Bota10 Dhjetor 2023, 17:05

SHBA paralajmëron sërish Izraelin: Kujdes me sulmet në Gaza, krijoni kushtet e nevojshme për sigurinë e civilëve

Shkruar nga Pamfleti

SHBA paralajmëron sërish Izraelin: Kujdes me sulmet në Gaza,

Ndërsa Izraeli vazhdon operacionet e tij në Gazën jugore, Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken paralajmëroi se duhet bërë më shumë për të mbrojtur civilët dhe për të ofruar ndihmë humanitare për njerëzit në enklavë.

Qëllimi është aty, por rezultatet nuk po shfaqen gjithmonë. Edhe pse Izraeli ka ndërmarrë hapa shtesë, për shembull, për të caktuar zona të sigurta në jug, për t'u fokusuar në lagje, jo në qytete të tëra përsa i përket evakuimit. Ajo që ne nuk po shohim mjaftueshëm janë disa gjëra. P.sh për të siguruar që operatorët humanitarë që janë atje si Kombet e Bashkuara, të ketë kohë, vende dhe rrugë të sigurta në mënyrë që humanitarët të mund të sjellin ndihmën që po hyn në Gaza për njerëzit që kanë nevojë për të", tha Blinken.

Më tej ai shtoi se se Izraeli duhet të mendojë për të vendosur armëpushime të shkrurta dhe për të krijuar sa më shumë rrugë për kalimin e ndihmave aq të nevojshme në Gaza.

Ai theksoi gjithashtu nevojën për qartësi të komunikimit, në mënyrë që njerëzit të dinë kur është i sigurt dhe ku është e sigurt që të lëvizë për të shpëtuar nga rreziku përpara se të kthehen në shtëpi.

Këto janë llojet e gjërave që ne jemi duke punuar përsëri çdo ditë për t'u siguruar që hendeku midis qëllimit dhe rezultatit të jetë sa më i ngushtë që të jetë e mundur", tha Hamasi.

I shtyrë nga Tapper për afatin kohor që do të ecë përpara dhe nëse Izraeli i ka thënë SHBA-së se sa kohë mendojnë se do të zgjasë kjo fazë aktuale e operacioneve, Blinken tha se ka pasur diskutime me Izraelin, por nuk do të jepte detaje të mëtejshme.

"Izraeli duhet t'i marrë këto vendime. Sigurisht që të gjithë duan ta shohin këtë fushatë të mbyllet sa më shpejt që të jetë e mundur”, tha ai.

Blinken më pas vuri në dukje se sa herë që operacioni ushtarak përfundon, ai do të jetë vetëm një hap në drejtim të arritjes së një paqeje të qëndrueshme.

Kur të përfundojë operacioni i madh ushtarak. Kjo nuk ka mbaruar. Sepse ne duhet të kemi një paqe të qëndrueshme. Dhe ne duhet të sigurohemi që jemi në rrugën drejt një paqeje të qëndrueshme”, tha Blinken.

Blinken gjithashtu dënoi me forcë dhunën seksuale të ushtruar nga Hamasi gjatë sulmit të tmerrshëm të 7 tetorit, duke kritikuar ata që nuk e kanë dënuar me forcë ose kanë qenë të ngadaltë për ta bërë këtë. 

Mizoritë që pamë më 7 tetor janë pothuajse përtej përshkrimit njerëzor ose përtej aftësisë sonë për t'u tretur dhe ne kemi folur për to më parë, por dhuna seksuale që pamë më 7 tetor është përtej çdo gjëje që kam parë as unë”, tha ai.

blinken gaza izraeli