëpisë së Bardhë dhe Kongresit në vitin 2024 dhe miratojnë legjislacionin për të rivendosur një dysheme kombëtare të abortit ose të drejtave të votës, udhëheqësit e shteteve të kuqe ka të ngjarë të ngrihen për t'i bllokuar ata.

Nga ana tjetër frika se republikanët do të kërkojnë të miratojnë legjislacionin kombëtar që imponon rregullat e shtetit të kuq në shtetet blu dhe vjollcë, veçanërisht për abortin dhe armët, mund të jetë aseti më i mirë demokrat në garën presidenciale të 2024 në shtetet kyçe si Michigan, Pensilvania, Wisconsin dhe Arizona.

Michael Podhorzer, ish-drejtori politik për një kohë të gjatë për AFL-CIO, ka argumentuar se vala e ligjeve sociale kufizuese të shtetit të kuq thjesht e ka bërë më të dukshme diçka që ka qenë prej kohësh e vërtetë: se pjesët e kuqe dhe blu të vendit janë kaq divergjente në vlerat, prioritetet dhe madje edhe strukturat e tyre ekonomike, sa që ato mund të përshkruhen më saktë si kombe të veçanta sesa rajone të veçanta./Përshtati “Pamfleti” nga “CNN”

shba kriza shpërbërja