Bota27 Shkurt 2023, 08:57

Zelensky, pikat e forta dhe të dobëta të Presidentit të Ukrainës

Shkruar nga Pamfleti
Zelensky, pikat e forta dhe të dobëta të Presidentit të
Volodymyr Zelensky

Lufta nuk ka bërë asgjë për të zbutur padurimin e liderit ukrainas, i cili ka kompleksitetin e qeverisjes.

Shkruan Jamie Dettmer, POLITICO.Eu

Në javët para pushtimit të Rusisë, politikanë të lartë të opozitës ukrainase dhe ish-ministra ishin të mbushur me zhgënjim. Ata i kërkonin Presidentit Volodymyr Zelensky që të takohej me ta – diçka që ai nuk e kishte bërë që nga zgjedhja e tij dërrmuese gati dy vjet më parë.

Ata gjithashtu i kërkonin atij të rriste fondet për forcat e armatosura të vendit për muaj të tërë, duke kërkuar që rezervistët e Ukrainës të thirreshin ndërsa paralajmërimet e Amerikës për një pushtim u intensifikuan – një pushtim që Zelensky e konsideronte ende të pamundur.

Ata donin planifikim intensiv të luftës, duke përfshirë hartimin dhe publikimin e urdhrave të mbrojtjes civile, në mënyrë që njerëzit të dinin se çfarë të bënin kur të gjëmonin armët.

“Ukraina është bllokuar me një udhëheqës kombëtar që nuk mendon strategjikisht”, më kishte thënë Lesia Vasylenko, një ligjvënës dhe anëtare e partisë politike liberale dhe pro-evropiane Holos, pesë ditë përpara pushtimit.

“Unë mendoj se kjo është gjëja për të cilën ai do të fajësohet më vonë. Nuk bëhet fjalë për të ditur gjithçka. Ka të bëjë me refuzimin e të pasurit në rrethin tuaj ekspertë që dinë çfarë pyetjesh të bëjnë, dhe të kesh këshilltarë që mund t'ju kundërshtojnë dhe sfidojnë, dhe ne mund të paguajmë një çmim për këtë.", tha ajo.

Natyrisht, gabimet e Zelensky – siç e sheh Vasylenko dhe shumë ligjvënës të tjerë të opozitës – janë falur që atëherë, por ato nuk janë harruar. Dhe këto gabime përbëjnë bazën e shqetësimeve të tyre për Ukrainën e pasluftës. Ata shohin një model që do të bëhet edhe më shqetësues kur armët të heshtin, duke argumentuar se pikat e forta të presidentit si një udhëheqës me zemër luani të kohës së luftës nuk janë të përshtatshme për kohën e paqes.

Lufta nuk ka bërë asgjë për të zbutur padurimin e Zelensky me kompleksitetet qeverisëse ose me institucionet që nuk lëvizin aq shpejt sa ai do të donte ose bien në linjë mjaftueshëm shpejt. Ai preferon pamjen e madhe, injoron detajet dhe i pëlqen të mbështetet në një rreth të ngushtë miqsh të besuar.

Por ndërsa komediani i kthyer në president po lavdërohet tani - madje edhe i adhuruar nga heronjtë - nga një Perëndim i goditur me yje për retorikën e tij frymëzuese të kohës së luftës, oratorinë magjepsëse dhe aftësinë për të rrëmbyer zemrat e audiencës nga Uashingtoni në Londër dhe nga Brukseli në Varshavë, Zelensky ngeci si president para pushtimit të Rusisë.

Pak i dhanë atij shumë shanse për t'u rizgjedhur në vitin 2024, pasi numri i tij i sondazheve po binte - vlerësimi i favorizimit të tij ishte në 31 përqind deri në fund të 2021.

Ai kishte premtuar shumë - ndoshta shumë - por kishte arritur pak.

“Ukraina ka dy probleme kryesore: lufta në Donbas dhe frika e njerëzve që investojnë në vend”, tha Zelensky menjëherë pas fitores së tij në zgjedhje. Por përpjekjet e tij kundër korrupsionit ngecën dhe nuk u nxituan, ndërsa premtimi i tij për të zgjidhur problemin e Donbasit nuk shkoi askund. Dhe në gatishmërinë e tij të hershme për të arritur një marrëveshje paqeje me presidentin rus Vladimir Putin, i cili refuzoi një ulje, disa e kritikuan Zelensky se mendonte shumë për fuqitë e tij të bindjes dhe karizmës.

“Ai mendonte se paqja do të ishte e lehtë për t’u vendosur, sepse gjithçka që duhej të bënit ishte të ‘shikonit në sytë e Putinit’ dhe të flisni me të sinqerisht”, tha ligjvënësi Mykola Kniazhytskyi.

“Ai u bë president pa asnjë përvojë politike, apo asnjë përvojë në menaxhimin e strukturave shtetërore. Ai mendonte se drejtimi i një shteti është në fakt shumë i thjeshtë. Ju merrni vendime dhe ato duhet të zbatohen." citon Kniazhytskyi.

Dhe kur gjërat shkonin keq, reagimi i tij ishte gjithmonë "është faji i paraardhësve, të cilët duhet të burgosen", theksoi Kniazhytskyi

Megjithatë, transformimi i Zelenskyt nga lideri zhgënjyes i kohës së paqes në, sipas fjalëve hiperbolike të intelektualit publik francez Bernard-Henri Lévy, "një baba i ri dhe i mrekullueshëm themelues" i botës së lirë, ka qenë befasues.

Madje edhe kritikët e tij vendas i heqin kapelet për pikat e tij të forta si një komunikues i shkëlqyeshëm: fjalimet e tij të përditshme drejtuar ukrainasve i kanë qëndruar ata, i kanë dhënë drejtim dhe i kanë rritur moralin, edhe kur shpirtrat e kuptueshme flasin. Dhe ata e pranojnë se ai ka të ngjarë të shpëtoi vendin duke refuzuar ofertën e Sekretarit të Shtetit të SHBA Antony Blinken për "një udhëtim" nga Kievi.

"Ai është bërë një lider bindës." tha Adrian Karatnycky, një anëtar i lartë në Këshillin Atlantik dhe autor i "Fushë beteja e Ukrainës: Nga Pavarësia në Luftën Ruse". Sipas Karatnycky, pikat e forta të Zelensky si komunikues përputhen me kohën.

 “Ai është i zoti në kanalizimin e opinionit publik, por ai është më efektiv tani sepse vendi është shumë më i bashkuar dhe më i sigurt për identitetin, interesat dhe objektivat e tij. Ai është ende i njëjti djalë që ishte - një aktor dhe interpretues - por kjo e bën atë një udhëheqës ideal lufte, sepse ai është në gjendje të mishërojë impulsin publik. "shtoi ai.

Por kur politika normale është në lojë dhe publiku nuk është i bashkuar, Zelensky është një udhëheqës i paqëndrueshëm që ndryshon skenarin dhe riformulon historinë për të ndjekur tekat dhe tekat e opinionit publik.

 “Kur qëllimi publik është i qartë, ai ka një forcë të madhe, dhe në kohë lufte, ai ka pas vetes pushtetin absolut të shtetit. Por kur karroca të kthehet përsëri në një kungull, ai do të duhet të përballet me një botë shumë të ndryshme.", përfundoi Karatnycky.

Kritikat e brendshme politike po shtohen – edhe pse pak e vërejtur nga një media ndërkombëtare e mahnitur ende nga tërheqja karizmatike e Zelensky dhe e magjepsur nga historia e thjeshtë e Davidit kundër Goliathit.

Ndërkohë, në Verkhovna Rada - parlamenti i vendit - zhgënjimi po rritet, me ligjvënësit që ankohen se po anashkalohen nga një qeveri që ishte tashmë e padurueshme për mbikëqyrjen para luftës dhe tani e shmang atë pothuajse tërësisht.

Zelensky është takuar vetëm një herë me liderët kryesorë të opozitës që nga pushtimi i Rusisë – dhe kjo ishte gati një vit më parë.

Por kur politika normale është në lojë dhe publiku nuk është i bashkuar, Zelensky është një udhëheqës i paqëndrueshëm që ndryshon skenarin dhe riformulon historinë për të ndjekur tekat dhe tekat e opinionit publik.

Dhe kjo botë nuk është zhdukur vërtet.

Kritikat e brendshme politike po shtohen – edhe pse pak e vërejtur nga një media ndërkombëtare e mahnitur ende nga tërheqja karizmatike e Zelensky dhe e magjepsur nga historia e thjeshtë e Davidit kundër Goliathit.

Sipas Kniazhytskyi, nuk duhet të harrojmë faktin se Zelensky është një politikan populist dhe ndan të metat e përqendruara te personaliteti i kësaj race. Megjithatë, ajo që gëzon ligjvënësen e opozitës është se si shoqëria civile ukrainase ka lulëzuar gjatë luftës, si është forcuar vetëqeverisja lokale për shkak të vullnetarizmit dhe ndihmës reciproke gjatë kohës së luftës dhe si kanë performuar disa organe shtetërore – veçanërisht, hekurudhat dhe sektori energjetik.

Është kjo – së bashku me një ndjenjë të fortë përkatësie kombëtare të farkëtuar nga konflikti – që do të formojë themelin e një Ukrainë të fortë të pasluftës, tha ai.

 

volodymyr zelensky ukraina