Bota24 Tetor 2023, 10:22

Barack Obama paralajmëron Izraelin për Gazën: Çdo strategji ushtarake që injoron kostot njerëzore dështon!

Shkruar nga Barack Obama
Barack Obama paralajmëron Izraelin për Gazën: Çdo
Barack Obama

Bota po vëzhgon nga afër se si ndodhin ngjarjet në rajon dhe çdo strategji ushtarake izraelite që injoron kostot njerëzore, në fund të fundit mund të dështojë.

Kanë kaluar 17 ditë që kur Hamasi filloi sulmin e tij të tmerrshëm kundër Izraelit, duke vrarë mbi 1400 qytetarë izraelitë, duke përfshirë gra, fëmijë dhe të moshuar të pambrojtur. Pas një brutaliteti të tillë të papërshkrueshëm, qeveria amerikane dhe populli amerikan kanë ndarë dhimbjen e familjeve, janë lutur për kthimin e të dashurve dhe me të drejtë kanë deklaruar solidaritet me popullin izraelit.

Izraeli ka të drejtë të mbrojë qytetarët e tij kundër një dhune të tillë të paarsyeshme dhe unë mbështes plotësisht thirrjen e Presidentit Biden për Shtetet e Bashkuara që të mbështesin aleatin tonë prej kohësh në ndjekjen e Hamasit, çmontimin e aftësive të tij ushtarake dhe duke lehtësuar kthimin e sigurt të qindra pengjeve në familjet e tyre.

Por edhe pse ne mbështesim Izraelin, duhet të jemi të qartë se mënyra se si Izraeli e ndjek këtë luftë kundër Hamasit ka rëndësi.

Në veçanti, ka rëndësi – siç ka theksuar vazhdimisht Presidenti Biden – që strategjia ushtarake e Izraelit i përmbahet ligjit ndërkombëtar, duke përfshirë ato ligje që synojnë të shmangin, në çdo masë të mundshme, vdekjen ose vuajtjen e popullatës civile. Mbajtja e këtyre vlerave është e rëndësishme për hir të saj - sepse është moralisht e drejtë dhe pasqyron besimin tonë në vlerën e qenësishme të çdo jete njerëzore. Mbajtja e këtyre vlerave është gjithashtu jetike për ndërtimin e aleancave dhe formësimin e opinionit ndërkombëtar – të gjitha këto janë kritike për sigurinë afatgjatë të Izraelit.

Kjo është një detyrë jashtëzakonisht e vështirë. Lufta është gjithmonë tragjike dhe madje edhe operacionet ushtarake të planifikuara më me kujdes shpesh i vënë në rrezik civilët. Siç vuri në dukje Presidenti Biden gjatë vizitës së tij të fundit në Izrael, vetë Amerika ndonjëherë ka rënë në vlerat tona më të larta kur është përfshirë në luftë, dhe pas 11 shtatorit, qeveria e SHBA nuk ishte e interesuar të dëgjonte as këshillat tona. aleatët kur bëhej fjalë për hapat që morëm për t'u mbrojtur kundër Al Kaedës. Tani, pas masakrës sistematike të qytetarëve izraelitë, një masakër që ngjall disa nga kujtimet më të errëta të persekutimit kundër popullit hebre, është e kuptueshme që shumë izraelitë kanë kërkuar që qeveria e tyre të bëjë gjithçka që duhet për të çrrënjosur Hamasin dhe të sigurohet që sulme të tilla të mos të ndodhë përsëri. Për më tepër, operacionet ushtarake të Hamasit janë të ngulitura thellë brenda Gazës – dhe udhëheqja e saj duket se fshihet qëllimisht mes civilëve, duke rrezikuar kështu vetë njerëzit që ata pretendojnë se përfaqësojnë.

Gjithsesi, bota po vëzhgon nga afër se si ndodhin ngjarjet në rajon dhe çdo strategji ushtarake izraelite që injoron kostot njerëzore, në fund të fundit mund të dështojë. Tashmë mijëra palestinezë janë vrarë në bombardimet e Gazës, shumë prej tyre fëmijë. Qindra mijëra janë detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre. Vendimi i qeverisë izraelite për të ndërprerë ushqimin, ujin dhe energjinë elektrike për një popullsi civile të robëruar kërcënon jo vetëm të përkeqësojë një krizë humanitare në rritje; mund të forcojë më tej qëndrimet palestineze për breza, të gërryejë mbështetjen globale për Izraelin, të luajë në duart e armiqve të Izraelit dhe të minojë përpjekjet afatgjata për të arritur paqen dhe stabilitetin në rajon.

Prandaj është e rëndësishme që ata prej nesh që mbështesin Izraelin në kohën e tij të nevojës të inkurajojnë një strategji që mund të paaftë Hamasin duke minimizuar viktimat e mëtejshme civile. Ndryshimi i fundit i Izraelit për të lejuar kamionët e ndihmës në Gaza, i nxitur pjesërisht nga diplomacia e prapaskenave të administratës Biden, është një hap inkurajues, por ne duhet të vazhdojmë të udhëheqim komunitetin ndërkombëtar në përshpejtimin e ndihmës dhe furnizimeve kritike për një Gaza gjithnjë e më të dëshpëruar si popullatë.

Dhe ndërsa perspektivat e paqes në të ardhmen mund të duken më të largëta se kurrë, ne duhet t'u bëjmë thirrje të gjithë aktorëve kryesorë në rajon që të angazhohen me ata udhëheqës dhe organizata palestineze që njohin të drejtën e Izraelit për të ekzistuar për të filluar artikulimin e një rruge të qëndrueshme për palestinezët për të arritur aspiratat e tyre legjitime për vetëvendosje – sepse kjo është mënyra më e mirë dhe ndoshta e vetmja për të arritur paqen dhe sigurinë e qëndrueshme që shumica e familjeve izraelite dhe palestineze dëshirojnë.

Së fundi, duke u përballur me atë që është një situatë jashtëzakonisht komplekse ku kaq shumë njerëz janë në dhimbje dhe pasionet janë të kuptueshme se janë të larta, të gjithë ne duhet të bëjmë çmos për të shfaqur vlerat tona më të mira, në vend të frikës sonë më të keqe.

Kjo do të thotë të kundërshtosh në mënyrë aktive antisemitizmin në të gjitha format e tij, kudo. Do të thotë të refuzosh përpjekjet për të minimizuar tragjedinë e tmerrshme që sapo ka kaluar populli izraelit, si dhe sugjerimin e falimentuar moralisht se çdo shkak mund të justifikojë disi masakrën e qëllimshme të njerëzve të pafajshëm.

Do të thotë të refuzosh ndjenjat anti-muslimane, anti-arabe ose anti-palestineze. Do të thotë të refuzosh t'i bashkosh të gjithë palestinezët me Hamasin ose grupet e tjera terroriste. Do të thotë të ruash nga gjuha dehumanizuese ndaj popullit të Gazës, ose të minimizosh vuajtjet palestineze – qoftë në Gaza apo Bregun Perëndimor – si të parëndësishme ose të paligjshme.

Do të thotë të pranosh se Izraeli ka çdo të drejtë të ekzistojë; se populli hebre ka pretendimin për një atdhe të sigurt ku ka rrënjë të lashta historike; dhe se ka pasur raste në të cilat qeveritë e mëparshme izraelite bënë përpjekje domethënëse për të zgjidhur mosmarrëveshjen dhe për të ofruar një rrugë për një zgjidhje me dy shtete – përpjekje që përfundimisht u kundërshtuan nga pala tjetër.

Do të thotë të pranosh se edhe palestinezët kanë jetuar në territore të diskutueshme për breza të tërë; se shumë prej tyre jo vetëm që u zhvendosën kur u formua Izraeli, por vazhdojnë të zhvendosen me forcë nga një lëvizje kolonësh që shumë shpesh ka marrë mbështetje të heshtur ose të qartë nga qeveria izraelite; se udhëheqësit palestinezë të cilët kanë qenë të gatshëm të bëjnë lëshime për një zgjidhje me dy shtete, shpesh kanë pasur pak për të treguar për përpjekjet e tyre; dhe se është e mundur që njerëzit me vullnet të mirë të mbrojnë të drejtat palestineze dhe të kundërshtojnë disa politika të qeverisë izraelite në Bregun Perëndimor dhe Gaza pa qenë antisemitë.

Ndoshta mbi të gjitha, kjo do të thotë që ne duhet të zgjedhim të mos supozojmë gjithmonë më të keqen tek ata me të cilët nuk pajtohemi. Në një epokë zemërimi të vazhdueshëm, trolling dhe keqinformimi në mediat sociale, në një kohë kur kaq shumë politikanë dhe kërkues të vëmendjes shohin një avantazh në hedhjen e nxehtësisë në vend të dritës, mund të jetë joreale të pritet një dialog me respekt për çdo çështje - aq më pak për një çështje me aksione kaq të larta dhe pasi është derdhur kaq shumë gjak. Por nëse ne kujdesemi për të mbajtur të hapur mundësinë e paqes, sigurisë dhe dinjitetit për brezat e ardhshëm të fëmijëve izraelitë dhe palestinezë - si dhe për fëmijët tanë - atëherë na takon të gjithëve që të paktën të bëjmë përpjekje për të modeluar, në mënyrën tonë fjalët dhe veprimet e veta, lloji i botës që duam që ata të trashëgojnë.

barack obama izrael gaza