sander lleshaj

21 Mars 2019, 12:4412:44Politike

7 Mars 2019, 15:3215:32Aktualitet
Ilir Meta ‘rrëzon’ ministrin e Perëndimit, nuk dekreton Sandër Lleshaj - Politike
Politike 3 Nëntor 2018, 18:57

Ilir Meta ‘rrëzon’ ministrin e Perëndimit, nuk dekreton Sandër Lleshaj

Shkruar nga Pamfleti
Ilir Meta ‘rrëzon’ ministrin e Perëndimit, nuk dekreton

Ilir Meta 'rrëzon' Ramën, nuk dekreton Sandër Lleshaj : Nuk krijon bindje

Ilir Meta ka vendosur të mos e dekretoje ministrin e Brendshëm Sandër Lleshi në postin e ministrit të Brendshëm. Në një akt thyerje të hapur të Kushtetutes së Shqipërisë Meta, ka hedhur një hap të rrëzikshëm nisur nga interesa politike dhe bindje personale, duke dhunuar në mënyrë flagrante Kushtetuten. Ky është rasti i parë që një President nuk dekreton një ministër, duke e futur institucionin që ai përfaqëson në një spirale të rrezikshme jo vetëm thyerje të Kushtetutes, por edhe të raporteve formale në zbatimin e kompetencave që atij ja jep kushtetuta.

NJOFTIMI NGA PRESIDENCA

Kur sot skadonte afati, Presidenti Ilir Meta ka vendosur mos të dekretojë Sandër Lleshin, në postin e
ministrit të ri të Brendshëm, pas dorëheqjes së Fatmir Xhafajt. Zyra e shtypit njofton se presidenti Meta nuk e ka krijuar bindjen per te dekretuar Lleshin si minister te ri.

“Presidenti i Republikës, Sh.T.Z Ilir Meta nuk ka krijuar bindjen e plotë për t’i dhënë besimin kandidaturës së Z.Sandër Lleshaj si ministër i Brendshëm”, thuhet ne njoftimin e shkurtër të Presidencës.

Një javë më parë, pikërisht të shtunën më 27 tetor, Rama njoftoi se kishte emëruar pas dorëheqjes së Fatmir Xhafaj, gjeneral Sandër Lleshin në postin e ministrit të brendshëm. Pak orë pas dorëheqjes, Meta dekretoi shkarkimin e Xhafajt, por jo edhe emërimin e Sandër Lleshit.

Mediat aluduan per arsyet e mosdekretimit të Lleshit nga presidenti, duke shkruar se Meta kërkon te mesojë nga Ministria e Mbrojtjes nëse Lleshi mban ende ndonjë detyrë shtetërore në forcat e Armatosura, pasi sipas Kushtetues, ministri nuk mund të ushtrojë asnjë funksion tjetër shtetëror dhe as të jetë anëtar ose drejtues i ndonjë organi të shoqërisë civile.

Ndërkaq Meta deklaroi mbrëmjen e së premtes në një emision televiziv se vendimi lidhur me kërkesën për dekretimin e ministrit të ri, do të jetë një vendim kurajoz, duke nenkuptuar vendimin e sotem per te mosdekretuar Sandër Lleshin për postin e ministrit të Brendshëm.

Mosdekretimi i ministrit të ri eshte precedenti i parë në historinë e demokracisë në Shqipëri, që e fuste vendin në një situtatë të paprovuar, vecanerisht në kushtet e mungesës së Gjykatës kushetuese, e cila mund të interpretonte ligjërisht ngërçin e krijuar.

Gjithesesi në postin e ministrit të Brendshëm mbetet ende fatmir Xhafaj, shkarkimi i të cilit nuk miratua të enjten e kaluar nga Kuvendi i Shqipërisë

Politike Ilir Meta 'rrëzon' ministrin e Perëndimit nuk dekreton Sandër Lleshaj