Bota26 Shtator 2023, 20:01

Milionat që Messina Denaro ka investuar në Shqipëri, roli i vajzës së tij dhe kodet e botës mafioze

Shkruar nga Roberto Saviano
Milionat që Messina Denaro ka investuar në Shqipëri, roli i
Momenti i arrestimit të Denaros

Trashëgimia në Cosa Nostra nuk përputhet me ligjin, trashëgimia e një njeriu të nderuar nuk ndahet, nuk rregullohet dhe nuk i shkon kujtdo. Dhe mbi të gjitha nuk mund të shkojë tek asnjë fëmijë që nuk ka mbiemrin e babait. Paratë e familjes Messina Denaro mund të shkojnë vetëm për një Messina Denaro...

Të jesh vajza e një njeriu të nderuar përfshin rregulla të vështira për t'u mbajtur, sjellje të kodifikuara, rrugë të detyrueshme. Megjithatë edhe në këtë rast Matteo Messina Denaro dukej se ishte një përjashtim. Ai kurrë nuk ishte martuar për një zgjedhje specifike, një zgjedhje karriere.

Më lejoni të shpjegoj: Matteo Messina Denaro, një njeri i nderuar që u ngjit në pozicionet hierarkike brenda Cosa Nostra në fraksionin Korleonez, e dinte shumë mirë se besueshmëria jepej nga sjellja personale dhe private. Prandaj, besueshmëria do të ishte komprometuar - për të, i cili nuk ka toleruar kurrë monogaminë dhe marrëdhëniet ekskluzive - nëse do të ishte martuar me një grua dhe më pas do të ruante marrëdhënie që Cosa Nostra i përkufizon ende si "kurorëshkelje". Po, kjo është pikërisht ajo që kuptove: nëse Matteo Messina Denaro do të ishte martuar dhe do të kishte filluar të kishte lidhje të tjera, ai do të kishte minuar konsideratën e besueshmërisë që mori nga Salvatore Riina dhe më pas nga Bernardo Provenzano.

Duke mos u martuar, Matteo Messina Denaro ruajti besueshmërinë e tij ndaj hierarkive më të larta. Messina Denaro ka një vajzë të lindur nga një prej lidhjeve të tij gjatë fshehjes së pafund. Hetimet tregojnë se ajo është e vetmja (ndonëse thashethemet nuk janë konfirmuar kurrë, flasin për fëmijë të tjerë).

Matteo Messina Denaro është përpjekur gjatë viteve të mbajë Lorenza Alagna jashtë dinamikës së Cosa Nostra. Ai i shkruante disa herë “Rri larg botëve që nuk i njeh”, duke synuar ta këshillojë që të mos shoqërohet me njerëz që i janë treguar si të sigurt. Ajo nuk dëshiron që ajo të bëhet një mjet shkëmbimi pushteti, që dikush t'i afrohet, të fejohet, të arrijë një pozicion ekonomik të pushtetit, të krijojë aleanca brenda Cosa Nostra-s. Me pak fjalë, ai nuk dëshiron të përdorë vajzën e tij dhe as që ajo të përdoret për të kodifikuar pakte të reja mafioze.

Në fakt, megjithatë, ajo që ndodh është se me kalimin e kohës Lorenza distancohet nga babai i saj dhe refuzon kodet e tij. Ai është shumë i mërzitur prej saj deri në atë pikë sa shkruan fjalë shumë të rënda në letrat që i janë sekuestruar në shtëpinë e tij. Ndoshta ajo që e shqetëson është indiferenca që Lorenza ka ndaj familjes së saj atërore duke pasur shumë të dashur.

U fol gjatë për një distancë mes saj dhe babait të saj, kur në vend të kësaj, disa ditë pas vdekjes së tij, Lorenza u bë Messina Denaro. Ajo merr mbiemrin e babait të saj. Dhe si është e mundur, pas gjithë këtyre ofendimeve, pasi e ka cilësuar në mënyrën më të keqe të mundshme - "frikacake", "imbecile"? Epo, nuk ka asnjë arsye fisnike, nuk ka arsye tjetër përveç asaj që ekziston gjithmonë, ajo që lëviz çdo burrë dhe çdo grua, ajo që lëviz pothuajse çdo qenie njerëzore. Paratë. Dhe po, sepse prokurorët nuk do të mund të identifikojnë kurrë të gjitha paratë e Matteo Messina Denaro. Është gjithmonë një segment që zbulohet, sidomos në lidhje me pasuritë materiale në Itali, por llogaritë e huaja, paratë e tij ndoshta në Shqipëri - zonë ku shpesh e kanë gjurmuar hetimet -, paratë në parajsat fiskale, ato nuk mund të arrihen kurrë. Epo, kujt do t'i shkojnë ato para? Vetëm për trashëgimtarët e njohur nga vetë shefi.

Trashëgimia në Cosa Nostra nuk përputhet me ligjin, trashëgimia e një njeriu të nderuar nuk ndahet, nuk rregullohet, dhe nuk i shkon kujtdo. Dhe mbi të gjitha nuk mund të shkojë tek asnjë fëmijë që nuk ka mbiemrin e babait. Paratë e familjes Messina Denaro mund të shkojnë vetëm për një Messina Denaro. Këtu shpjegohet misteri. Lorenza, duke marrë mbiemrin e të atit, merr titullin për të menaxhuar kryeqytetin. Dhe mbi të gjitha ajo merr trashëgiminë e saj shpirtërore. Me pak fjalë: nga gjaku i tij vjen një gjak i njohur nga Cosa Nostra. /Përshtati “Pamfleti” nga “Corriere Della Sera”

denaro roberto saviano mafia