Rexhep Tajip Erdogan

Tërmeti në Turqi, rrezik dhe mundësi për Rexhep Tajip Erdogan - Bota
Bota10 Shkurt 2023, 18:37

Tërmeti në Turqi, rrezik dhe mundësi për Rexhep Tajip Erdogan

Shkruar nga Pamfleti
Tërmeti në Turqi, rrezik dhe mundësi për Rexhep Tajip

Tërmeti në Turqi, rrezik dhe mundësi për Rexhep Tajip Erdogan

Tërmeti sjell mundësi dhe rrezik për presidentin e Turqisë vetëm tre muaj përpara zgjedhjeve në maj.

Rexhep Tajip Erdogan ka shpallur një gjendje të jashtëzakonshme tre mujore pas katastrofës duke i dhënë presidentit kompetenca emergjente në periudhën para zgjedhjeve.

Qeveria e tij thotë se masa është e nevojshme për t’u marrë me një katastrofë masive humanitare që po shpaloset, por i lejon Erdoganit të sundojë me dekret duke anashkaluar qeverinë nëse ai vendos. Ai do të duhet të përdorë fuqitë e tij me mençuri.

Partitë opozitare dhe disa banorë kanë akuzuar tashmë qeverinë se po vepron shumë ngadalë pas tërmetit. Dështimi për të zbatuar kodet e ndërtimit të mbrojtur nga tërmetet përmes korrupsionit është një ankesë e shpeshtë pas tërmeteve në Turqi. Këto pretendime mund të dëmtojnë perspektivat e Erdoganit në votim.

Por vëzhgues të tjerë thonë se qeveria deri më tani ka qenë e shpejtë për të mobilizuar mijëra punëtorë shpëtimi dhe ndihmë për rajonin e goditur nga tërmeti. Ky është një mundësi që Erdogan të shfaqet si lideri i fortë dhe vendimtar që pretendon të jetë.

Në të kundërt ndikimi në ekonominë e vendit mund të jetë i konsiderueshëm. Vëzhguesit financiarë e kanë quajtur atë një ngjarje të Mjellmës së Zezë, një ngjarje e paparashikueshme, por jashtëzakonisht negative. Rindërtimi do të kushtojë miliarda dhe mund të zvogëlojë rritjen në të gjithë ekonominë për shkak të shkallës së madhe të zonës së shkatërruar.

Keqmenaxhimi i çuditshëm i Rexhep Tajip Erdogan i ekonomisë ka bërë të vetën. Ai këmbëngul se rritja e normave të interesit rrit inflacionin. Ekonomistët besojnë se e kundërta është e vërtetë. Inflacioni aktualisht po shkon në mbi 50 për qind.

Deri më tani, asnjë nga këto nuk ka bërë shumë për të dëmtuar shanset e tij për t’u rizgjedhur me opozitën e dobët, të përçarë dhe të çorganizuar. Nëse ndikimi ekonomik i tërmetit ndihet mjaft herët dhe përpjekjet për ndihma vlerësohen si të pamjaftueshme, kjo mund të zvogëlojë popullaritetin e presidentit në muajt vendimtarë para zgjedhjeve.

Bota Rexhep Tajip Erdogan Tërmeti në Turqi