Bota19 Shtator 2023, 16:57

Asambleja e OKB-së në New York, Biden thirrje aleatëve: Të qëndrojmë të bashkuar kundër agresionit rus

Shkruar nga Pamfleti

Asambleja e OKB-së në New York, Biden thirrje aleatëve: Të

Presidenti i SHB-ve Joe Biden në fjalimin e tij në Asamblenë e Përgjithshme bëri thirrje për bashkëpunim ndërkombëtar për të trajtuar sfidat globale, duke theksuar se vendet në mbarë botën ndajnë një të ardhme të përbashkët.

Ai e nisi fjalën e tij duke thënë se është e mundur që armiqtë të bëhen partnerë, pasi një sërë krizash globale mbërthejnë botën – përfshirë luftën në Ukrainë.  Ai shtoi se “plagët mund të shërohen” dhe “kundërshtarët mund të bëhen partnerë”, duke lënë të nënkuptohet se marrëdhëniet me Rusinë mund të rikthehen sërish.

Unë e kuptoj detyrën që vendi im duhet të udhëheqë në këtë moment kritik. Shtetet e Bashkuara kërkojnë një botë më të sigurt, më të begatë, më të barabartë për të gjithë njerëzit, sepse ne e dimë se e ardhmja jonë është e lidhur me tuajën. Asnjë komb nuk mund të përballojë sfidat e sotme i vetëm”, tha Biden liderëve botërorë.

Sa i takon luftës në Ukrainë, ai u bëri thirrje liderëve botërorë që të mos lejojnë që mbështetja për Ukrainën të zvogëlohet, duke thënë se Rusia po mbështet te ideja se vendet mund të lodhen nga konflikti i zgjatur që "do ta lejojë atë të brutalizojë Ukrainën pa pasoja".

"Nëse ne braktisim parimet thelbësore të kartës së OKB-së për të qetësuar një agresor, a mundet çdo shtet anëtar të ndihet i sigurt se është i mbrojtur? Nëse lejojmë që Ukraina të gërmohet, a është e sigurt pavarësia e ndonjë kombi?", tha ai.

Ai tha se SHBA dhe partnerët e saj do të "mbronin demokracinë", duke shtuar se  duhet të qëndrojnë kundër këtij agresioni sot për të penguar agresorët e tjerë të mundshëm nesër".

Vetëm Rusia qëndron në rrugën e paqes, tha ai, përpara se të përsëriste angazhimin e vendit të tij për të mbështetur Ukrainën dhe për të marrë duartrokitje nga të mbledhurit, përfshirë presidentin Volodymyr Zelenskyy të Ukrainës.

Gjithashtu, Biden i kërkoi Këshillit të Sigurimit të OKB-së të autorizojë një forcë shumëkombëshe për të ndihmuar në rivendosjen e sigurisë në Haiti, i cili vazhdon të vuajë nga dhuna e bandave.

biden okb