Bota29 Nëntor 2023, 20:20

Ndërkombëtarët “dështuan” me Kosovën, ky model nuk duhet të aplikohet në Gaza!

Shkruar nga Pamfleti
Ndërkombëtarët “dështuan” me Kosovën, ky
KFOR

Deri më sot, statusi i Kosovës mbetet i kontestuar dhe përpjekjet për të normalizuar marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Kosovës kanë ngecur, duke çuar në tensione ushtarake të zbutura nga prania e vazhdueshme e NATO-s...

Pasi të përfundojë operacioni aktual kundër Hamasit, Izraeli planifikon të marrë përsipër garantimin e sigurisë në Gaza.

Kjo ka të ngjarë të kërkojë një prani të vazhdueshme të forcave izraelite në Gaza, bastisje kundër bazave të Hamasit, kontroll mbi lëvizjet e popullsisë dhe izolim të territorit nga bota e jashtme.

"Ne nuk duam të qeverisim Gazën," i tha 'Wall Street Journal' ministri i Punëve të Jashtme të Izraelit, Eli Cohen. “Ne thjesht duam të mbrojmë njerëzit tanë”, vijoi ai. Por ky është një lloj koncepti i ri i "pushtimit lite", i cili i eksterson kostot, rreziqet dhe ngarkesat e okupimit, përtej hapave të nevojshëm për të ruajtur sigurinë e Izraelit.

Uashingtoni po propozon që Autoriteti Palestinez i drejtuar nga Presidenti Mahmud Abbas dhe partia e tij Fatah, që drejton Bregun Perëndimor, duhet të shtrijë autoritetin e tij në Gaza pasi të përfundojë konflikti. Megjithatë, ekipi Abbas nuk është i besueshëm. Administrata e saj në Bregun Perëndimor është dukshëm joefektive dhe e rrethuar nga korrupsioni.

Një alternativë, ose një hap shtesë, do të ishte vendosja e një misioni qeverisës ndërkombëtar. Ky mision do të kombinonte paqeruajtjen me hapat për të mbikëqyrur qeverisjen vendore dhe për të ndërtuar struktura më të besueshme të vetëqeverisjes me kalimin e kohës. Shembujt e Timorit Lindor dhe Kosovës shpesh përmenden në këtë kontekst. Të dyja u kthyen në vende ku pati dislokim të mijëra ushtarëve.

Ekziston një dallim kritik midis Gazës në njërën anë dhe Timorit Lindor dhe Kosovës nga ana tjetër. Operacioni në Timorin Lindor filloi pasi trupat indoneziane plaçkitën territorin në vitin 1999, pasi popullsia zgjodhi pavarësinë në një referendum të sponsorizuar nga OKB. Rreth 1,400 timorezë lindorë u vranë, me gjysmë milioni të zhvendosur dhunshëm.

Kombet e Bashkuara siguruan një mision qeverisjeje ndërkombëtare të mbështetur nga 1600 policë ndërkombëtarë dhe 9000 trupa. Gjatë një periudhe dyvjeçare e gjysmë, misioni siguroi siguri dhe stabilitet për popullatën e terrorizuar, ndërkohë që u bënë përgatitjet për pavarësinë përfundimtare në maj 2022.

Në Gaza, gjithashtu, një prani ndërkombëtare mund të mirëpritet fillimisht. Me sa duket, kjo do të sillte fundin e ofensivës izraelite në Gaza, e cila tashmë ka kushtuar rreth 15,000 jetë kryesisht civilë dhe ka rezultuar në shkatërrimin e pjesës më të madhe të infrastrukturës civile.

Në Timorin Lindor, qëllimi i misionit ishte i qartë: përgatitja e territorit për pavarësi brenda një periudhe të shkurtër. Në Gaza, situata do të dukej krejt ndryshe. Nëse nuk lidhet me zbatimin e një zgjidhjeje paqeje, duke përfshirë shtetësinë e plotë, administrata ndërkombëtare nuk do të çonte askund. Ai do të bëhej një tjetër simbol i heqjes së të drejtës së popullit palestinez dhe do të shihej si një mjet për të ruajtur status quo-në përgjithmonë.

Ky lloj rreziku u bë i qartë disa vite pas operacionit ndërkombëtar në Kosovë. Misioni civil ndërkombëtar u mbështet nga një prani e madhe ushtarake e udhëhequr nga NATO. Në vazhdën e Luftës së Kosovës, NATO-ja shihej gjerësisht nga popullsia kryesisht shqiptare etnike e Kosovës si shpëtimtari i saj heroik nga represioni serb.

Mandati i OKB-së për operacionin e la të hapur statusin eventual të Kosovës, duke u fokusuar në vend të kësaj në ngritjen e kapaciteteve për vetëqeverisjen lokale. Megjithatë, ndërsa misioni përparonte, popullsia u shqetësua, duke kërkuar fillimin e negociatave për statusin përfundimtar.

Deri në vitin 2004, pavarësisht statusit të trupave të NATO-s në vend si heronj çlirimtarë, shpërthyen trazira të dhunshme që kërkonin pavarësinë. Kjo e detyroi OKB-në të nisë bisedimet për statusin përfundimtar. Ndërmjetësi i OKB-së në fund arriti në përfundimin se popullata nuk do të pranonte asnjë rezultat tjetër përveç pavarësisë, pavarësisht rezistencës së ashpër të Serbisë. Deri më sot, statusi i Kosovës mbetet i kontestuar dhe përpjekjet për të normalizuar marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Kosovës kanë ngecur, duke çuar në tensione ushtarake të zbutura nga prania e vazhdueshme e NATO-s.

Shkurtimisht, administrata ndërkombëtare mund të funksionojë vetëm nëse është e qartë që në fillim se ajo shërben për të zhvendosur një territor në statusin politik të dëshiruar nga popullata e saj, siç ishte rasti në Timorin Lindor dhe, përfundimisht, në Kosovë. Aty ku nuk ka një drejtim të qartë dhe të pakthyeshëm të udhëtimit drejt atij statusi, vetë misioni do të shihet si një mjet për të frustruar dëshirat e popullatës, duke shkaktuar trazira dhe protesta të dhunshme në favor të ndryshimit. Dhe aty ku nuk ka perspektivë për një zgjidhje të statusit, misioni do të marrë mantelin e pushtimit të armatosur pas një kohe. /Përshtati “Pamfleti” nga “Foreign Policy”