Mes vrasjeve tragjike dhe kërcënimeve për bllokim të shtetit, Amerika po marshon drejt një humnere sociale. Një strategji cinike që synon votat, por që mund të gjymtojë tregun e punës dhe të kthehet në një makth fiskal për Shtëpinë e Bardhë…
Pas Renee Good, një person tjetër është vrarë në Minneapolis nga agjentët e Emigracionit dhe Doganave (ICE) gjatë një kontrolli mbi emigrantët e paligjshëm. Këtë herë viktima ishte Alex Pretti, një infermier 37-vjeçar.
Pavarësisht kësaj, Rita Lofano, kryeredaktore e AGI-së, thotë se Trump nuk po i zbut polemikat, duke mbështetur agjentët. Ndërkohë, edhe demokratët po e shfrytëzojnë situatën, duke kërcënuar të bllokojnë miratimin e ligjeve që financojnë sigurinë e brendshme dhe mbrojtjen civile.
Lajmi i fundit është ndërhyrja e Barack Obamës në mbështetje të protestave. “Vlerat tona janë nën sulm” - tha ish-presidenti, duke mbështetur protestuesit. Nga ana tjetër, presidenti amerikan duket se po ndjek të njëjtën rrugë që ndoqi gjatë sulmit në Capitol Hill, kur dështoi të frenonte protestuesit, ndoshta sepse beson se sjellja e tij nuk do t’i largojë votuesit as këtë herë.
Në fakt, edhe pas ngjarjeve të rënda të 6 janarit 2021, ai u rizgjodh në detyrë 4 vite më vonë. Megjithatë, kriza e Minneapolis-it mund të përhapet në shtete të tjera. Dhe Trump mund të ndalet vetëm nëse e kupton se kontrollet mbi emigrantët e paligjshëm që punojnë dhe paguajnë taksa po e dëmtojnë ekonominë.
Si e shpjegoni brutalitetin e ndërhyrjeve të ICE dhe këtë vrasje të re në Minneapolis në një kohë kur tensionet ishin tashmë të larta?
Ajo që ka ndodhur në Minneapolis këto ditë është absolutisht e neveritshme. Edhe vrasja e Renee Good ishte e papranueshme, ndonëse e ndjera mund të ketë shkelur rregullat strikte në fuqi në Amerikë kur dikush ndalohet nga autoritetet.
Kam pyetur shpesh veten këto ditë pse Trump nuk po bën një thirrje për të qetësuar situatën dhe besoj se presidenti amerikan po sillet siç bëri gjatë sulmit në Kongres më 6 janar 2021. Ai nuk tha asnjë fjalë atëherë dhe kur u rizgjodh, liroi nga burgu 1.500 personat që morën pjesë në sulmin në Capitol Hill. Ajo ngjarje përfaqëson një njollë në demokracinë amerikane, por nuk e pengoi Trumpin të rizgjidhej.
A nuk do ta penalizojë politikisht kjo çështje Trumpin?
Nga perspektiva e tij, dhe duke bërë një llogaritje të thjeshtë cinike, ai nuk mund të pozicionohet kundër policisë, sepse jemi në një fushatë zgjedhore dhe ishte ai që i dërgoi ata për të kryer këto operacione.
Prandaj është shprehur se oficerët e ICE-së janë patriotë. Megjithatë, nuk jam e sigurt nëse qasja e tij do të prodhojë në fund efekte politike. Mbetet për t’u parë. Më duket se ai po ndjek të njëjtin skenar si 5 vite më parë.
Por çfarë mund të thuhet për faktin specifik të vrasjes së Alex Pretti-t?
Unë jam kundër njerëzve që i pëlqejnë armët. Edhe pse 37-vjeçari kishte dy armë në një protestë. Nuk i nxori në pah, por i mbante me vete. Por pavarësisht rrethanave të incidentit, është tmerruese të shohësh oficerë që qëllojnë kështu ndaj qytetarëve.
Besoj se midis tyre ka disa njerëz të këqij. Madje ata kanë ofruar shpërblime për raportimin e emigrantëve të paligjshëm. Dhe po flasin për njerëz që ndoshta ishin të paligjshëm në SHBA, por punonin dhe nuk kishin kryer ndonjë krim.
Pas Guvernatorit të Kalifornisë, Gavin Newsom, një demokrat që ka qenë vazhdimisht shumë i ashpër me Trumpin, në debat hyri Barack Obama. “Shumë nga vlerat tona themelore si komb janë gjithnjë e më shumë nën sulm”, tha ish-presidenti, duke folur për një “thirrje zgjimi për çdo amerikan”…
Ish-presidenti është një figurë e rëndësishme në establishmentin demokrat dhe ka një ndikim të konsiderueshëm. Demokratët po e shfrytëzojnë politikisht krizën dhe kanë kërcënuar të mos miratojnë 6 projektligje për financimin e qeverisë në Senat.
Nëse kjo ndodh, financimi do të mbarojë më 30 janar dhe do të ketë një mbyllje tjetër të qeverisë federale. Këto 6 paketa përfshijnë gjithashtu financim për DHS-në, Departamentin e Sigurisë Kombëtare, të kryesuar nga Kristi Noem, FEMA-n, agjencinë e mbrojtjes civile dhe TSA-në, e cila mbikëqyr sigurinë e aeroporteve.
Dhe aktualisht Amerika po përjeton pasojat e motit ekstrem, duke nxitur shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme në 7 shtete. Pa fonde për mbrojtjen civile, do të kishte një krizë të madhe që në fund të fundit do u kushtonte njerëzve para. Por ekziston një element tjetër i ri në këtë situatë.
Cili?
Grevat. Në Amerikë ato janë shumë të rralla dhe sindikatat nuk kanë pothuajse asnjë peshë, megjithatë këtë herë ato u thirrën në nivel lokal. Dhe kjo na jep një ndjesi të nivelit të tensionit që zien atje.
A ka kritika edhe brenda kampit republikan?
Unë besoj se shumë republikanë, veçanërisht më të moderuarit, nuk pajtohen aspak me këto teprime. Trump po e shfrytëzon politikisht situatën, por edhe demokratët, si dhe kryetari i bashkisë së Minneapolis dhe Guvernatori i Minesotës.
Në një situatë si kjo, nuk ka nevojë të nxisësh një turmë: politika duhet të ulë tensionet kur një qytet është në prag të luftës civile. Por Trump nuk po bën asgjë për të qetësuar situatën. Në fakt, ai po dërgon tani të njëjtin lloj forcash në shtetin e Maine, me rrezikun e tensioneve të mëtejshme.
A ka ndonjë arsye pse kjo situatë u krijua në Minesota dhe jo diku tjetër?
Është një shtet bastion i demokratëve dhe objektivi është gjithashtu politik, sepse në narrativën e Trump, janë demokratët ata që nuk zbatojnë ligjin dhe rendin. Në SHBA, të gjithë e dinë se ka emigrantë të paligjshëm që megjithatë, paguajnë taksa.
Në vitin 2022, sipas të dhënave nga Instituti për Taksat dhe Politikën Ekonomike, emigrantët e paligjshëm paguan 96.7 miliardë dollarë në taksa federale, shtetërore dhe lokale. Më parë, ekzistonte një lloj praktike ku emigrantët e paligjshëm të papunë që kryenin krime kapeshin, ndërsa të tjerët liheshin të qetë.
Ndërkohë tani jemi në një situatë të ngjashme me vitin 2020, kur prindërit ndaloheshin ndërsa çonin fëmijët e tyre në shkollë. Trump dëshiron të jetë i ashpër me emigrantët si një formë pengese. Por është një lojë e rrezikshme.
A ka mundësi që kontrolle si ato të Minesotës të zgjerohen edhe në shtete të tjera?
Po flasim për Maine, një shtet demokrat. Është një vit zgjedhor në të cilin Trump synon të demonstrojë tolerancë zero për emigrantët e paligjshëm, edhe pse po merret edhe me Venezuelën, Iranin dhe Grenlandën.
Çfarë mund ta ndalojë Trumpin në lidhje me çështjen e migracionit?
Ka emigrantë të paligjshëm që paguajnë taksa pa pasur asnjë përfitim. Nëse kontrollet do të zgjeroheshin më tej, ekonomia mund të vuante, jo vetëm nga pikëpamja fiskale, por edhe për shkak të vështirësisë në gjetjen e punëtorëve. Ndoshta në këtë rast, ai mund ta rishqyrtonte qasjen e tij.
Ç’mund të ndodhë tani? A ekziston rreziku i një revolte të përhapur?
Vrasjet e fundit kanë ndikimin e tyre. Kjo nuk është diçka që publiku i gjerë mund ta shpërfillë. Kjo histori mund të bëhet një problem serioz./Përgatiti: Pamfleti
Lini një Përgjigje