TAGS-AT E JAVËS

Forum2023-07-29 19:09:00

What Democratic Party enters the Albanian scene tomorrow?

Shkruar nga Ylli Pata

What Democratic Party enters the Albanian scene tomorrow?

Anyway, Sali Berisha started the "civil war" within the party he had led for 30 years, with the risk of dissolving it completely, just to regain control of the party...

The election for the third time of Lulzim Basha at the head of the Democratic Party, will probably be ironized in the opinion with the famous phrase used by Italians: "Che novita"! Apart from Zelenski's khaki t-shirt, loose jeans, abandoning the ironed suit and dyed hair, Basha is the same as a political figure in the country.

In this aspect, i.e. the nominal aspect, there is no innovation. Lulzim Basha will be the chairman of the Democratic Party again. And yet, there is no small innovation, even radical change on the ground.

First, Lulzim Basha came to the Albanian political scene as a favorite of Sali Berisha, then as his dolphin. In 2011, Lulzim Basha reached the top of Albanian politics, becoming the mayor of Tirana, also as a result of an alliance with Ilir Meta. Even at that time, Lulzim Basha was the man in DP who had closer relations with the then head of the LSI.

As such, in 2013, Lulzim Basha came to the head of the Democratic Party as he was the favorite of Ilir Meta and Sali Berisha. His rival, Sokol Olldashi, was not Berisha's favorite, but he was a very bitter critic of Meta, at that time at the peak of power, where he held the position number two of the Albanian state.

Four years after his first election, Lulzim Basha started the fight with Ilir Meta. It is the golden high-level politician who called Ilir Meta's LSI SHPK-shop, and others took it later.

In the 2017 campaign, Basha hit one of the political dinosaurs, after he led the opposition in Parliament to vote for the justice reform that was supported by Americans and Europeans. Although with major problems and objections that caused him problems with the international community, today Lulzim Basha is a politician convinced that the reform in justice is a basic development for the country.

Then, when Meta was elected President of the Republic, Basha got close to him, and even strongly defended him when the majority attacked him. It became a partner with it in 2019, risking perhaps the most frightening state blockade, which could have brought Albania to the level of Bosnia, which due to institutional turmoil is not close to the EU.

In 2021, Lulzim Basha managed to get an important electoral result as the leader of the opposition, failing to win. Two months later, the USA punishes Sali Berisha, and Basha had to choose. He chose to cut the Gordian knot, killing his political father.

A gesture that has made him a leader, but removed him from the leadership of the DP, as a result of a great aggression from the supporters of Sali Berisha, but also his entourage, open, secret, in the shadows, camouflaged next to him, as well as the strong aggression of Meta and his men. Even the biggest attack when he expelled Berisha came from Meta's party, which called Basha "Judas". So he betrayed his "teacher" and deserves the most severe punishment.

Gjithsesi, Sali Berisha ndërmori “luftën civile” brenda partisë që e kishte drejtuar për 30 vjet, me rrezik edhe ta shkrinte komplet, vetëm që të rimerrte kontrollin e partisë. Këtë akt, sipas të gjitha gjasave më vetëvrasësi në jetën e tij politike, doktori e ndërmori pasi strukturat e partisë nuk e ndoqën në “fatva”-n e tij, sipas së cilës PD duhet ta mbronte publikisht pas shpalljes Non Grata prej SHBA. Sali Berishës i shkuan pas vetëm një grup i vogël deputetësh, dhe ajo që ishte më e rëndësishmja në këtë zhvillim; asnjë degë e PD-së nuk e zbatoi “fatva”-n e liderit historik.

Berisha, si lideri më jetëgjatë dhe që ka krijuar mijëra karriera e shkatërruar të tjera, kishte dhe ka influencë të madhe qoftë në anëtarësinë e PD-së, qoftë tek elektorati që për 3 dekada ka votuar për këtë parti në të gjitha zgjedhjet që janë zhvilluar në Shqipëri, apo referendumet, ose ka ndjekur urdhrin për t’i  bojkotuar ato.

Kjo influencë do të vijojë të jetë për vite e vite, edhe kur Berisha të mos jetë fizikisht, është një proces që ndodh zakonisht. Siç ndodh me Enver Hoxhën, Ahmet Zogun etj, ku edhe pse breza që s’i kanë njohur kurrë jetuar atë kohë, sërish janë fansa e ithtarë të ndezur.

Mungesa e gatishmërisë për ta mbështetur pas shpalljes Non Grata, e ka tronditur realisht Sali Berishën, i cili si fillim tentoi të përdorë Blitzcrieg me leva e qysqi më 8 janar 2022 për ta larguar me forcë Lulzim Bashën. Edhe pse përdori një efekt e shantazh të madh, Berisha dështoi të marrë “kështjellën”. E duhet thënë se ai dështim tregoi për herë të parë në nivel të lart rënien e fuqisë së tij

Ndaj, ai menjëherë vuri në jetë “Planin B”. Si një njohës perfekt i teorisë së Makiavelit, doktori joshi të gjithë idhtarët e karrierës në PD për t’i mbështetur për tu ngjitur lart, mjafton që ata të heqin qafe Lulin.

E kështu mori rreth vetes kundërshtarë të vjetër të Lulzim Bashës, por edhe aspirant e karrieristë të rinj, të cilët me një logjikë sipërfaqësore menduan se doktori është një trampolinë ideale për ngjitjen e tyre.

E kështu ndodhi kaosi në kupolën e PD-së, shthurja totale e logjikës politike të lidershipit, e natyrisht një frenezi “ethesh ari” për të marrë drejtimin e PD-së. Në të gjithë këtë histori e hark kohor 1 vit e gjysmë megjithatë ne kemi parë vetëm ngjarjet në skenë, por jo ata në prapaskenë.

Mbrojtja e selisë së PD-së më 8 janar nuk ka ndodhur as nga ndonjë grup “Wagner” nga Tetova siç u thanë fake news-et e përhapura me tepri ato ditë, e as nga njerëz që sjellë prej mazhorancës.

Ata njerëz që sprapsën me sukses kirurgjikal tentativën e pushtimit të “kështjellës” nuk ishin as më pak e as më shumë, por militantë të PD-së, të organizuar nga degët e partisë nga të gjitha anët e vendit.

Ishin degët e PD-së, që u kthyen në një kohë të shkurtër në zemërakun e luftës civile mes berishjanëve dhe anti-berishjanëve. Luftë që pjesën më të madhe nuk është parë, pasi është zhvilluar në seksione, grupe interesi e qendra të mbledhjes së militantëve në të gjitha bashkitë e vendit.

Thuajse asnjë degë e PD-së nuk u shkërmoq nga agresioni i foltores, përveç efekteve logjike të kësaj goditje, ku mjaft anëtarë partie vendosën që të mos jenë në qendër të kësaj lufte. Sali Berisha dhe njerëzit e tij nuk arritën dot të marrin kontrollin e asnjë strukture normale të PD-së në territor. Ishin krerët e degëve, që mbajtën peshën e një procesi politik që nuk zhvillohej as në studio e as në panele, por në skenën e egër politike të rrugës. Ndërkaq, pati disa prej kryetarëve të degëve të PD-së që u përgjigjën hapur publikisht ndaj sulmit berishjan, siç ishte kreu i PD-së së Shkodrës, Xhevdet Amuli. i cili, ishte i pari dhe i pakti nga këta drejtues që folën hapur e qartë për një PD pa Sali Berishën.

Në këtë proces, mjaft nga deputetët u frikësuan dhe nuk hynë në trashen e luftës civile politike, disa zgjodhën që të rrinë as këndej e as andej, disa të tjerë, në mënyrë të qartë menduan kandidimin në zgjedhje lokale me Sali Berishën dhe Ilir Metën.

Krerët e degëve, të gjithë këtë aksion nuk e nisën me vullnetin e tyre, edhe pse kishin vullnet të qartë për ta kryer pa u ndalur apo tërhequr asnjë sekondë. Ka qenë Lulzim Basha që ka kërkuar që strukturat e PD-së të jenë partnerët e rezistencës së partisë nga sulmi berishjan. Madje dihet qartë se ata nuk e përkrahën dorëheqjen e Lulzim Bashës pas 6 marsit e i kanë kërkuar të qëndrojë. Ndaj edhe Basha dorëheqjen e tij nuk e quajti largim, por “një hap prapa”. Edhe pas dorëheqjes, Basha nuk reshti së takuari këtë grup interesi në PD, i cili duket se ka bërë një pakt për ndërmarrjen e tyre. Atë që ata të jenë grupi më i rëndësishëm i partisë në të ardhmen. Deputetët që ju bashkuan foltores, apo ata që kanë qëndruar në mes, nuk kanë quajtur asnjëherë bazë degët e PD, por kanë kërkuar një bashkim të degëve me njerëzit e foltores. Ndaj dhe më pas ka ardhur ndarja përfundimtare e zgjedhja e deputetëve që më 14 maj të mos lejojë degët të dalin në zgjedhje.

Kjo është kronika e një zhvillimi real 1 njëvjeçar e gjysëm në PD. Ajo parti që do të dalë nesër në skenë nuk është makineria e 25 prillit 2021, por edhe politikisht është diçka ndryshe. Të vetmit që janë po të njëjtit janë Lulzim Basha, krerët e degëve dhe demokratët që kanë votuar në një process që ka fuqi më shumë sesa çdo bërtitje apo agression si 8 janari 2022.

Ndryshe në zgjedhjen e Sali Berishës që kanë votuar edhe njerëz të partisë së Ilir Metës, apo thjesht votues të opozitës, sot kanë dalë në votime anëtarë të regjistruar të PD-së.

But what party will be tomorrow? What is better known is that it will be an anti-Berish party, while nobody knows who will lead the DP besides Lulzim Basha or the heads of the branches. Because Basha has not shown anything apart from Zelensky's T-shirt. Except for the election of the President by the people or the vetting in politics, which it is up to him to put back on the agenda from tomorrow. But for that you have to wait for tomorrow...

pd basha

Lini një Përgjigje