Rrethi i shthurur, narcisist dhe super i pasur i ndërmjetësuesit të pedofilëve ka filluar të besojë se ata janë përtej vdekshmërisë dhe moralit...
“Në të gjitha epokat, cilado qoftë forma dhe emri i qeverisjes, qoftë monarki, republikë apo demokraci, pas fasadës fshihet një oligarki”. Kështu shkroi Ronald Syme në veprën e tij klasike të vitit 1939, Revolucioni Romak.
Historiani i madh i lashtësisë kishte të drejtë. Nga pleqtë fisnorë të shoqërisë së hershme agrare, nëpërmjet Eforëve të Spartës dhe Borxhiave në Romën e Rilindjes, te baronët grabitës të Epokës së Artë dhe Byroja Politike e partisë komuniste sovjetike, pakica gjithmonë ka sunduar mbi shumicën.
E vetmja ndryshore ka qenë transparenca me të cilën e kanë bërë këtë. Prandaj, është joshëse që transaksionet e shëmtuara, narcizmi dhe shthurja seksuale e elitës globale të përshkruara në dosjet e Jeffrey Epstein të renditen nën kategorinë “bëma e zakonshme historike”.
Ngjan tunduese, por është një qasje e gabuar. Ajo që vërejmë në këtë arkiv me më shumë se 3 milionë dokumente - jashtëzakonisht të pasura në detaje dhe fushëveprim - është një formë e re e pushtetit dhe ndikimit të globalizuar.
Mjerimi moral i historive individuale është tmerrësisht hipnotik. Mjafton të shihni kaosin në të cilin është zhytur politika britanike nga keqbërjet e supozuara të Peter Mandelson dhe verbëria e qëllimshme e Keir Starmer në emërimin e tij si ambasador në SHBA.
Por në neverinë tonë të justifikuar ndaj “pemëve” të veçanta, nuk duhet ta humbasim nga sytë “pyllin”. Një shekull më parë, mjeshtri i tregimit të shkurtër, F. Scott Fitzgerald, bëri një paralajmërim të fortë në tregimin “Djali i Pasur”:
”Më lejoni t'ju tregoj për shumë të pasurit. Ata janë të ndryshëm nga unë dhe ti…Ata mendojnë thellë në zemrat e tyre se janë më të mirë se ne të tjerët… Ata janë të ndryshëm”.
Sërish, kjo ka qenë gjithmonë e vërtetë. Por brezi i ri i shumë të pasurve është ndryshe. Oligarkia planetare për të cilën Epstein veproi si portier, ndërmjetës dhe shfrytëzues është ndryshe nga çdo paraardhës i saj.
Ai dhe bashkëpunëtorët e tij kërkuan jo vetëm të sundonin botën, por edhe të hakeronin sistemin e saj operativ; të fluturonin mbi sipërfaqen e saj në 12.000 metra lartësi, si në kuptimin e mirëfilltë ashtu edhe në atë figurativ.
Anëtarësimi në shumicën e elitave ka përfshirë pak a shumë supozimin se rregullat janë aty për t'u anashkaluar, se patronazhi mbizotëron mbi meritokracinë, se kufizimet mbi sjelljen seksuale janë për njerëz të vegjël.
Por ajo që zbuloi Epstein me intuitën e tij, ishte se plutokratët e hiperlidhur të shekullit XXI prisnin shumë më tepër sesa homologët e tyre historikë. Ata kërkuan shpëtim nga të gjitha ligjet, nga të gjitha kufizimet morale, dhe nga çdo lloj kufiri mbi pasurinë dhe sjelljen e tyre.
Epstein ishte mundësuesi energjik i kërkesave të tyre: një pedofil dhe përdhunues serial, pasuria dhe shijet e degjeneruara seksuale të të cilit e detyruan të kërkonte shkëputje të plotë nga çdo gjë që i afrohej jetës normale, me kufizimet dhe frenimet e saj bezdisëse.
Ja çfarë dimë tashmë: në vitet 2020, një superelitë globale është duke zotëruar absolutisht gjithçka. Vetëm 1.6 për qind e njerëzimit kontrollon 50 për qind të të gjithë pasurisë, ndërsa 40.7 për qind zotëron vetëm 0.6 për qind.
Sipas Oxfam, pasuria e kombinuar e 3.000 miliarderëve u rrit me 16 për qind vetëm në vitin 2025, duke arritur në 18.3 trilionë dollarë. Në vitin 2023, avionët privatë emetuan më shumë gazra serrë sesa të gjitha fluturimet që niseshin nga aeroporti më i madh në botë, Heathrow në Londër.
Bazuar në tendencat aktuale, qeveritë e botës do të humbasin 5 trilionë dollarë për shkak të evazionit fiskal në dekadën e ardhshme. Pse? Sepse super të pasurit e sotëm nuk janë aspak të kënaqur me një jaht, një aeroplan, madje as edhe një ishull.
Ata kërkojnë të dallohen në mënyra krejt të ndryshme, duke sfiduar forcat aktuale, madje edhe vetë vdekshmërinë. Në librin e tij “Homo Deus: Një Histori e Shkurtër e së Nesërmes” (2015), historiani Yuval Noah Harari shkruan se “njerëzit po përpiqen ta përmirësojnë veten në Perëndi”.
Por avantazhet e reja mahnitëse të teknologjisë shëndetësore nuk do të shpërndahen në mënyrë demokratike. Ndërsa terapitë e reja po bëhen gjithnjë e më të shtrenjta, do të lindë, parashikon Harari, “një klasë e lartë algoritmike që do të zotërojë pjesën më të madhe të planetit tonë”.
Pasoja e diferencimit fiziologjik - shëndeti si një e mirë e varur nga pozicioni që zë në shoqëri - do të jetë izolimi gjithnjë e në rritje i super të pasurve në izolimin e tyre luksoz, larg përgjegjësisë sociale dhe çdo gjëje që i afrohet lidhjeve të komunitetit.
Miliarderë si oligarku i teknologjisë Peter Thiel, përmes Valar Ventures - ku Epstein investoi 40 milionë dollarë - po ndërtojnë mikroshtete sovrane mobile në platformat metalike në det të hapur.
Siç tregon Douglas Rushkoff në librin “Mbijetesa e të pasurve: Fantazitë e arratisjes së miliarderëve të teknologjisë” (2022), mogulët financiarë dhe industrialë, kompanitë e të cilëve po shkatërrojnë mjedisin dhe po bashkëpunojnë me autokraci të paqëndrueshme, po ndërtojnë bunkerë luksozë për veten e tyre në përgatitje për katastrofën.
Ata i janë nënshtruar një mendësie ku ‘fitorja’ do të thotë të fitosh mjaftueshëm para për t’u mbrojtur nga dëmi që po krijojnë duke fituar para në atë mënyrë. Tek kriza financiare e vitit 2008 - një episod kyç në dosjet e Epstein, jo vetëm për Mandelson - mund të zbulohet origjina e shumë gjërave që kanë shkuar keq që atëherë.
Shumë kompani falimentuan, përfshirë bankën e investimeve Bear Stearns, ku Epstein u bë ortak që kur ishte 27 vjeç. Megjithatë, në përgjithësi ishin njerëzit e zakonshëm ata që e paguan çmimin më të madh.
Vetëm në SHBA, rreth 16 trilionë dollarë u zhdukën nga pasuria totale neto e familjeve. Në të gjithë botën perëndimore, ndërsa bankat përvetësuan paketa të mëdha shpëtimi dhe më pas i rezistuan rregullimeve të shumta, masat shtrënguese i dobësuan sistemet e shërbimeve publike dhe të ndihmës sociale.
Ndërkohë, teknologjia dixhitale ka nxitur rritjen e një ekonomie të re të punës së përkohshme (gig), ku njeriu nuk jeton nga një pagë në tjetrën, por nga ora në orë. Në shumë qytete perëndimore, pronësia e një shtëpie është diçka për të cilën të rinjtë mund vetëm ta ëndërrojnë.
Automatizimi dhe Inteligjenca Artificiale po shkatërrojnë vendet e punës për fillestarët. Rritja e jetëgjatësisë po rrit ndjeshëm koston e kujdesit shëndetësor dhe social - me një ritëm që subvencionet publike nuk mund ose nuk do të arrijnë ta përballojnë.
Pra, po prishet kontrata sociale dhe partitë populiste nacionaliste po përfitojnë kudo nga kjo. Sidomos midis të rinjve, po dominon gjithnjë e më shumë besimi nihilist se demokracia nuk ndryshon asgjë.
Për këtë super-elitë patriarkale, demokracia liberale rezulton të ketë qenë një fazë dhe jo një pikë fundore. Deklarata e famshme e Thiel në vitin 2009 se “Unë nuk besoj më se liria dhe demokracia janë të pajtueshme”, është gurthemeli filozofik mbi të cilin kanë ndërtuar të tjerët.
Dhe tani shikoni peizazhin e ri gjeopolitik: ngritjen e autokracisë në kulmin e valës populiste; rënien e rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla dhe zëvendësimin e tij nga një botë shumëpolare në të cilën SHBA-ja, Kina, Rusia, India dhe Evropa konkurrojnë për pozicione; kufijtë e paqartë midis fuqisë transnacionale të plutokratëve dhe sovranitetit të shtetit.
Prandaj duhet t’i shohim dosjet Epstein si shumë më tepër sesa një “muze mëkatesh”. Ato duhet të kuptohen si një udhëzim për të vepruar; për të kuptuar se sa afër shpërbërjes totale është kontrata shoqërore. Dhe për të pasur guximin kolektiv për të ndryshuar atë që duhet ndryshuar, para se të jetë tepër vonë…/Pamfleti nga “The New World”
Ore gomere c'grini sallate kot, a nuk e kuptoni qe fashizmi po fillon te mbreteroje perseri ne bote! Ne krye te cdo fuqie te madhe jane vene lolo idiote psikopate vegla si Musolini e Hitleri, koqe kandari, palaco imorale qe nuk dihet sa gra kane ndare e si i kane vene parate etj, etj. Nuk po permend emra, por po t'i analizoni nje per nje jane turpe e kaluar turpit.