Kosova 1 Qershor 2023, 14:09

Situata në veri, Albin Kurti i prerë: Policia do të tërhiqet vetëm kur të largohen bandat kriminale

Shkruar nga Pamfleti
Situata në veri, Albin Kurti i prerë: Policia do të tërhiqet
Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti tha se situata e tensionuar në veri të vendit është pasojë e “grupeve të armatosura, të cilat shtiren si protestues, e në fakt janë banda kriminale” të Serbisë.

Kurti u shpreh se  policia e Kosovës do të tërhiqet vetëm kur banda kriminale të largohen.

“Unë natyrisht që mund ta paramendoj zvogëlimin e pranisë së Policisë së Kosovës nëpër ndërtesat e komunave në veri, atëherë kur të largohen këto banda kriminale të nacionalizmit e shovinizmit të djathtë ekstrem, të cilat e adhurojnë Millosheviçin e Putinin”, tha Kurti në një adresim për gazetarët

Ato, ose le të shkojnë në Serbi, ose duhet t’i çojmë në burg. Mirëpo, nuk ka mundësi që ne të mos i mbrojmë asetet dhe ndërtesat e Republikës nga bandat e tilla. Kur ato të largohen ose mbyllen, ne do të mund ta zvogëlojmë prezencën”, tha Kurti.

Kurti ka thënë se kryetarët e zgjedhur atje janë legal dhe mandatin duhet të ushtrojnë në bazë të kompetencave të tyre.

“Unë besoj që kryetarët e zgjedhur, ndonëse dalja ka qenë e ulët, janë kryetar legal që kanë legjitimitet, ndonëse jo të plotë, shkak i trysnisë së Serbisë. Tash ata kandidat që kanë garuar e fituar duhet ta bëjnë punën, dhe unë besoj që vendi i punës së kryetarit duhet të jetë në ndërtesën publike të komunës, sepse ndërtesa publike e Komunës është ndërtesa e republikës.

Ka gjendje të jashtëzakonshme si ajo me pandemi, kur edhe ne s’kemi qenë në vende pune, por vendi i punës së kryetarit të jetë në atë ndërtesë dhe unë besoj që është mirë që të gjithë të jenë atje. Mirëpo është kryetari që i ka marrë votat e qytetarëve, natyrisht që është kryetar, dhe i marrin vendimet për të cilat gjykojnë kryetarët.

Kur kanë hyrë këta kryetarë në zyre, ato zyre kanë qenë të zbrazura. Përveç që braktisen zgjedhjet dhe ndërtesat, mbajnë përgjegjësi për gjendjen e krijuar, jo ne që duam të punojmë dhe marrim pjesë në zgjedhje. S’mund të kenë përgjegjësi ata që marrin pjesë në mënyrë demokratike. Por ata të cilët bojkotojnë dhe kryejnë dhunë.

Unë besoj që kryetarët e komunave duhet të jenë në zyrat e kryetarëve të komunave, s’ka nevojë për paralelizma. Cili është kuptimi që kemi ndërtesa publike për zyrtarë të shtetit nëse nuk shfrytëzohen”, ka thënë ai para gazetarëve.

Ndërsa lidhur me raportet me SHBA-të, Kurti ka thënë se ato janë të shkëlqyeshme mirëpo ka raste kur dallojnë në qasje, e cila sipas tij nuk është thelbësore.

albin kurti shba