Bota27 Shkurt 2023, 09:33

TikTok dhe regjimi i Pekinit; rreziqet reale për ne përdoruesit që kanë alarmuar BE-në

Shkruar nga Pamfleti

TikTok dhe regjimi i Pekinit; rreziqet reale për ne përdoruesit

Përdorimi i aplikacionit i lejon kompanisë kineze që zotëron rrjetin social të mbledhë një sasi të madhe informacioni personal, proces ky që ka marrë një rëndësi të madhe politike. Dhe të mos harrojmë që telefonat inteligjentë janë minierë ari informacioni.

TikTok kënaq dhe argëton me video virale, interluda qesharake dhe ka arritur sukses të madh tek më të rinjtë.

Por, kjo ka edhe një kosto për privatësinë dhe informacionin e përbashkët. Edhe pse nuk ka një kosto ekonomike në vetvete, përdorimi i rrjetit social kinez ByteDance nënkupton sigurimin e një pjese të madhe të të dhënave të pranishme në telefonat inteligjentë të tashmë 800 milionë përdoruesve në mbarë botën që kanë shkarkuar aplikacionin.

Në fund të vitit 2022, ishte presidenti amerikan Joe Biden ai që u kërkoi punonjësve të Shtëpisë së Bardhë dhe aparatit federal të çinstalonin aplikacionin e mediave sociale.

Ditët e fundit Thierry Breton, Komisioneri Evropian për Tregun e Brendshëm, ka urdhëruar të gjithë ata që punojnë në institucionet evropiane, në veçanti në Komisionin, që të heqin TikTok nga telefonat e tyre. Këto janë rreziqet që ata përballojnë sipas një studimi të Internet 2.0 , një kompani australiane e sigurisë kibernetike, e cila duket se konfirmon shqetësimet e Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian, aq sa shumë vende perëndimore po mendojnë të heqin aplikacionin nga telefonat e politikanëve dhe punonjësve të institucioneve, apo edhe për të bllokuar plotësisht rrjetin social.

Çfarë të dhënash mbledh TikTok?

Ekspertët kanë analizuar kodet që përdor aplikacioni. Të dhënat e ofruara, falë një autorizimi që përdoruesi lëshon tashmë kur shkarkon aplikacionin, kanë të bëjnë me programet e tjera të pranishme në telefon, pozicionin e pajisjes, kalendarin dhe kontaktet e përdoruesit, të dhënat në lidhje me lidhjen e internetit, përveç abonimet dixhitale për të cilat jeni regjistruar. Procedura u gjet përmes një studimi të kujdesshëm nga studiues australianë në versionet 25.1.3 për Android dhe 25.1.1 për iOS, falë një analize statike dhe dinamike të kodit.

A sillet TikTok ndryshe nga rrjetet e tjera sociale?

Dinamika e të dhënave personale të ofruara në këmbim të një shërbimi në dukje falas bashkon shumë rrjete sociale. Megjithatë, sipas ekspertëve, përdorimi i TikTok përfshin ndarjen e vazhdueshme dhe të përhapur me një nga kompanitë më të rëndësishme të sigurisë IT në botë, teknologjinë kineze Guizhou Baishan. Bazuar në protokollet dhe kodet e përdorura nga softueri, sasia e informacionit personal do të ishte shumë më e lartë se ajo e aplikacioneve të tjera, me dyshime të lidhura edhe me shpërndarjen e vetë të dhënave.

Aplikacioni harton telefonin inteligjent: çfarë do të thotë kjo?

Me këtë procedurë, TikTok mban shënim atë që është instaluar në telefon dhe shpeshtësinë e përdorimit të aplikacioneve, duke u qasur në mënyrë efektive zakonet e individëve. Falë një kodi, ai gjithashtu mund të kontrollojë vendndodhjen e saktë të pajisjes një herë në orë.

Gjeo-vendndodhja dhe mënyra se si përdoret pajisja sjell kështu mundësi të mëdha për kompaninë që zotëron aplikacionin të njohë sjelljen, shijet dhe preferencat e një përdoruesi, duke qenë në gjendje të përshkruajë një profil mjaft të besueshëm, bazuar në atë se sa përdoret një smartphone në baza ditore .

TikTok i qaset kamerës dhe mikrofonit?

Ashtu si një video thirrje, aplikacioni u kërkon përdoruesve të ndajnë imazhet dhe audion e regjistruar përmes përdorimit të rrjetit social, madje edhe thjesht për të redaktuar dhe publikuar një video të bërë në vend. Kështu, zëri, tingujt dhe fytyrat e ofruara bëhen pjesë e të dhënave të përbashkëta.

Cili sistem është më i sigurt, iOS apo Android?

Pajisjet iOS, sipas Internet 2.0 janë pak më të sigurta se homologët e tyre Android, për shkak të protokolleve dhe lejeve të dhëna për aplikacionet e instaluara.

Nga ana tjetër, ka prova për një lidhje të vazhdueshme me serverin kinez që i përkasin të gjitha në anën e Apple, ndërsa për Android studiuesit, për momentin, nuk kanë mundur t'i gjejnë ato. Megjithatë, dallimet që nuk përcaktojnë një kusht sigurie totale për abonentët e TikTok, në drejtim të mbrojtjes së privatësisë së tyre.

Cila është marrëdhënia e ByteDance me qeverinë e Pekinit?

E lindur në Pekin në vitin 2012, ByteDance ka një komision brenda Partisë Komuniste Kineze dhe punonjësit e saj janë anëtarë të tij. Tashmë të akuzuar se kanë bashkëpunuar me krerët e institucioneve në censurimin dhe mbikëqyrjen e përmbajtjeve që konsideroheshin të diskutueshme nga shteti, lidhjet duket se janë edhe më të ngushta se sa është demonstruar deri më tani. Konsideratat dhe iniciativat e promovuara nga institucionet perëndimore nuk duhet të shfaqen reagime shumë ekstreme, në lidhje me heqjen e aplikacionit apo edhe ndalimin e plotë të tij që i frikësohen Shteteve të Bashkuara (për këtë arsye vetë TikTok po përpiqet të negociojë qëndrimin e tij, të paktën duke dhënë sinjalin e duan të ndryshojnë status quo-në). Telefonat inteligjentë janë minierë ari informacioni./Përshtatur nga Corriere della Sera

 

tiktok be