Politike29 Shtator 2023, 21:27

Raporti i ODIHR për zgjedhjet e 14 majit, reagon Bylykbashi: Më i ziu në 30 vite, KQZ lejoi abuzimet e qeverisë

Shkruar nga Pamfleti

Raporti i ODIHR për zgjedhjet e 14 majit, reagon Bylykbashi: Më i ziu

Deputeti i Partisë Demokratike Oerd Bylykbashi ka reaguar pas publikimit të raportit të ODIHR-it për zgjedhjet e 14 majit. Ai shprehet se ky është një ndër raportet më të zeza në 30 vitet e fundit.

Deputeti shkruan se qeveria ka abuzuar në nivele të larta me pushtetin dhe burimet e saj duke blerë vota dhe sipas tij, këtë e ka lejuar KQZ.

Ai thotë gjithashtu se është cënuar liria e zgjedhësve duke ndërhyrë komisionerët dhe operatorët e votimit elektronik dhe sigurisht kjo ka ndikuar në rezultatin e zgjedhjeve të 14 majit.

Reagimi i plotë i Oerd Bylykbashit:

Raporti i ODIHR-it i fut një grusht turinjve zgjedhjeve të 14 majit 2023.

Ndër raportet më të zeza në 30 vjet. I vetmi që krahasohet me të është raporti i vitit 2001.

Qeveria ka abuzuar masivisht me pushtetin dhe burimet shtetërore në favor të kandidatëve të saj, duke prishur barazinë e garës që kërkojnë standartet e OSBE. Raporti fshikullon KQZ se i ka hapur derën dhe ka lejuar qeverinë të abuzojë e të shkelë ligjin që KQZ ka detyrë të garantojë. Rekomandimi prioritar nr. 1: Duhen hetuar përgjegjësit që kanë shkelur barazinë në zgjedhje duke abuzuar me burimet dhe pushtetin shtetëror për të fituar avantazh zgjedhor.

Është bërë presion mbi zgjedhësit, përfshirë mbi administratën me vende pune, shërbime shtetërore e duke i kërcënuar Kryeministri se do t’u ndërpresë financimet nëse votojnë opozitën. Pra zgjedhësit nuk kanë qenë të lirë. Rekomandimi prioritar nr. 1: Duhen hetuar përgjegjësit që kanë ushtruar presion mbi zgjedhësit.

Është cënuar sekreti i votës gjatë votimit nga komisionerët apo persona të tjerë si dhe operatorët e votimit elektronik, duke lejuar dendur votim familjar, votim në grup, votim në emër të votuesve të tjerë apo duke i udhëzuar zgjedhësit si të votojnë tek dhoma e fshehtë. Vota që nuk është sekrete nuk është e lirë. Rekomandimi prioritar nr. 1: Duhen hetuar përgjegjësit që kanë cënuar sekretin e votës.

Patronazhimi dhe përdorimi i të dhënave personale të zgjedhësve, të përdorura nga PS, është përdorur për të kontrolluar në masë zgjedhësit. Kjo përbën cënim të lirisë së zgjedhësve. Rekomandimi prioritar nr. 1: Duhen hetuar përgjegjësit e cënimit të lirisë e që kanë ushtruar presion mbi zgjedhësit”, shkruan Bylykbashi në Facebook.

Në raportin final, ODIHR sheh me shqetësim manovrat e qeverisë duke dhënë bonuse për pensionistë dhe duke rritur rrogat. Kritika ka pasur dhe për "Aktivistin" dhe përdorimin e administratës shtetërore.

oerd bylykbashi raport zgjedhje qeveria